Waarom 'The Shield' nooit had mogen worden gemaakt

Inhoudsopgave:

Waarom 'The Shield' nooit had mogen worden gemaakt
Waarom 'The Shield' nooit had mogen worden gemaakt
Anonim

Cops-shows kunnen een grote verplichting hebben dan alleen het bieden van entertainment. Tenminste, dit is de laatste jaren een populaire mening, omdat de mainstream zich meer bewust is geworden van politiegeweld, deels doordat beroemdheden de zaak onder de aandacht brengen. Maar dat betekent niet dat detectiveshows, zoals de absoluut sensationele Mare of Eastown, en politieprocedures, zoals NCIS, CSI en Law & Order, nog steeds niet immens populair zijn.

Voor velen was de door Michael Chiklis geleide FX-serie, The Sheild, de typische politieshow. De veelgeprezen show duurde zeven seizoenen voordat het eindigde in 2008. Het bevatte een aantal veelgeprezen acteurs, zoals Glenn Close, Michael Jace, Forest Whitaker, W alton Goggins en Laurie Holden. Het won talloze prijzen, waaronder Emmy's en Golden Globes. En toch had het nooit mogen bestaan…

Waar is het schild op gebaseerd?

Volgens een mondelinge geschiedenis van The Shield door Entertainment Weekly, werd maker Shawn Ryan ingehuurd door FX om een sitcom te schrijven. Er ontvouwde zich echter een ander idee in zijn hoofd. Het was een waargebeurd verhaal over een groot corruptieschandaal bij de politie van Los Angeles, dat later de inspiratiebron werd voor The Shield. Shawn, die de politieserie Nash Bridges had geschreven en geproduceerd, was altijd geïnteresseerd in het onderwerp.

Maar Nash Bridges was niet het soort politieserie dat een deel van de waanzinnig donkere onderwerpen kon aanpakken waar Shawn door gefascineerd raakte. De waargebeurde verhalen die hij hoorde, zorgden er ook voor dat hij zich zorgen maakte over de wereld waarin hij zijn pasgeboren dochter bracht…

"Ik had een paar ritjes gemaakt voor mijn werk aan Nash Bridges en zag en hoorde dingen die niet geschikt waren voor een CBS-procedure", zei Shawn Ryan tegen EW."En ik had al die rampfantasieën over: 'Oh mijn god, hoe bescherm ik dit kleine meisje van de wereld?' Ik heb dat pilotscript echt geschreven met de gedachte dat ik het gewoon uit mijn systeem zou krijgen, dus het was voor mij meer een schrijfoefening dan wat dan ook. Ik was op dat moment nog geen erg ervaren tv-schrijver; kwam bij me op dat iemand dit zou willen maken. Ik hoopte gewoon dat het een goed genoeg voorbeeld zou zijn dat het me zou kunnen helpen mijn volgende personeelsbaan te krijgen."

Het script belandde op een stapel in de FX-kantoren. Voormalig president van FX, Peter Liguori, zei dat het "een wonder" was dat de show werd gemaakt.

"Het was een wonder; het had nooit mogen gebeuren", zei Peter tegen EW. "Zijn script had willekeurig in een stapel andere spec-scripts gestaan. Elke pagina was elektrisch. Toen ik Shawn belde om te zeggen dat we zijn piloot wilden maken, dacht hij dat we een grapje maakten."

Shawns frequente schrijfpartner, Glen Mazzara, beweerde dat de zaden van The Shield in Nash Bridges lagen. Niet alleen Shawns liefde voor politieshows, maar ook een van de meest iconische momenten van de piloot.

"Het was een opening van een aflevering waarin Nash (Don Johnson) en Joe (Cheech Marin) de typische plichtmatige informatie krijgen die je zou krijgen op een plaats delict. Het was echt een saaie scène", zei Glen.. "Ze plaatsten het Kid Rock-nummer ["Bawitdaba"] over deze teaser - en het werkte. Don vond het geweldig en zei: "Daar heb ik het over! Dat voelt als vroeger, zoals Miami Vice." En toen bleef dat nummer in Shawns hoofd hangen terwijl hij The Shield aan het schrijven was en werd het het beroemde einde van de piloot."

Hoe The Sopranos en Donnie Brasco het schild inspireerden

Het einde van de pilot, waar Michael Chiklis' rechercheur Vic Mackey een agent van zijn eigen team neerha alt, was zo donker dat velen dachten dat Shawn ermee weg kon komen. Maar FX was all-in. Ze wilden hun eigen ruige drama zoals The Sopranos van HBO.

"Er was een moment waarop [voormalig FX-manager] Kevin Reilly vroeg of we misschien twee eindes wilden schieten, alleen voor de veiligheid. Ik zei: "Ik wil niets doen voor de veiligheid - dit is waarom we zijn er dol op, " legde Peter Liguori uit.

"Ik herinner me dat ik Donnie Brasco ging zien, en ik vond het leuk, maar ik vond het niet geweldig," zei Shawn. "Een deel van mij wenste dat het Al Pacino-personage een beetje slimmer was over wat er met Johnny Depp aan de hand was. Tweederde van de weg door dacht ik: 'Zou het niet het meest slechte ding zijn als Pacino zich gewoon omdraaide en hem in het gezicht geschoten?' En je realiseert je, 'Oh s---, hij wist de hele tijd dat deze man hem doorhad!' Dat idee is lang bij me gebleven en ik heb er nooit iets mee gedaan totdat ik bij The Shield-piloot kwam."

Deze creatieve beslissingen waren opwindend voor FX die het echt met HBO wilden opnemen, vooral vanwege hun succes met The Sopranos en The Wire.

"Onze strategie was: 'Waarom zouden HBO en Showtime een monopolie hebben op premium, uitdagende content?'", zei Peter. "We wilden uit de poort komen met iets dat aankondigde dat FX anders was."

Aanbevolen: