De waarheid over het casten van de eerste 'Harry Potter'-film

Inhoudsopgave:

De waarheid over het casten van de eerste 'Harry Potter'-film
De waarheid over het casten van de eerste 'Harry Potter'-film
Anonim

Casting is alles bij het maken van een geweldige film of televisieshow. En dit geldt vooral voor de Harry Potter-films. De boeken waren tenslotte wereldwijde sensaties en een hele generatie moest hun verbeeldingskracht laten uitkomen. Bovendien was het essentieel om de juiste jonge sterren te kiezen voor de eerste Harry Potter-film, 'The Sorcerer's Stone' (oorspronkelijk 'The Philosopher's Stone'), omdat het publiek deze jonge acteurs nog vele films zou volgen..

Hoewel er een andere acteur klaar stond om Harry te spelen voordat Daniel Radcliffe op het toneel verscheen, kozen Sorceror's Stone-regisseur Chris Columbus, producer David Heyman en auteur JK Rowling uiteindelijk de juiste man voor de baan. In feite hebben de makers van de film een drietal jonge acteurs uitgekozen die tot op de dag van vandaag een enorme aanhang hebben. Wat nog belangrijker is, Daniel Radcliffe, Rupert Grint en Emma Watson hebben deze wereld tot leven gebracht.

Zo zijn ze gecast…

Harry Ron en Hermelien
Harry Ron en Hermelien

Het vinden van de juiste acteurs was een enorme uitdaging… vooral als het op Harry aankwam

Dankzij een fantastisch onthullende mondelinge geschiedenis van de casting van Harry Potter door Closer Weekly, weten we nu wat er precies is gebeurd bij het vinden van Daniel Radcliffe, Rupert Grint en, natuurlijk, Emma Watson. In het artikel werden een aantal mensen achter de films, evenals de acteurs, geïnterviewd over hoe de casting tot stand kwam.

"Het vinden van de juiste acteurs om de personages te spelen was een grote uitdaging", legt uitvoerend producent David Heyman uit aan Closer Weekly. "Het was niet gemakkelijk om een jongen te vinden die de vele kwaliteiten van Harry Potter belichaamde. We wilden iemand die een gevoel van verwondering en nieuwsgierigheid kon combineren, het gevoel een leven te hebben geleefd, pijn te hebben ervaren; een oude ziel in een kinderlichaam. Hij moest open en genereus zijn naar de mensen om hem heen en een goed oordeel hebben."

De waarheid is dat ze wisten dat ze de juiste jongen voor de baan zouden vinden toen ze hem zagen… Maar het duurde eonen voordat dat gebeurde…

"We hadden honderden acteurs auditie gedaan voor de rol van Harry, maar met weinig geluk", zei regisseur Chris Columbus. "Toen gooide de eerste castingdirecteur, in een vlaag van totale frustratie, haar armen in de lucht en zei: 'Ik weet gewoon niet wat je wilt!' Op een plank in het kantoor lag een videokopie van David Copperfield, met Daniel Radcliffe in de hoofdrol. Ik pakte de videobox, wees naar Dans gezicht en zei: 'Dit is wie ik wil! Dit is Harry Potter.'"

Maar toen het team Daniel Radcliffe benaderde, waren zijn ouders aanvankelijk erg terughoudend. De rol zou tenslotte het leven van hun zoon voor altijd veranderen.

"We hebben heel duidelijk gemaakt dat we hun zoon zouden beschermen", zei Chris Columbus, die een geschiedenis had in het werken met kinderen. "We wisten vanaf het begin dat Dan Harry Potter was. Hij had de magie, de innerlijke diepte en duisternis die zeer zeldzaam is bij een 11-jarige. Hij heeft ook een gevoel van wijsheid en intelligentie dat ik niet heb gezien in veel andere kinderen van zijn leeftijd. We wisten dat we de juiste keuze hadden gemaakt nadat we Jo [Rowling] een kopie van zijn screentest hadden gestuurd. Haar opmerking luidde: 'Ik heb het gevoel dat ik herenigd ben met mijn lang verloren gewaande zoon.' '"

Maar hoe zit het met Emma en Rupert?

Het vinden van de jongen om Harry Potter te spelen was natuurlijk het belangrijkste, maar het vinden van de jonge artiesten om zijn beste vrienden te spelen was bijna net zo belangrijk. Dit komt omdat het succes van de franchise echt aan de voeten lag van de chemie tussen deze drie. Natuurlijk, het casten van Alan Rickman als Sneep, Dame Maggie Smith als Anderling, of Richard Harris als Perkamentus was een belangrijke manier om de interesse van een ouder publiek te wekken, maar niets was zo speciaal als de band tussen Harry, Ron en Hermelien.

Jonge cast van Harry Potter
Jonge cast van Harry Potter

"Als het op Ron Wemel aankwam, werden we meteen verliefd op Rupert Grint", zei Chris Columbus. "Hij is buitengewoon grappig en heeft zo'n ongelooflijk warme aanwezigheid."

Net als Harry zochten de casting director, de regisseur en de producers onder honderden auditiekinderen naar een opkomende ster.

"Ik besloot mijn eigen auditievideo te maken, waarbij ik deed alsof ik een van mijn dramaleraren was", legde Rupert Grint uit. "Ik verkleedde me als mijn leraar, die een meisje is, dus het was best eng. Toen verzon ik dit rapnummer over hoe graag ik in de film wilde zijn. Ik denk dat het werkte, want ik had een heleboel audities. Het was zo cool toen ik werd gecast. Het was het coolste moment in mijn leven. Ik deed net schooltoneelstukken en zo. Een keer was ik een vis in Noah's Ark, en toen was ik in Harry Potter - dat is een grote stap!"

"Sommige mensen kwamen naar mijn school in Oxfordshire en zeiden: 'Heb je iemand die auditie zou willen doen?' Dus ik had een auditie op mijn school", zei Emma Watson. "Ik denk dat ik uiteindelijk meer dan vijf audities heb gedaan. Mijn vader zei tegen me: 'Je realiseert je toch wel dat er zo'n duizend meisjes auditie gaan doen, toch?' En ik had zoiets van: 'O, oké … ik zal dat in gedachten houden.' Ik probeerde ervan te genieten in plaats van er wanhopig naar te streven. Ik kwam erachter dat ik de rol had gekregen toen [producer] David Heyman Rupert Grint en mij uitnodigde om binnen te komen. We gingen in zijn kantoor zitten - allemaal heel ongedwongen - en hij zei, 'Je hebt de rol.' Ik was zo geschokt en ik stond daar gewoon en zei: 'Knijp me.'"

Aanbevolen: