The Amazing Race' was niet helemaal origineel, maar CBS riskeerde een fortuin om het te maken

Inhoudsopgave:

The Amazing Race' was niet helemaal origineel, maar CBS riskeerde een fortuin om het te maken
The Amazing Race' was niet helemaal origineel, maar CBS riskeerde een fortuin om het te maken
Anonim

Een race rond de wereld is niet bepaald het meest nieuwe idee. Around The World In 80 Days en zelfs, It's A Mad, Mad, Mad, Mad World dook in het uitgangspunt dat uiteindelijk de basis werd van 33 seizoenen en het tellen van The Amazing Race. Volgens een mondelinge geschiedenis van het maken van The Amazing Race door Reality Blurred, had CBS zelfs soortgelijke pitches gehoord voordat co-creators Bertram van Munster en Elise Doganieri met het idee kwamen. En toch nam het netwerk een enorme kans op de hele niet-originele show met een budget dat zowat iedereen met de portemonnee zou schrikken.

Het is duidelijk dat deze gok zijn vruchten afwierp. De show heeft een aantal ongelooflijke seizoenen gehad en heeft een paar spin-offs voortgebracht. Het heeft een aantal deelnemers ook een hoop geld opgeleverd en miljoenen kijkers over de hele wereld geboeid. Hadden de bevoegdheden van het CBS de vooruitziende blik om dit te voorspellen? Of was het een vergissing om een show met een bekend uitgangspunt groen te geven? Dit is waarom het netwerk The Amazing Race echt heeft gemaakt …

The Amazing Race Concept was talloze keren gepitcht

Het feit dat The Amazing Race zelfs in de greep van de pandemie slaagde, is echt opmerkelijk. Het is twijfelachtig of co-creators (en man en vrouw) Bertram van Munster en Elise Doganieri wisten dat hun idee zo'n onmiskenbare hit zou worden. Elise werkte in de reclame en haar man was producent geweest van een natuurdocumentaire over de hele wereld en Fox's Cops. In het interview met Reality Blurred beweert Elise dat hun idee voor The Amazing Race voortkwam uit een discussie over de hele onoriginele serie die destijds op tv was.

Ironisch genoeg was het idee dat ze bedachten ook niet bepaald baanbrekend. Maar het was authentiek omdat het voortkwam uit de herinnering aan een backpackreis die Elise had gemaakt met haar kamergenoot op de universiteit.

"[Bertram] zei: 'Ik hou van dit idee. Waarom schrijf je het niet op?' Letterlijk schreef ik een alinea. Met mijn grafische achtergrond had ik een voorpagina met paspoorten en kaartjes - zo naïef van me, want ik had echt niet voor de televisie gewerkt. Ik had met Bertram gewerkt aan een seizoen van Wild Things, maar dat was het, "zei Elise Doganieri in haar interview.

Tussen hen twee woekerde het idee voort. Uiteindelijk besluit Bertram het idee naar een aantal verschillende netwerken te brengen, waaronder CBS.

"Ik had, waarschijnlijk drie of vier keer, een race rond de wereld gegooid", legt Ghen Maynard, de nieuw benoemde vice-president van de afdeling alternatieve programma's en het brein achter Survivor, uit. "Elke keer zei ik: waar heb je shows opgenomen? In de meeste gevallen hebben ze nooit ergens buiten de Verenigde Staten geschoten. Nadat ik Survivor had ontwikkeld, wist ik heel goed dat het niet zo eenvoudig is als iedereen zegt. Bert had overal ter wereld geschoten, en hij had een heel specifiek standpunt over hoe de waanzin van reizen, en reizen onder druk, en een fascinatie voor verschillende plekken in de wereld die niet op elke toeristenkaart stonden - of de komedie ervan zou interessante televisie kunnen opleveren."

Hoewel Bertram het op dat moment niet wist, was al zijn ervaring met het maken van Wild Things (zijn natuurdocumentaireserie) uiteindelijk de belangrijkste factor om The Amazing Race voorbij het podium te krijgen.

Het maken van de geweldige race was een kolossaal risico voor CBS

Ghen Maynard ontmoette de begeleidende producer Brady Connell kort na de eerste uitzendingen van Survivor. Hij beweerde dat The Amazing Race hun volgende reality-wedstrijdshow was, maar het was een veel groter risico. Dit was te wijten aan het feit dat er nog geen formaat was, geen pilot-shot, en het vereiste een rechtstreekse volgorde van 13 afleveringen. Oh, en het zou een fortuin kosten.

"Er was letterlijk geen format. Toen het werd gelanceerd, waren het 16 individuen die over de hele wereld racen, zoals Survivor, en het eerste wat ik zei was: als ze in hun eentje de wereld rondrennen, hoe vertel je verhalen? Met wie praten ze behalve af en toe een stewardess? Het was letterlijk zo rauw, "legde Ghen uit.

Ongeacht het risico, dachten veel mensen dat het volledig uitgewerkte idee een enorm potentieel had.

"[Het bureau] CAA belde me en zei: 'Luister, je hebt een geweldig project. Zou je geïnteresseerd zijn om voorgesteld te worden aan Jerry Bruckheimer en zijn president van televisie?' Waarom zou [hij] met ons in zee gaan, weet je? Hij is een grote filmproducent en wij zijn kleine televisiejongens", legt Bertram van Munster uit. "Elise en ik zagen een kans om het niveau van televisie in een reality-genre te verhogen door sommige mensen te associëren met kwaliteit. Terwijl we elkaar allemaal ontmoetten, konden we ook heel, heel goed met elkaar opschieten, wat niet zo gebruikelijk is in onze branche."

Bertram zei verder dat de toenmalige president en CEO van CBS TV, Les Moonves, beweerde dat het ietwat onoriginele idee zo goed werkte vanwege zijn geschiedenis in de natuurdocumentaire.

"[Les] vertelde me: 'Jij bent de enige die dit kan'. Zo begint het. Ze hebben vertrouwen - ze zeiden dat we 100 procent vertrouwen hebben in wat je doet en hoe je met jezelf omgaat, hoe je met de situatie omgaat, hoe je met de productie omgaat, hoe je met ons geld omgaat. Omdat ik niet met mijn geld speel, speel ik met hun geld. Het geloof van de top maakt het verschil in de wereld. En van daaruit begin je te bouwen."

Aanbevolen: