Het leven en de carrière van horroricoon Peter Lorre, en hoeveel hij waard was toen hij stierf

Inhoudsopgave:

Het leven en de carrière van horroricoon Peter Lorre, en hoeveel hij waard was toen hij stierf
Het leven en de carrière van horroricoon Peter Lorre, en hoeveel hij waard was toen hij stierf
Anonim

Peter Lorre was een van de meest herkenbare acteurs van zijn tijd dankzij zijn grote ogen, korte gest alte en schorre stem die werd aangevuld met zijn Duitse accent. Hoewel hij in het echte leven een heel lief en aardig persoon was, was hij altijd de go-to-personageacteur voor studio's wanneer ze een griezelig personage nodig hadden.

Voor een jonger publiek dat niet bekend is met wie Peter Lorre is, zullen ze zijn afbeelding misschien herkennen van een paar klassieke Bugs Bunny-tekenfilms. Lorre was zo berucht vanwege het spelen van demente moordenaars, gekke wetenschappers en andere horrorschurken dat zijn imago werd gebruikt om de Mad Scientist te creëren die in verschillende afleveringen te zien was. Hij speelde ook in Casablanca, The M altese Falcon en verschillende andere klassieke films. Dit is alles wat u moet weten, maar waarschijnlijk niet, over Peter Lorre.

7 Peter Lorre's horrorcarrière begon in Wenen

Lorre begon met acteren toen hij nog maar 17 jaar oud was. Als toneelacteur werkte hij nauw samen met poppenspelers voordat hij Wenen verliet naar Zürich en later naar Berlijn. In Berlijn werd hij ontdekt door de legendarische regisseur Fritz Lang. Lang cast Lorre in zijn inmiddels klassieke en controversiële film M, een film die het verhaal volgt van een kindermoordenaar die zo veracht wordt dat de criminelen van Berlijn samenwerken om hem te pakken te krijgen. Lorre maakte het publiek doodsbang met zijn ongelooflijk geloofwaardige optreden als de geesteszieke seriemoordenaar.

6 Hij werkte met Alfred Hitchcock

Lorre was joods en hij ontvluchtte het Europese continent toen Adolf Hitler en de nazi-partij Duitsland overnamen. Nadat hij naar Engeland was gevlucht, zette hij zijn acteercarrière voort en werkte uiteindelijk samen met nog een andere iconische regisseur, Alfred Hitchcock. Lorre werd wederom gecast als de schurk in The Man Who Knew Too Much, een spionagefilm over een familie wiens vakantie verpest wordt wanneer ze betrokken raken bij een politiek moordcomplot.

5 Peter Lorre werd iconisch in Amerika door samen te werken met Humphrey Bogart

Peter Lorre in De man die te veel wist (1934)
Peter Lorre in De man die te veel wist (1934)

Uiteindelijk kwam Hollywood bellen en merkte de eigenzinnige Lorre opnieuw dat hij van omgeving veranderde. Bij zijn aankomst in de VS bevond Lorre zich al snel in de film van nog een andere rijzende ster van een regisseur, John Huston (ja, de vader van Angelica Huston van The Addam's Family). Huston werkte samen met Humphrey Bogart en Warner Brothers om een verfilming te maken van Dashiell Hammetts noir-roman The M altese Falcon. Lorre speelde opnieuw een van de schurken. Lorre werkte vaak met Bogart in andere Warner Brothers-films, waarvan de bekendste, naast The M altese Falcon, zijn kleine rol in Casablanca was.

4 Peter Lorre speelde een problematisch personage

Posterafbeelding voor Peter Lorre als Mr. Moto
Posterafbeelding voor Peter Lorre als Mr. Moto

Hoewel Lorre praktisch getypeerd werd als de schurk na M, was er een reeks films met Lorre in de hoofdrol als de Mr. Moto Mysteries. Meneer Motto was een mysterieuze Japanse detective, bijna als een Japanse Sherlock Holmes. De film gebruikt Lorre in geelgezicht die de detective speelt. De films waren populair voor hun tijd, maar houden geen stand voor een 21e-eeuws publiek. Lorre speelde voor het grootste deel schurken gedurende zijn hele carrière.

3 Zijn carrière zakte een beetje in latere jaren, maar werd gered door Roger Corman

Lorre kreeg constant werk tot 1947, toen zijn contract met Warner Brothers eindigde. Daarna vertraagde zijn carrière en met de ondergang van nazi-Duitsland keerde hij kort terug naar zijn vaderland om een paar films te maken. Het duurde echter jaren voordat de Duitse filmindustrie zich herstelde en ook daar verliep het werk voor Lorre traag. Hij keerde in 1952 terug naar de Verenigde Staten. Leuk weetje, een van zijn eerste rollen bij zijn terugkeer was die van de schurk in de allereerste verfilming van een James Bond-roman. Hij speelde La Chiffre in een televisiespel van Casino Royale in 1954, acht jaar voordat de Sean Connery-films begonnen.

2 Hij was bevriend met andere horroriconen

Grappig genoeg vond Lorre weer werk toen hij de karikatuur omarmde van een typecast die voor hem was gemaakt. Hij parodieerde en gebruikte zijn horrorimago in een reeks films voor B-filmicoon Roger Corman, die als filmmaker berucht was omdat hij worstelende acteurs en regisseurs een kans gaf om hun carrière te redden of te beginnen. Lorre werkte aan de Corman-films nauw samen met twee andere horroriconen, Vincent Price en Boris Karloff. Alle drie waren ze al heel lang vrienden vanwege hun werk in het genre.

1 Peter Lorre was minstens een paar miljoen waard toen hij stierf

Peter Lorre was een zware roker en stierf in 1964 aan een beroerte. Tegen de tijd dat Lorre stierf, had hij 110 acteercredits op zijn naam staan. Met zijn imago in de hoofden van elke fan van horror of spanning, een cv met verschillende klassieke films van iconische regisseurs en een levensverhaal waarin hij de gruwelen van nazi-Duitsland ontvluchtte, is het redelijk om te zeggen dat Peter Lorre een indrukwekkende erfenis heeft achtergelaten achter. Rapporten zijn tegenstrijdig over hoeveel Lorre waard was toen hij stierf, de meeste schattingen schatten het tussen $ 1 miljoen en $ 5 miljoen. Sommige bronnen schatten het op tot $ 40 miljoen, maar dat aantal is hoogstwaarschijnlijk te hoog.

Aanbevolen: