Tim Burton had een enorme angst voor chimpansees tijdens het regisseren van 'Planet of the Apes

Inhoudsopgave:

Tim Burton had een enorme angst voor chimpansees tijdens het regisseren van 'Planet of the Apes
Tim Burton had een enorme angst voor chimpansees tijdens het regisseren van 'Planet of the Apes
Anonim

Beroemdheden zijn gewoon rijke en beroemde mensen. En net als de rest van ons hebben ze hun angsten en fobieën. Vreemd genoeg heeft Khloé Kardashian een hekel aan navelstrengen. Vogels schrikken Scarlett Johansson af. Johnny Depp is coulrofoob. Wat? Dat is een mooi woord voor angst voor clowns. X-Men-ster Hugh Jackman is bang voor (wacht erop) poppen.

En eigenzinnige, soms excentrieke regisseur Tim Burton? Hij is doodsbang voor chimpansees. Het enige was dat hij oog in oog met hen kwam te staan toen hij in 2001 Planet of the Apes regisseerde. Natuurlijk zijn vrijwel alle chimpansees in de films mensen die zijn gemaakt om op apen te lijken. Maar er waren twee tweelingbroerchimpansees, Jonah en Jacob, die de astronaut Pericles speelden. Blijkbaar waren ze een beetje een hand vol.

Het was een moeilijke film om te maken, met acteurs die uren en uren in make-up doorbrachten, en zelfs naar 'Ape School' gingen om te leren hoe ze zich als een chimpansee moesten gedragen. Maar het was waar Tim Burton en de oude liefdeactrice Helena Bonham Carter voor het eerst samenkwamen.

Laten we eens kijken naar de film, hoe deze is gemaakt en hoe Burtons beroemde angst voor chimpansees perfect bleek te zijn.

Planet Of The Apes

De 1968-versie van Planet of the Apes, met Charleston Heston, is een iconische klassieke Hollywood-film. De versie van Tim Burton speelt zich af in dezelfde wereld, maar verkent, trouw aan Burtons eigenzinnige aard, thema's en relaties die in 1968 taboe zouden zijn geweest.

Het uitgangspunt is simpel: Astronaut Kapitein Leo Davidson (Mark Wahlberg) verlaat zijn ruimtestation om op zoek te gaan naar een vermiste astronaut, Pericles (gespeeld door een paar echte tweelingchimpansees). Hij stort neer op een planeet in de verre toekomst om een beschaving te vinden waar chimpansees en apen de slimme zijn die heersen over onderdanige mensen. Een nogal mooie vrouwelijke aap genaamd Ari (Helena Bonham Carter) wordt zijn bondgenoot. Burton overwoog zelfs om een liefdesscène tussen Leo en Ari te hebben, maar 20th Century Fox zette zijn voet op de grond. Ze zeiden het echt niet.

Mark Wahlberg (Ian) en Helena Bonham Carter (Ari)
Mark Wahlberg (Ian) en Helena Bonham Carter (Ari)

Leo leidt een kleine groep mensen in een opstand tegen het kwaadaardige Gorilla-leger onder leiding van generaal Thade (Tim Roth).

Hoewel de film het goed deed aan de kassa, werd hij over het algemeen gepand door de critici, vooral vanwege een verwarrend, warrig einde.

Toen Fox voorstelde om CGI (Computer Generated Imagery) voor de apen te gebruiken, deed Burton zijn eigen beurt om voet bij stuk te houden en stond erop dat de extraordinaire visagist Rick Baker het werk zou doen.

Rick Baker Make-up Planet of the Apes
Rick Baker Make-up Planet of the Apes

Baker was een soort expert op het gebied van apen, gorilla's en chimpansees, nadat hij The Legend of Tarzan, Lord of the Apes en Gorillas in the Mist had gedaan.

Tims aversie tegen chimpansees goed kennende, voegde Baker toe aan zijn angst: "Ik vertelde Tim dat het de chimpansees zijn die gek zijn, niet de gorilla's. Ik ben zo dicht bij berggorilla's in de wildernis van Afrika, indrukwekkende wezens die je letterlijk uit elkaar konden scheuren, en voelde geen enkele angst. Maar chimpansees zijn gek, hyper. Ik heb verhalen gehoord over mensen die chimpansees vanaf hun geboorte grootbrengen die ledematen hebben verloren omdat dit ding dat ze grootbrachten plotseling uitklapte. Dat bleef bij Tim."

Het hielp niet dat Helena Bonham Carter werd aangevallen door Jonah, een van de tweelingchimpansees die de astronaut Pericles speelde. Helena, die Helena was, nam het in haar tempo op. Bedenk dat ze naar de "Apenschool" was geweest en wist wat ze kon verwachten. Naar verluidt raakte Tim een beetje in paniek en beschouwde hij het incident als een rechtvaardiging van zijn chimpansee-fobie.

En Tims fobie nam alleen maar toe toen de chimpansees, jaloers op het feit dat Mark Wahlberg dicht bij het personage van Helena Bonham Carter kwam, Mark aanvielen.

Afbeelding
Afbeelding

Hij heeft gezegd: "Ze zouden proberen me in de noten te slaan, zoals mijn 5-jarige zoon, heel erg, zoals non-stop."

De begeleiders van Jonah en Jacob probeerden de schichtige directeur gerust te stellen, maar vanaf dat moment gaf hij de tweelingchimpansees een brede ligplaats.

The Ape School Thing

Fox was serieus om de verzonnen acteurs eruit te laten zien als echte apen. Dus moesten acteurs een streng programma van zes weken doorlopen om te leren staan, bewegen en reageren als apen. Zelfs de figuranten op de film moesten naar driedaagse workshops. De instructeurs waren een circusacrobaat genaamd Terry Notary (je weet wel, dat hele ding slingeren door de bomen) en acteur John Alexander die apen had gespeeld in Mighty Joe Young en Gorillas in the Mist.

Planet of the Apes Apenschool
Planet of the Apes Apenschool

Blijkbaar was de eigenzinnige en uitgesproken Helena Bonham Carter de eerste keer gezakt en moest ze dat deel van de les opnieuw doen. Tim Burton? Hij zei vergeet het maar. Ik ga niet naar een apenschool. Jona en Jacob komen misschien opdagen, weet je?

Jonah en Jacob gingen met pensioen in Florida en hangen rond met bubbels

Het dynamische duo was een beheersbare 4-jarige toen ze Planet of the Apes maakten. Tegen de tijd dat ze 8 jaar oud waren, waren ze veel te groot en onhandelbaar.

Bubbles the Chimp Paints
Bubbles the Chimp Paints

Dus werden ze teruggetrokken in Florida's Center for Great Apes, een reddings-/pensioneringsfaciliteit. Een andere bekende bewoner is de chimpansee Bubbles van Michael Jackson. Jonah, Jacob en Bubbles brengen hun dagen door met rondslingeren, vuil naar de toeristen gooien en schilderen. Ja, zoals in art. Het centrum had zelfs een kunstshow en verkoop in Miami. Lach niet. Eén schilderij verkocht voor $1.500.

We wedden dat Tim Burton niet de koper was.

Aanbevolen: