Bob Dylan werd bijna geannuleerd, maar hij treedt nog steeds op in 2022

Inhoudsopgave:

Bob Dylan werd bijna geannuleerd, maar hij treedt nog steeds op in 2022
Bob Dylan werd bijna geannuleerd, maar hij treedt nog steeds op in 2022
Anonim

Bob Dylan werd in de jaren zestig een van de stemmen van de veranderende cultuur. Met bijtende poëtische teksten daagde hij de autoriteiten van die tijd uit, protesteerde hij tegen de oorlog in Vietnam en steunde hij de burgerrechtenbeweging.

Met het zingen van zijn protestnummers zoals Blowin' In The Wind en The Times They Are a-Changin', voor een publiek dat hongerig is naar verandering, inspireerde Dylan een generatie en werd hij een legende.

Bovendien heeft hij meer dan 125 miljoen albums verkocht, 10 Grammy Awards en een Oscar gewonnen en de Presidential Medal of Freedom ontvangen.

In 2016 werd hij de eerste muzikale artiest die een Nobelprijs voor Literatuur won, omdat hij "nieuwe poëtische uitdrukkingen binnen de grote Amerikaanse liedtraditie" heeft gecreëerd.

Hoewel zijn zangstijl misschien niet de meest populaire is onder het publiek, houden ze van de teksten, en Dylan wordt wel een van de grootste dichters en songwriters aller tijden genoemd. Bovendien zingt hij zijn liedjes al meer dan 6 decennia, waardoor hij een enorm oeuvre heeft gecreëerd.

Het is een indrukwekkende lijst met prestaties.

Fans waren geschokt toen het icoon werd beschuldigd van seksueel misbruik

De songwriter heeft een enorme fanbase, van wie velen zichzelf Dylanologists noemen. In 2021 schrokken fans toen er een rechtszaak werd aangespannen tegen de legende. Genoteerd op 13 augustus, was het een dag voor de "terugblik" van een wet in New York die slachtoffers van seksueel geweld toestaat om vorderingen in te dienen, ongeacht hoe lang geleden het vermeende incident plaatsvond.

Ingediend bij het Hooggerechtshof van New York door een 68-jarige vrouw die alleen als TJ wordt geïdentificeerd, wordt in de rechtszaak beweerd dat Dylan 'zijn status als muzikant heeft uitgebuit'.

De klager beweert dat het icoon haar drugs en alcohol heeft gegeven voordat hij haar meerdere keren seksueel misbruikte gedurende een periode van zes weken tussen april en mei 1965. Fans waren bezorgd dat de beschuldiging ertoe zou kunnen leiden dat Dylan wordt afgezegd.

De anonieme vrouw eist niet-gespecificeerde schadevergoeding en een juryrechtspraak. Er is nog geen zittingsdatum vastgesteld voor de zaak.

Dylan's vertegenwoordigers hebben de BBC verteld dat de beschuldiging "krachtig zal worden verdedigd". Een aantal spraakmakende supporters zijn ook naar de verdediging van de legende gesprongen, waaronder zijn biograaf, Clinton Heylin.

In een gesprek met de Huffington Post zei Heylin dat de timing van het vermeende incident 'niet mogelijk' was vanwege de tegenstrijdige tijdlijnen.

Het is niet de enige juridische strijd waarmee het icoon te maken heeft gehad

In 2020 verkocht de singer-songwriter zijn publicatiecatalogus aan Universal Music voor $ 400 miljoen. Het wordt beschouwd als de grootste overname van de songwritingrechten van een enkele artiest. In 2021 verkocht Tina Turner haar catalogus voor $ 50 miljoen, wat verbleekt in vergelijking.

Het was een verkoop die ook controversieel bleek te zijn nadat een rechtszaak was aangespannen door de vrouw van een songwriter die met Dylan had samengewerkt op zijn album Desire.

Levy stierf in 2004. In april 2022 verwierp een hof van beroep in New York de rechtszaak van Claudia Levy voor een percentage van de inkomsten uit de verkoop.

Levy's weduwe kan in beroep gaan tegen de bevinding.

Dylan heeft ervoor gekozen om door te gaan met zijn wereldwijde tour

Intussen heeft de 81-jarige singer-songwriter ervoor gekozen om door te gaan met zijn zogenaamde Never Ending Tour, die hem sinds 1988 op de weg houdt.

Hij staat misschien niet op de lijst van de top 10 van meest winstgevende World Tours, maar hij is zeker een van de artiesten die het langst op pad is geweest. De tournee van Dylan, die maar liefst 34 jaar duurde, werd alleen stopgezet vanwege de COVID-19-pandemie. Tot februari 2020 had Dylan meer dan 3000 shows gegeven.

Nu de beperkingen zijn opgeheven, zit Dylan weer in de tourbus. Dit deel is de wereldtournee The Rough and Rowdy Ways, hij begon in de zuidelijke staten van Amerika voordat hij naar Californië ging, en zal de volgende locaties waar hij zal spelen aankondigen terwijl hij verder gaat. De tour loopt tot 2024.

Dylan heeft generaties songwriters geïnspireerd, waaronder U2's Bono, die een geweldig eerbetoon aan Dylan schreef in Rolling Stone Magazine en hem "Onze eigen Willy Shakespeare in een polka-dot shirt" noemde.

Dylan blijft een interessant personage. Toen hij de Nobelprijs won, kostte het hem meer dan twee weken om een openbare opmerking te maken, en uiteindelijk zei hij dat de eer hem "stoerloos" had gemaakt.

Hij draagt de Oscar die hij won voor zijn nummer 'Things have Changed' uit de film Wonder Boys uit 2000 op tournee met hem mee en laat het tijdens shows op een versterker zien.

Dylan moet in de toekomst misschien terug naar de rechtbank, maar in de tussentijd zal hij blijven doen wat hij doet. En dat betekent dat hij op de weg blijft.

Aanbevolen: