De albums van Kanye West rangschikken op basis van hun verkoop in de eerste week

Inhoudsopgave:

De albums van Kanye West rangschikken op basis van hun verkoop in de eerste week
De albums van Kanye West rangschikken op basis van hun verkoop in de eerste week
Anonim

Het is niet overdreven om te zeggen dat Kanye Omari West een van de meest invloedrijke hiphopsterren aller tijden is. Voordat hij ging rappen, begon West zijn carrière als producer en werkte hij samen met onder meer Eminem, Jermaine Dupri, Jay-Z en anderen, totdat de laatste West tekende bij Roc-A-Fella Records.

De rest is geschiedenis, en gezien het succes dat hij in de branche heeft gehad, is het duidelijk dat hij ook geschiedenis heeft geschreven. Tot dit schrijven heeft West negen albums in zijn catalogus, die wereldwijd in totaal 140 miljoen hebben verkocht, waardoor hij een van de best verkopende artiesten aller tijden is.

Met de release van Donda, Ye's nieuwste album, is het nooit een beter moment om terug te blikken op zijn indrukwekkende discografie en elk album te rangschikken op basis van hun albumverkoop in de eerste week. Ondanks de hype rond zijn laatste album, kreeg Kanye wat concurrentie toen Drake zijn Certified Loverboy uitbracht. Dus, hoe verkocht Kanye's album in de eerste week? Laten we erin duiken!

Bijgewerkt op 23 september 2021, door Michael Chaar: In 2004 bracht Kanye West zijn allereerste album uit, The College Dropout, dat maar liefst 441 zou verkopen., 000 albumeenheden in de eerste week. Hoewel dit een hele prestatie is, staat het niet als het bestverkochte album van Ye. Die plaat gaat naar zijn album uit 2007, Graduation, dat in de eerste week maar liefst 957.000 verkocht. Met honderden verkochte platen tot ver in zijn carrière vroegen veel fans zich af waar Kanye's meest recente album, Donda, zou in vergelijking vallen. Er was veel hype en luisterfeesten, die Kanye organiseerde in het Soldier Field Stadium in Chicago.

Nou, na lang anticiperen kwam Donda binnen met in totaal 309.000 verkochte albumeenheden in de eerste week, wat lang niet zoveel is als Drake ontving voor zijn release van Certified Loverboy, die concurreerde met Ye's release, maar de Canadese rapper won met 613.000 verkochte eenheden.

10 Het leven van Pablo (2016): 94, 000

In 2016 haalde West de krantenkoppen met zijn album The Life of Pablo, ondersteund door de controversiële single Famous met naakte wassen beelden van bekende Hollywood-gezichten, zoals Taylor Swift, Rihanna, Chris Brown en vele anderen.

De reden achter deze lage verkoop in de eerste week is niet vanwege de lage ontvangst van West bij het publiek. Na de release op Valentijnsdag was The Life of Pablo een aantal weken exclusief voor Tidal voordat de rapper het op andere streamingplatforms uitbracht, wat ertoe leidde dat het het streamingnummer niet met Nielsen Music kon delen. Als het gaat om pure albumeenheden, verkocht het album 94.000.

9 Ye (2018): 208, 000

Hoewel West in heet water was na zijn slavernij 'klinkt als een keuze'-verklaring tijdens een interview met TMZ en zijn steun voor Donald Trump, stemde het publiek nog steeds af op zijn album. Ye, West's album uit 2018, debuteerde bovenaan de Billboard 200-hitlijst en ontving een opmerkelijke totale verkoop van 208.000 in de eerste week.

Helaas beschouwen velen Ye als de zwakste schakel in zijn discografie. Sommigen vinden dat het gehaast en onvoltooid lijkt, en de afwezigheid van het Grammy Best Rap Album van het jaar spreekt voor zich.

8 Jezus is koning (2019): 264, 000

Jezus is koning is een verhaal over de verlossing van West, en het is bijna ongelooflijk om te horen hoe hij de Heer prijst en zich herinnert dat hij dezelfde man is die beroemd werd. Jesus Is King werd geproduceerd door West zelf, Labrinth, Timbaland, Ronny J en vele anderen.

Oorspronkelijk getiteld Yandhi, was Jesus Is King West's debuut in het hiphop-evangeliegenre en hij zei dat hij 'klaar was met seculiere muziek'. Het album werd zijn negende opeenvolgende album dat bovenaan de Billboard 200 stond.

7 Donda (2021): 309, 000

Dit zou zomaar een van de langverwachte albums van 2021 kunnen zijn! Na het album te hebben gepresenteerd tijdens een reeks luisterfeesten, dropte Kanye het album officieel op 29 augustus 2021. Dit was gemakkelijk een van de beste nummers van de eerste week van het jaar en bevestigde Kanye's 10e nummer één album op de Billboard 200.

Met maar liefst 27 nummers kreeg Kanye's album niet alleen veel aandacht, maar deed het het ook goed in de verkoop. Nadat het album de hitlijsten en streamingplatforms had bereikt, verkocht het een equivalent van 309.000 albumeenheden, wat een hele prestatie is.

6 Yeezus (2013): 327, 000

Experimenteren is de expertise van Kanye West, maar het voor een Grammy genomineerde Yeezus-album zet de term op een heel nieuw niveau. Op dit album brak West nieuwe wegen in en bewees hij dat hij een veelzijdige artiest is, of in zijn eigen woorden: "Ik ben hier niet om gemakkelijk te luisteren, gemakkelijk programmeerbare muziek te maken."

Om het elektronische gevoel van het album tot leven te brengen, werkte West samen met de Schotse DJ Hudson Mohawke en het bekende elektroduo Daft Punk. Het album verstevigde zijn plaats op tal van eindejaarslijsten als een van de beste albums van het jaar, met een totaal van 327.000 verkochte exemplaren in de eerste week.

5 The College Dropout (2004): 441, 000

In het begin van de jaren 00, toen gangsta-rappers de hitlijsten domineerden, bleef Kanye West zichzelf trouw op zijn debuutplaat onder Jay-Z's Roc-A-Fella-label, The College Dropout. West nam afstand van elke stoere persoonlijkheid en rapte over zelfbewustzijn, familie en hoger onderwijs, wat in die tijd vage onderwerpen waren in hiphop.

Het bleek echter een briljante carrièrestap te zijn. The College Dropout verkocht meer dan 441.000 exemplaren in de eerste week, debuteerde op de tweede plaats in de Billboard 200-hitlijst en won een Grammy voor Best Rap Album. Niet slecht voor een nieuwkomer.

4 808s & Heartbreak (2008): 450, 000

Na het hartverscheurende verlies van zijn moeder, Donda West, en de bittere breuk met verloofde Alexis Phifer, stortte West zijn hart en ziel in zijn album uit 2008, 808s & Heartbreak. Bovendien bood West iets verfrissends op tafel, van de experimentele productie van het album tot zijn auto-tune crooning.

Jaren later blijft 808s & Heartbreak een van de meest kritische projecten in de hiphopgeschiedenis. Het inspireerde een hele nieuwe generatie rap, van onder meer Juice WRLD, Kid Cudi tot Drake.

3 My Beautiful Twisted Dark Fantasy (2010): 496, 000

Na zijn VMA's 2009-uitbarsting tegen Taylor Swift en een reeks controverses over het publieke imago, kreeg West voortdurend kritiek van de media en critici. Hij verbannen zichzelf voor een aanzienlijke tijd naar Hawaii, en het resultaat was My Beautiful Twisted Dark Fantasy.

Met My Beautiful Twisted Dark Fantasy maakte Kanye West van 2010 zijn speeltuin. Aangedreven door singles als Power, Runaway en Monster, debuteerde het album bovenaan de Billboard 200 en scoorde maar liefst 496 000 in de eerste week recordverkoop.

2 Late registratie (2005): 860, 000

Fans wilden meer van Kanye West, en hij leverde zijn tweede, soulvolle album met 21 nummers af, Late Registration. Op dit album hield West zich echt niet in en bevatte zelfs enkele A-lijst cameo's van Nas, Jay-Z, The Game, Common, Jamie Foxx, Lupe Fiasco en Adam Levine van Maroon V.

Late Registration leverde West nog een Best Rap Album en Album of the Year-nominaties op bij de Grammy, en won de laatste. Naast het succes bij de Grammy's, verkocht het album zelf een indrukwekkende 860.000 in de eerste week.

1 Afstuderen (2007): 957, 000

Het hoogst genoteerde album op deze lijst, en ongetwijfeld het magnum opus van Kanye West, is Graduation uit 2007. In tegenstelling tot het geluid van Late Registration, is Graduation meer indierock, een op elektrosonisch geïnspireerd album dat West's plaats in hiphop voortstuwde als een van de meest invloedrijke figuren aller tijden.

Met dit album bewees West dat een succesvolle rapper in het spel niet altijd betekent dat je geweld moet goedkeuren en promoten, of zoals Noah Callahan-Bever van Complex het op zijn best uitdrukte, de albumrelease was "de dag dat Kanye West vermoordde gangstarap."

Aanbevolen: