Welke winnaars voor beste actrice zijn getroffen door de 'Oscars-vloek'?

Inhoudsopgave:

Welke winnaars voor beste actrice zijn getroffen door de 'Oscars-vloek'?
Welke winnaars voor beste actrice zijn getroffen door de 'Oscars-vloek'?
Anonim

De Academy Awards, of Oscars, zoals ze in de volksmond worden genoemd, worden beschouwd als de meest prestigieuze en belangrijke onderscheidingen in de entertainmentindustrie wereldwijd, waarbij de prijsuitreiking wordt beschouwd als het meest verwachte evenement voor de filmindustrie. Aangekomen aan het einde van wat bekend staat als 'prijsseizoen', zijn ze de laatste van de ceremonies om degenen in de kunst te eren, met commentatoren die naar de Golden Globes en BAFTA's voor hen kijken om te voorspellen wie de belangrijkste prijzen mee naar huis zal nemen als de Oscars en hoewel voor de meeste ontvangers van de prijs de eer de weg vrijmaakt voor meer aanbiedingen, hogere salarissen, vlezigere rollen en een meer glamoureus persoonlijk leven, lijkt het erop dat deze voorsprong niet geldt voor alle winnaars, vooral niet voor degenen die een beeldje mee naar huis nemen in de categorie Beste Actrice. De "Oscars Curse" beweert dat, kort na het winnen van de veelgeprezen trofee, de winnende acteur een grote tegenslag zal krijgen in je persoonlijke of professionele leven. Liefdesverdriet en romantische scheiding? Of zie je je carrière afbrokkelen terwijl je dacht dat je nu je eigen vraagprijs zou kunnen eisen? Dat zijn de opties voor de winnaars van de beste actrice en beste vrouwelijke bijrol die door de vloek zijn getroffen. Lees verder om erachter te komen wie!

9 Oscars Vloek

De vloek begon naar verluidt met de Duits-Amerikaanse actrice Luise Rainer, die in 1936 en 1937 twee jaar op rij Beste Actrice won, om daarna door de industrie buitenspel te worden gezet. Drie jaar later werd Hattie McDaniel de eerste zwarte artiest die een Oscar won voor haar beurt als Mammy in Gone With The Wind. "Ik zal het altijd beschouwen als een baken voor alles wat ik in de toekomst kan doen", zei McDaniel terwijl ze haar prijs in ontvangst nam. Maar naarmate de maanden volgden, werd ze door het hele land gestuurd voor een livetour naar filmhuizen om op te treden als haar personage uit de film. In de jaren die volgden, werd ze getypecast in soortgelijke rollen en speelde ze nog 74 keer een meid. Ze ontving geen andere grote prijzen en werd uiteindelijk door haar studio gedropt. "Het was alsof ik iets verkeerd had gedaan", zei de actrice in 1944.

8 Speel het spel

Mo'Nique won de Oscar voor haar rol in Precious bij de awards van 2010, 70 jaar na de overwinning van McDaniels. "Nadat Hattie had gewonnen, was er een gevoel van: 'We willen niet dat je denkt dat je nu betaald krijgt wat je tegenhangers zullen krijgen'", zei Mo'Nique. bood minder nadat ik had gewonnen." Mo'Nique beschreef hoe mensen vóór de Oscars van 2010 niet geloofden dat ze zou winnen omdat ze het spel niet speelde: naar diners en feesten gaan, de charme aantrekken, enz. Toen ze toch won, ze zegt dat ze door de industrie "geblackballd" is. "Ik ben niet alleen een vrouw," zei ze, "maar ik ben zwart en ik ben dik. Het gevoel was: 'Hoe durf jij van alle mensen te spreken? Je zou blij moeten zijn dat je bent uitgenodigd voor het feest.’”

7 Oscars So White

In de afgelopen 90 jaar hebben slechts negen zwarte vrouwen acteerprijzen gewonnen tijdens de ceremonie, en slechts één, Halle Berry, heeft de beste actrice in de wacht gesleept. Berry won voor Monster's Ball in 2002, en ondanks dat ze in de toekomst haar projecten kon uitkiezen, liet haar aanbod veel te wensen over. Ze verscheen als de veelbesproken Storm in de X-Men-franchise, leidde de universeel gepande Gothika en won de Razzie Award voor Slechtste Actrice voor haar hoofdrol in Catwoman uit 2004. Berry was, net als Mo'Nique en McDaniel voor haar, van mening dat haar overwinning uiteindelijk geen verschil maakte voor de industrie. "Ik zat daar en ik dacht echt: 'Wauw, dat moment betekende echt niets', zei de actrice in 2016 over het aanhoudende gebrek aan inclusie van gekleurde mensen. "Het betekende niets. Ik dacht dat het iets betekende, maar ik denk dat het niets betekende."

6 Laat me het geld zien

Kim Bassinger won een Oscar voor L. A. Confidential in 1997 en sindsdien geen hitfilm meer gehad, afgezien van stukjes in de Fifty Shades-franchise. Marcia Gay Harden, de medester van Fifty Shade, had een soortgelijke ervaring nadat ze in 2001 voor Pollock won. "De Oscar is desastreus op professioneel niveau", zei ze. "Plotseling worden de onderdelen die je aangeboden krijgt kleiner en het geld minder. Er zit geen logica in."

5 Niet de prijs waar ze naar op zoek was

Catherine Zeta-Jones was een superster van rond de eeuwwisseling na haar scène-stelende optredens naast de zwaarste slagmensen van Hollywood in films als Traffic, Entrapment, America's Sweethearts en The Mask of Zorro. Na een hele reeks prijsnominaties en overwinningen in de aanloop naar Zeta-Jones die de Oscar won voor de doorbraakmusical Chicago in 2002, stopten haar lofbetuigingen vrijwel onmiddellijk, met haar meest recente nominatie in 2007 voor 'Actress Most in Need of a New Agent'.

4 Oscars Love Curse

Tussen 1936 en 2016 zijn van de 266 getrouwde vrouwen die waren genomineerd voor Beste Actrice bij de Oscars, 159 gescheiden na de ceremonie. De "Oscars Love Curse" begon naar verluidt met Joan Crawford, die in 1946 van haar man scheidde, een jaar na haar overwinning voor Mildred Pierce. Kate Winslet, die ook speelde als Mildred Pierce, en ex-man Sam Mendes gingen een jaar nadat de actrice won voor The Reader in 2009 uit elkaar.

3 blindzijdig

Het duurde slechts 10 dagen voordat Sandra Bullock, die won voor The Blind Side bij de Oscars van 2010, meerdere vrouwen naar voren hoorde komen en beweerden dat ze affaires hadden met haar toenmalige echtgenoot Jesse James. Evenzo scheidde Reese Witherspoon van Ryan Phillippe, slechts acht maanden na haar overwinning in 2006, te midden van geruchten dat hij vals speelde met de Australische actrice Abbie Cornish, terwijl Julia Roberts en Benjamin Bratt het drie maanden volhielden. Gwyneth P altrow en Ben Affleck gingen slechts twee maanden na haar overwinning voor Shakespeare In Love uit elkaar.

2 Einde van een tijdperk?

De afgelopen jaren laten echter zien dat er misschien een einde komt aan de vloek. Frances McDormand won in 1996 de trofee voor Beste Actrice voor Fargo, en 25 jaar later zijn zij en haar man Joel Cohen nog steeds sterk. Bovendien keerde McDormand terug naar de Oscars-glorie na 21 jaar zonder nominaties om te winnen in 2017 en opnieuw in 2021, waardoor ze de enige tweede vrouw in de geschiedenis is die drie Oscars voor Beste Actrice won, dit van haar drie nominaties. Alleen Katherine Hepburn heeft haar beat, ze won er vier van een totaal van 12 noms.

1 Terug naar boven

En tot slot, Renée Zellweger, de ultieme vloekuitdager. Na een reeks hits en nominaties eind jaren negentig, werd Zellweger achtereenvolgens genomineerd voor alle grote prijzen, waaronder de Oscars van 2001-2003 voor haar uitvoeringen in Bridget Jones's Diary, Chicago en Cold Mountain. Zellweger nam de SAG Award, Golden Globe, BAFTA en Oscar mee naar huis voor haar rol in Cold Mountain, waarna Zellweger 16 jaar zonder grote hitfilms en minder nominaties voor prijzen werd geconfronteerd. Maar haar beurt als Judy Garland in Judy uit 2019, haar zesde film in tien jaar, bracht het ooit filmische hoofdbestanddeel terug naar Oscar's glorie, versloeg haar vloek en nam het beeldje voor Beste Actrice mee naar huis.

Aanbevolen: