Hier is hoe Lady Gaga haar muziekcarrière nieuw leven inblies na 'Joanne

Inhoudsopgave:

Hier is hoe Lady Gaga haar muziekcarrière nieuw leven inblies na 'Joanne
Hier is hoe Lady Gaga haar muziekcarrière nieuw leven inblies na 'Joanne
Anonim

Lady Gaga's muziekcarrière kreeg een behoorlijke hit in 2013 toen ze haar derde studioalbum, Artpop, liet vallen onder gemengde recensies en harde kritiek vanwege het EDM- en synthpop-geluid, maar de plaat was nog steeds in staat om goed te presteren dankzij naar de eerste single Applause en Do What U Want.

Het zou drie jaar duren voordat Gaga, die momenteel een relatie heeft met tech-CEO Michael Polansky, een ander solo-album zou uitbrengen, dat de release van Joanne in oktober 2016 met zich mee zou brengen. Deze keer had de inwoner van New York haar poproots achter zich gelaten om zich te concentreren op het creëren van country-zachte rockmuziek met de hulp van producer Mark Ronson, wat een geheel nieuw genre was voor de Poker Face-hitlijsttopper.

De verkoop en het gebrek aan succes dat ze had met de begeleidende singles bewees dat Joanne - hoewel het een persoonlijk album was - niet zo succesvol was als de voorgangers van Gaga, waardoor velen zich afvroegen hoe ze een comeback kon maken van twee slecht presterende albums.

Wat is er gebeurd met de muziekcarrière van Lady Gaga

Het is nooit gemakkelijk voor een artiest om zichzelf te overtreffen als hun debuutalbum een wereldwijde hit is. Voor Gaga's The Fame, dat in oktober 2008 werd uitgebracht, werd de plaat in 2009 al snel een van de best verkochte albums, met meer dan 15 miljoen exemplaren en een handvol hits.

Songs, waaronder Poker Face en Just Dance, verkochten respectievelijk nog eens 10 miljoen exemplaren, terwijl Love Game, Telephone en Paparazzi nog eens 25 miljoen aan losse verkoop vergaarden. Om te zeggen dat Gaga snel een van de meest opwindende artiesten in de muziek was geworden, zou zeker een understatement zijn.

Haar opvolger Born This Way in 2011 kende een vergelijkbaar succes, met meer dan zeven miljoen verkochte albums wereldwijd, terwijl nummers als Judas, Born This Way en The Edge of Glory allemaal hoog in de Billboard Hot 200 scoorden.

Om het simpel te zeggen, Gaga was niet te stoppen, maar er kwam een drastische verandering met de release van Artpop, die werd overgedragen aan Joanne.

Hoewel het album in de eerste week nog steeds 201.000 album-equivalenten verkocht, presteerde het ondermaats in de Billboard Hot 200 omdat het snel daalde van zijn eerste plaatsdebuut voordat het diezelfde maand uit de top tien viel.

Joanne werd bijgestaan met drie singles: de eerste track van het album, Perfect Illusion, piekte op nummer 15 in de hitlijsten, gevolgd door de release van Million Reasons en Joanne een maand later.

Million Reasons had aanvankelijk moeite om een sterke positie op de Hot 100 te bemachtigen, met heel weinig hoorspel om het verder in de hitlijsten te krijgen, maar wat het nummer echt hielp, was dat Gaga ervoor koos om het uit te voeren tijdens haar Super Bowl halftime show in 2017.

Het nummer belandde kort daarna op nummer 4, wat niemand had verwacht, maar gezien het feit dat meer dan 120 miljoen kijkers hadden afgestemd om naar de Super Bowl te kijken, gaf het Gaga zeker de broodnodige aandacht rond haar nieuwste muziek.

Joanne was de derde officiële single van het album, dat ze in december 2017 uitbracht, maar deze keer had Gaga niet zoveel geluk omdat het nummer niet eens in de Hot 100 kwam.

Tijdens haar Joanne World Tour werd in 2017 ook aangekondigd dat Gaga was gecast om samen met Bradley Cooper te schitteren in de remake van A Star Is Born.

Het paar nam deel aan een lange promotiecampagne voorafgaand aan de release van de film, samen met de release van het soundtrackalbum dat uitsluitend werd opgenomen door Gaga en Cooper.

De eerste single, Shallow, werd al snel een wereldwijde hit, verkocht meer dan 8 miljoen exemplaren en verdiende een toppositie in de Billboard Hot 100. Het soundtrackalbum zelf heeft 6 miljoen exemplaren over de hele wereld verkocht, en terwijl Gaga's solo carrière een behoorlijke klap had gekregen na Joanne, het leek alsof alles weer op de rails was met de lofbetuigingen die ze verdiende door haar betrokkenheid bij de door Warner Bros geproduceerde film.

Het leverde Gaga ook een Oscar op voor Best Original Song, een BAFTA voor Belt Film Music en drie Grammy's: Best Song Written for Visual Media, Best Pop Duo/Group Performance en Best Compilation Soundtrack for Visual Media.

Al met al is het redelijk om te zeggen dat het eindelijk goed ging met Gaga en dat het slechts een kwestie van tijd was voordat ze zou terugkeren met nieuw solomuziekmateriaal.

In mei 2020 bracht Lady Gaga haar zesde studioalbum uit, Chromatica, dat al beter presteerde dan zijn voorganger met een verkoop in de eerste week van 274.000 stuks.

Zelfs in het Verenigd Koninkrijk was Chromatica een enorm succes, niet alleen debuteerde op de eerste plaats, maar verkocht verder de rest van de top 10 samen. Het heeft nog steeds de titel voor het snelst verkopende album van 2020 in het VK.

Het album werd ondersteund met de hitsingles Stupid Love en Rain on Me met Ariana Grande, die niet alleen debuteerde op nummer 1 in de Billboard Hot 100, maar ook de prijs voor Video of the Year mee naar huis nam op de 2020 Video Muziek Awards.

Onnodig te zeggen dat het er tegenwoordig goed uitziet voor Gaga en haar muziekcarrière.

Aanbevolen: