Waarom de vader van Robert Downey Jr beroemd was in de underground

Inhoudsopgave:

Waarom de vader van Robert Downey Jr beroemd was in de underground
Waarom de vader van Robert Downey Jr beroemd was in de underground
Anonim

Filmliefhebbers zijn heel goed bekend met het feit dat Robert Downey Sr. een van de meest succesvolle regisseurs was die uit de undergroundfilmscene voortkwam. Maar het reguliere publiek dat meer bekend is met zijn sterzoon van meerdere miljoenen dollars, weet misschien niet dat RDS zo prominent aanwezig was in de Amerikaanse tegencultuur.

Met films als Putney Swope, Chaffed Elbows en Greaser's Palace op zijn naam werd Robert Downey Sr. een geliefd icoon onder fans van films die weerstand boden aan de Hollywood-mainstream en die guerrillafilmtactieken en ongelooflijk lage budgetten gebruikten, vergelijkbaar met die gemaakt door Brian De Palma en John Waters. Er waren veel redenen waarom wijlen de regisseur een geliefd instituut was voor underground filmmaken.

8 Hij was een absurdist

Absurdisme werd in de jaren zestig en zeventig enorm onder de Amerikaanse kunsten dankzij de explosie van de tegencultuurbeweging. Absurdisme was een beweging in kunst en literatuur waar het onderwerp of de hoofdpersoon geen doel of betekenis in het leven kon vinden. Het personage was meestal te veel opgegaan in een reeks betekenisloze gebeurtenissen die de zinloosheid aantonen van het proberen betekenis te vinden wanneer het leven gevuld is met zoveel triviale chaos. Beroemde voorbeelden van absurdisme zijn de werken van Franz Kafka, Jean-Paul Satre, Cormac McCarthy en de films van Robert Downey Sr.

7 Zijn films waren satirisch

Zijn films waren niet alleen absurdistisch, het waren stukjes satire die de spot dreven met wat Downey, en velen van zijn generatie, zagen als de meest triviale en oppervlakkige aspecten van de samenleving. Putney Swope bijvoorbeeld, dat door velen wordt beschouwd als de beroemdste film van Downey, bespot de Madison Avenue-types die in de jaren zestig reclame maakten (denk aan Mad Men meets National Lampoon). Het reflecteert ook op racisme in Hollywood, corruptie in het bedrijfsleven en materialistisch elitisme.

6 Zijn films waren low-budget

Downey bleef het grootste deel van zijn carrière buiten de mainstream en gaf er de voorkeur aan zijn films af te stemmen op de groeiende demografie van degenen die minder dan tevreden waren met Hollywood. Met andere woorden, hij zorgde voor hippies en beatniks. Zijn films weerspiegelden niet alleen de waarden van zijn publiek in hun verhalen, maar ook in de manier waarop hij de films produceerde. De films van Robert Downey Sr. kozen voor lage budgetten en onbekende acteurs in plaats van de glitter en glamour waar Hollywood van afhankelijk was. Deze ingehouden benadering maakte Downey geliefd bij de underground.

5 Hij gaf zijn zoon zijn filmdebuut

Dit is meer een leuk feit dan iets anders, maar Downey heeft waarschijnlijk de zeer lucratieve acteercarrière van zijn zoon op gang gebracht. Het is waar dat Downey voor het eerst mainstream werd toen hij kort bij de cast van SNL kwam, om na één seizoen te worden ontslagen. Zijn filmdebuut kwam echter in 1970 toen zijn vader hem op 5-jarige leeftijd in zijn film Pound plaatste. De film is een live-action film waarin de acteurs de stemmen doen van dieren die wachten om te worden geëuthanaseerd in een opvangcentrum.

4 Hij was ook een acteur

Downey vertraagde zijn filmmaken naarmate hij ouder werd en zijn zoon een mainstream-ster werd. Maar zowel tijdens het werken aan undergroundfilms als later in zijn leven acteerde Downey hier en daar. Hij had verschillende niet-gecrediteerde acteerrollen in verschillende van zijn films, zoals Sweet Smell of Sex en Putney Swope, maar zou later rollen spelen in films als Boogie Nights en Tower Heist, waarbij de laatste zijn laatste film ooit was. Hij was ook te zien in tv-shows zoals 1st and Down en Andy Griffith's Matlock.

3 Zijn films verlegden grenzen

Downey profiteerde van de tijd waarin hij zich bevond, omdat de jaren zestig een tumultueuze tijd waren in de filmwereld. Van de jaren dertig tot het einde van de jaren vijftig werd Hollywood geketend door een reeks censuurwetten die de artistieke capaciteiten van schrijvers en regisseurs beperkten tot het punt dat het verschillende potentieel revolutionaire films verpestte. Die wetten, vaak de Hayes-code genoemd voor hun auteur senator Hayes, werden in de jaren zestig en zeventig langzaam ingetrokken. Downey profiteerde en vulde zijn films met de soorten seks, vloeken en geweld die anders nooit waren toegestaan voordat dit gebeurde.

2 Hij was een tijdgenoot van verschillende andere filmmakers

Hoewel hij populair was in de underground, bracht het feit dat zijn films zo zwaar waren op satire en comedy hem dichter bij regisseurs als John Waters, die ook de grenzen verlegde met undergroundfilms. De meeste andere underground filmmakers maakten liever kunstfilms of films die een eerbetoon waren aan de Franse New Wave. Downey ging in een andere richting die hem dichter bij Waters bracht en tijdgenoten zoals Brian De Palma, beiden die mainstream regisseurs werden.

1 Waarom nam RDJ zijn carrière in zo'n andere richting?

Nu vraag je je misschien af of Downey Sr.was zo rebels en low budget, waarom sloeg zijn zoon een heel andere richting in? RDJ werd in plaats daarvan een enorme Hollywood-ster in Marvel-films, en daarvoor werd hij beschouwd als een tienerhartenbreker en lid van "the brat pack" van de jaren tachtig. Waarom hij mainstream werd, is onbekend, maar het nettovermogen van $ 300 miljoen dat RDJ geniet, zou een beetje kunnen verklaren. Hoe dan ook, RDJ had altijd veel respect voor zijn vader. "Je bent een heilige", waren de woorden die hij gebruikte om afscheid te nemen van zijn vader toen hij in 2021 stierf aan de ziekte van Parkinson.

Aanbevolen: