Waarom werd Steven Spielberg nooit ingehuurd om een 'James Bond'-film te regisseren?

Inhoudsopgave:

Waarom werd Steven Spielberg nooit ingehuurd om een 'James Bond'-film te regisseren?
Waarom werd Steven Spielberg nooit ingehuurd om een 'James Bond'-film te regisseren?
Anonim

James Bond is niet de enige felbegeerde rol in de franchise. Het gaat niet alleen om wie de volgende James Bond gaat spelen. Het gaat er ook om wie de volgende film gaat regisseren.

Hoewel er door de jaren heen talloze potentiële 007's zijn geweest, zijn er ook veel potentiële regisseurs geweest die ons hun eigen verhalen over de spion hadden kunnen vertellen. Maar helaas hebben regisseurs van Alfred Hitchcock tot Quentin Tarantino de kans geweigerd, waaronder een andere beroemde regisseur; Steven Spielberg.

Dit is waarom Spielberg zijn eigen James Bond-film niet één keer, maar twee keer werd geweigerd.

Spielberg 'was niet de juiste pasvorm', volgens Bond's producer

Spielberg is de koning van avonturen- en actiefilms, dus het is verrassend om te horen dat hij zou worden afgewezen voor het maken van zijn eigen Bond-film.

Na zijn eerste paar succesvolle films, Jaws en Close Encounters of the Third Kind, was Spielberg ervan overtuigd dat zijn ervaring hem in staat zou stellen een Bond-film te regisseren. Toen kwam hij uit het niets Roger Moore zelf tegen, in Parijs, en vertrouwde hem zijn wensen toe.

"We zaten en we praatten", vertelde Moore aan MTV. "Hij zei dat hij graag een Bond zou regisseren. Op dat moment wist ik alleen maar dat ik 'Duel' had gezien, waarvan ik dacht dat het een fantastisch stukje filmmaken was, en hij was toen nog niet zo bekend."

Dus Moore ging rechtstreeks naar de oude James Bond-producent en mede-oprichter van Eon Productions, Albert "Cubby" Broccoli over het idee van Spielberg.

Broccoli's mening over Spielberg was echter waarschijnlijk niet wat de regisseur verwachtte.

"Ik heb Cubby Broccoli twee keer gebeld, en na Jaws, dat zo'n groot succes was, dacht ik: 'Hé, mensen geven me nu de laatste hand'", vertelde Spielberg aan BBC Radio 2. "Dus belde ik Cubby en bood mijn diensten aan, maar hij dacht dat ik niet geschikt was voor de rol. Toen, zelfs nadat Close Encounters [of the Third Kind] uitkwam en een grote hit was - opnieuw - probeerde ik in een Bond-film te komen en nu kunnen ze me niet betalen."

De belangrijkste reden waarom Broccoli hem de eerste keer afwees, was vanwege een gebrek aan ervaring. In die tijd was Spielberg nauwelijks een begrip zoals hij nu is.

"Spielberg wilde een stuk en Cubby wilde niets weggeven", zei Moore. "Hij wilde geen Bond-punten meer weggeven aan regisseurs die binnenkwamen."

Als Spielberg was aangenomen, zou hij waarschijnlijk The Spy Who Loved Me (1977) en/of Moonraker (1979) hebben geregisseerd. Maar het is oké, want als hij dat deed, hadden we in dat decennium nooit enkele van Spielbergs hits gekregen, waaronder Indiana Jones.

Maar wat zijn Spielbergs gedachten over het maken van toekomstige Bond-films? Hij zegt dat het onwaarschijnlijk is. In een interview met Entertainment Weekly zei Spielberg opnieuw dat de onwaarschijnlijkheid te wijten was aan het feit dat ze hem niet meer konden betalen.

"Toen ik voor het eerst films begon te maken, was James Bond de enige franchise waar ik om gaf en waar ik deel van wilde uitmaken," zei hij. "Toen ik begon als tv-regisseur, was het mijn droom om een kleine film te maken die enige bekendheid zou krijgen, waarna Cubby Broccoli, de overleden producer van de Bond-serie, me zou bellen en me vragen om te regisseren. de volgende James Bond-foto. Maar ik kon Cubby Broccoli nooit zover krijgen om me in te huren - en nu kunnen ze me helaas niet betalen."

Moore heeft een theorie dat als Spielberg Indiana Jones niet had gemaakt, het de Bond-films niet iets zou hebben gegeven om van af te wijken.

"Spielberg heeft Indiana Jones gemaakt, wat echt een stap verder is dan Bond", zei Moore. "Daardoor stapte Bond op."

Spielberg zet obligatiereferenties in 'Indiana Jones'

Ironisch genoeg vroeg Broccoli aan Spielberg of hij de beroemde melodie van vijf noten mocht gebruiken die werd gebruikt in Close Encounters voor de Bond-film Moonraker. Maar dat betekent niet dat Broccolli in ruil daarvoor de regisseursstoel zou aanbieden.

"Cubby vroeg me toestemming om de beroemde vijf muzieknoten te gebruiken in Close Encounters voor Moonraker", vertelde Spielberg aan The Hollywood Reporter. "Ik zei zeker en trouwens, heb je een plekje voor mij voor Bond en hij zei nee!"

Bond had connecties met Spielberg, dus in ruil daarvoor wilde Spielberg Bond-connecties in zijn films. Hij eindigde met het plaatsen van zoveel verwijzingen naar zijn favoriete franchise als hij kon, zonder het al te duidelijk te maken.

George Lucas is misschien op het idee van Indy gekomen toen hij op vakantie was met Spielberg, maar Spielberg had nog steeds de licentie om hier en daar 007-referenties toe te voegen. De twee personages lijken in veel opzichten op elkaar en het seriële karakter van de Indiana Jones-franchise is gemodelleerd naar Bond.

Zowel Bond als Indy reizen constant de wereld rond op een nieuw, vaak gevaarlijk avontuur dat wordt overschaduwd door even geweldige muziekpartituren. Maar uiteindelijk hebben de twee allebei een griezelig vermogen om in actie te komen wanneer het roept.

Een geval waarin de twee personages in één leken te versmelten, gebeurde in de intro van Indiana Jones and the Temple of Doom.

De openingsscène is een eerbetoon aan de Bond-film Goldfinger. We zien Indy vrijwel een identieke witte smoking met een rode bloemenrevers dragen in een nachtclub, dezelfde outfit die Sean Connery draagt in Goldfinger.

Natuurlijk wisten destijds geen van beide acteurs dat ze uiteindelijk vader en zoon zouden spelen in Indiana Jones and the Last Crusade. Spielberg koos zelfs specifiek voor Connery omdat hij Bond was geweest.

Dus het kwam allemaal op een rare manier rond. Spielberg ging zelf aan de slag met Bond en maakte zijn eigen Bond-achtige films. Uiteindelijk werkten de twee franchises uit elkaar, en dat is waar het bij geweldige verhalen om draait.

Maar dat Spielberg wordt afgewezen, is niet echt verrassend. De makers van Bond hebben bewezen dat ze heel specifieke dingen hebben waar ze aan voorbij gaan om enthousiaste fans tevreden te houden. Niemand mocht Daniel Craig in het begin.

Aanbevolen: