Wordt Dave Chappelle aangevallen door een fan die de Will Smith Slap-trend bevordert?

Inhoudsopgave:

Wordt Dave Chappelle aangevallen door een fan die de Will Smith Slap-trend bevordert?
Wordt Dave Chappelle aangevallen door een fan die de Will Smith Slap-trend bevordert?
Anonim

Dave Chappelle heeft een fortuin verdiend met zijn specifieke soort komedie. Sinds hij in 1988 het stand-uppodium betrad, heeft zijn satirische kijk op machtsstructuren en beledigende observaties hem een enorme $ 50 miljoen opgeleverd. Vorig jaar trok hij de woede van de transgendergemeenschap met opmerkingen over zijn Netflix-comedyshow, The Closer.

Op 3 mei werd Chappelle aangevallen door een gewapende man tijdens een optreden in de Hollywood Bowl. Hoewel het pistool van de aanvaller een replica bleek te zijn, werd later ontdekt dat het een mes van het type switchblade bevatte. Het evenement liet velen in het publiek van streek raken en klinkt als een teken van bezorgdheid over de veiligheid van komieken en beroemdheden over de hele wereld.

Heeft de klap van Will Smith een precedent geschapen?

Velen geloven van wel, en dat er een duidelijk verband is tussen de Will Smith Slap en de daaropvolgende aanval op Chappelle, slechts twee maanden later.

In een gesprek met Fox News na het incident zei Jamie Masada, eigenaar van de Laugh Factory uit LA, dat hij gelooft dat het gedrag van Smith bij de Oscars de deur heeft geopend voor ontevreden toeschouwers om een verklaring af te leggen door een artiest op het podium aan te vallen.

Masada heeft $ 15.000 uitgegeven om de beveiliging in zijn comedyclub te verbeteren om artiesten te helpen beschermen.

En beledigende humor bestaat al heel lang. In de jaren vijftig verdiende Don Rickles de bijnaam "The Merchant of Venom", en in televisieshows werd een fragment van Spaanse matador-muziek gespeeld voordat de komiek binnenkwam, om te voorkomen dat iemand op het punt stond te worden gespietst.

Rickles was beroemd om zijn vocale sparring met Frank Sinatra. Ol' Blue Eyes genoot zo van zijn persoonlijke weerhaken, dat hij andere beroemdheden aanmoedigde om de shows van Rickles bij te wonen, om te zien hoe ze werden beledigd. Er was nooit een spoor van geweld.

Heeft Will Smith de manier veranderd waarop het publiek op komedie reageert?

Comedianten over de hele wereld waren geschokt toen ze naar de Oscar-opnamen keken.

Judy Gold zei dat het kijken naar het incident haar het gevoel gaf dat 'elke komiek in het gezicht werd geslagen'.

Jim Carrey reageerde door te zeggen: "Je hebt niet het recht om het podium op te lopen en iemand in het gezicht te slaan omdat ze woorden zeiden."

In 2017 kreeg Kathy Griffin te maken met een enorme fall-out nadat ze poseerde met een model van het uiteengereten en bebloede hoofd van president Donald Trump. Die grap zag haar ontslagen worden bij de oudejaarsuitzending van CNN.

Ze stond ook op de zwarte lijst van Hollywood. Maar veel zorgwekkender waren de duizenden doodsbedreigingen die ze ontving, waarvan sommige via de ziekenhuiskamer gingen waar haar zus aan het herstellen was.

Na de Oscars tweette ze: "Nu moeten we ons allemaal zorgen maken over wie de volgende Will Smith wil zijn in comedyclubs en theaters."

De eigenaar van de New Yorkse comedyclub, Dani Zoldan, vertelde Fox dat hij gelooft dat het Will Smith-incident 'het onzichtbare hek heeft afgebroken' dat zou moeten bestaan tussen comedians en publiek, waardoor veel artiesten zich zorgen maken over hun veiligheid.

De aanvallen op Rock en Chappelle zijn niet de eerste incidenten

Hoewel er velen zijn die geloven dat het gedrag van Will Smith een precedent heeft geschapen voor aanvallen door toeschouwers, zijn er net zoveel mensen die zeggen dat het niet de eerste keer is dat een komiek fysiek is aangevallen.

Jerry Seinfeld heeft ooit een drankje naar hem gegooid door een beledigd publiekslid.

En in maart, voorafgaand aan het Will Smith-incident, werd komiek Sampson McCormick in het gezicht geslagen in het Win-River Resort and Casino in Redding, Californië.

Ze zijn niet de enigen. Maar volgens The New York Post zien comedians een toename van aanvallen door ontevreden toeschouwers, en velen van hen zijn oprecht bang geworden.

Howie Mandell vertelde E!News dat hij niet het podium op wilde. "Ik ben gewoon heel bang," voegde hij eraan toe.

Is er een groter gevolg voor komieken?

Comedian Teheran Von Ghasri noemde Will Smiths reactie op Chris Brown 'Een aanval op alle komieken en een aanval op de vrijheid van meningsuiting. ‘

En fans zijn bang dat de angst voor hun veiligheid ertoe zal leiden dat comedians zichzelf gaan censureren.

Chappelle toont geen teken om dat toe te staan. Hoewel de reden voor de aanval op de komiek niet is bevestigd, is het algemene gevoel dat het verband houdt met zijn eerdere controverse rond The Closer. Wat dat betreft blijft Chappelle onvermurwbaar. Aan het begin van zijn set op de dag van zijn aanval, vertelde Chappelle dat hij, hoewel hij vóór het incident geen probleem had met transgenders, nu wel had.

Hij vertelde het publiek ook gekscherend dat er extra beveiliging op het podium was om comedians te beschermen na het Will Smith-incident. Die opmerking kwam een paar minuten later terug om hem te bijten. Chappelle zegt dat hij 'lacht in het gezicht van de annuleringscultuur', en dringt erop aan dat mensen uit alle sectoren moeten leren om om zichzelf te lachen.

Comedians vechten terug

Comedians vinden manieren om op de bedreigingen te reageren en ze zorgen ervoor dat het publiek erom lacht. Chris Rock ging na de aanval op Chappelle weer het podium op van de Hollywood Bowl en vroeg: "Was dat Will Smith?"

Jamie Foxx, ook op het podium eerder in de show, keerde ook terug met een sheriffspet op.

De komieken hebben elkaar steun betuigd sinds het Oscar-incident.

Na de aanval op Chappelle bracht Netflix de volgende verklaring uit: "We geven veel om de veiligheid van onze makers en we verdedigen krachtig het recht van stand-upcomedians om op het podium op te treden zonder angst voor geweld."

Aanbevolen: