Hoe is een cargobroek zo populair geworden?

Inhoudsopgave:

Hoe is een cargobroek zo populair geworden?
Hoe is een cargobroek zo populair geworden?
Anonim

Als je het nog niet gemerkt hebt, cargobroeken komen terug in stijl! Dit zou geen verrassing moeten zijn vanwege de populaire terugkeer van de mode uit de late jaren 90 en 2000. En de Y2K-modetrend lijkt niet te vertragen, aangezien celebs ook een aantal herkenbare stukken uit het decennium dragen.

Zoals alle Y2k-modestukken, is de populariteit van cargobroeken gestegen en wordt ze vrijwel overal gezien. Er is niet veel voor nodig om cargobroeken te vinden in populaire winkels zoals Zara en ASOS. Cargobroeken komen zelfs op de catwalks, met modellen zoals Bella Hadid die pronken met de look. Met de stijgende populariteit van cargobroeken, vragen sommigen zich af hoe het zelfs is gebeurd? Er moet zeker meer in het verhaal zitten.

Hoe is de populaire cargobroek ontstaan?

Als je meer wilt weten over de populariteit van cargobroeken, kun je het beste beginnen bij het maken ervan. Sommigen zullen verrast zijn te ontdekken dat de creatie van cargobroeken minder te maken had met mode en meer met bruikbaarheid. Volgens GQ ontwierp het Britse leger de cargobroek in 1938. Deze cargobroek was echter een verre schreeuw van vandaag, omdat ze alleen een opgestikte zak hadden die zoveel van de benodigdheden van een soldaat kon dragen.

Cargobroeken werden echter niet alleen door het Britse leger gebruikt. Rond de jaren veertig nam het Amerikaanse leger de look al snel ook op in hun uniformen. In tegenstelling tot de versie van het Britse leger had de Amerikaanse versie van de cargobroek twee voorzakken in plaats van één. Omdat de broek is ontworpen voor parachutisten, gaf de extra zak hen meer ruimte om items te dragen.

Na de Tweede Wereldoorlog werden cargobroeken volledig geïntegreerd als onderdeel van het Amerikaanse militaire uniform. Volgens Uproxx sijpelden cargobroeken uiteindelijk naar het publiek toen de door veteranen meegebrachte utilitywear-veteranen terechtkwamen in militaire overtollige winkels en werden gedragen door de subculturen die daar winkelden.

Wanneer begon de populariteit van cargobroeken te stijgen?

Toen de cargobroek aan het publiek werd voorgesteld, stond het kledingstuk synoniem voor verschillende subculturen. In de jaren 80 werden cargobroeken prominent bij de outdoor-modestijlen, omdat de extra zakruimte ervoor zorgde dat outdoor-enthousiastelingen meer wandel- en kampeerspullen konden dragen. Pas in de jaren 90 begonnen cargobroeken in populariteit te stijgen dankzij hun bekendheid in de skater- en hiphopcultuur, volgens The Iconic.

Net als in de jaren '40 en '80 waren de cargobroeken voor skaters populair vanwege het ontwerp dat gemakkelijk te verplaatsen was en de extra zakruimte. Skaters van deze tijd combineerden een cargobroek met populaire schoenenmerken zoals Vans en de The Half Cab-schoen, die nog steeds wordt verkocht. Hiphopartiesten in de jaren 90, zoals de invloedrijke rapper Tupac Amaru Shakur, ook bekend als 2Pac, bevorderden de populariteit van cargobroeken omdat ze het kledingstuk in uitvoeringen en muziekvideo's rockten.

Cargobroeken uit deze tijd werden ook losser in pasvorm, wat verder aangeeft hoe ze als modestijl begonnen te worden gedragen. RNB-meisjesgroepen uit de jaren 90 en daarna in de vroege jaren 2000 volgden ook, en namen de losse cargobroeken op in hun stijlen. De bestverkopende meidengroep TLC droeg bijvoorbeeld felgekleurde en netachtige cargobroeken met bijpassende tops die hun groepsnaam spelden voor de Nickelodeon's Kids' Choice Awards in 1999.

TLC bij de Nickelodeon Kids Choice Awards 1999
TLC bij de Nickelodeon Kids Choice Awards 1999

Vanwege de stijgende populariteit van hiphop werden cargobroeken al snel een onderdeel van streetwear. Cargobroeken, met name cargoshorts, daalden in het begin van de jaren 2010 een beetje in populariteit, omdat ze kort werden geassocieerd met typische vrijetijdskleding en 'vaderkleding'. Maar cargobroeken zouden weer in populariteit stijgen vanwege de heropleving van Y2K-mode rond 2018.

Welke beroemdheden hebben de populaire cargobroek-look gewiegd?

Sinds de heropleving hebben veel beroemdheden de modetrend voor cargobroeken gedragen. Modellen en zussen Bella en Gigi Hadid hebben de neiging om cargobroeken te dragen, zowel op als naast de catwalk. Vanwege het comfort van baggy cargojeans, hebben velen verklaard dat de Hadid-zussen ze dragen voor hun outfits als onderdeel van de steeds groter wordende off-duty modelmode-look die populair is bij Gen Z.

Niets vat de off-duty look van Bella Hadid meer samen dan haar Instagram-post in april 2022, waar ze volgers haar outfit liet zien: een in kleur geblokkeerd Marc Jacobs schouderophalend vest, een bruine Miu Miu-schoudertas, een witte tanktop en een groene cargobroek met lage taille. Als je op zoek bent naar een cargobroek zoals Bella Hadid, dan is de BDG Y2K Low-Rise Cargo Pant bij Urban Outfitters een goede match!

Bella Hadid poseert in een cargobroek voor Instagram
Bella Hadid poseert in een cargobroek voor Instagram

Gigi Hadid kreeg een meer edgy look voor haar fotoshoot in februari 2021, aangezien haar cargobroek met ritsen en gespen op de voorzakken had, te zien op haar Instagram.

Het zijn echter niet alleen modellen die de opkomende modetrend voor cargobroeken hebben gedragen. "Euphoria"-actrice en zangeres Zendaya is ook vele malen begonnen met het dragen van het opnieuw oplevende kledingstuk. Voor haar interview met GQ in februari 2021 droeg Zendaya toevallig een legergroene cargobroek van het luxemodemerk DSquared2 tijdens een fotoshoot bij de publicatie.

Megan Thee Stallion, Hailey Bieber en Rihanna zijn andere sterren die zijn betrapt op het bijhouden van de populaire trend van cargobroeken. Zelfs Britse roy alty's zijn meegegaan in de trend met Kate Middleton, een trendsetter op zich, die af en toe een cargobroek draagt.

Hoe kwam een cargobroek op de landingsbaan?

Cargobroeken die naar de catwalk stijgen, leek te gebeuren via het 'trickle-up-effect' - een modetheorie waarin trends beginnen bij het publiek voordat ze worden opgepikt door high fashion designers. Sinds de stijgende populariteit in de jaren 90, hebben veel ontwerpers cargobroeken verwerkt in hun mode-looks. Een goed voorbeeld van cargobroeken die high fashion bereikten, was toen ze opkwamen in Ralph Lauren's herfst/winter catwalkshow van 1988 voor New York Fashion Week.

Volgens nss magazine hebben Fendi, Stella McCartney en Pal Zileri ook cargobroeken tentoongesteld in hun catwalkshows, waarbij ze vaak experimenteren met verschillende fittingen en stoffen. Dit bewijst alleen maar hoe de populaire cargobroek niet alleen de tand des tijds heeft doorstaan, maar zal blijven evolueren.

Aanbevolen: