The Real Penny Lane heeft een enorm probleem met bijna beroemdheden, ondanks dat mensen er dol op zijn

Inhoudsopgave:

The Real Penny Lane heeft een enorm probleem met bijna beroemdheden, ondanks dat mensen er dol op zijn
The Real Penny Lane heeft een enorm probleem met bijna beroemdheden, ondanks dat mensen er dol op zijn
Anonim

Cameron Crowe's deels autobiografische muziekfilm uit 1970, bijna beroemd, schonk een begaafd publiek met een van de beste rollen van Kate Hudson tot nu toe.

The How To Lose A Guy In Ten Days-ster geeft een gelaagd, bitterzoet optreden als Penny Lane, een groupie die de fictieve band Stillwater op tournee volgt en vroegrijpe muziekjournalist William Miller (nieuwkomer Patick Fugit) onder haar hoede neemt.

Sportieve blonde lokken en een iconische bontjas, Penny is geïnspireerd door een aantal echte groupies, waaronder Pennie Lane Trumbull, Bebe Buell en Pamela Des Barres, allemaal nauw verbonden met verschillende muzikanten. Hoewel schijnbaar bijkomstig, waren hun bijdrage en relaties met artiesten cruciaal in de mythopee van rock and roll.

Het schetsen van die subcultuur door de ogen van een 15-jarige Bijna Beroemd was een succes en leverde Crowe een Oscar op voor Beste Originele Scenario en Hudson een Golden Globe voor Beste Vrouwelijke Bijrol en een Oscar-knik. Hoewel de film bijna alom geprezen werd, koos Des Barres voor de weergave van groupies, met name die van Penny Lane, de leider van de bende 'pleisters'.

Pamela Des Barres haatte dit 'misogynistische' plotpunt in bijna beroemd

Wanneer ze elkaar voor het eerst ontmoeten tijdens een Black Sabbath-show, vertelt Penny William dat zij en de andere meisjes geen groupies zijn: ze hebben geen seks met muzikanten, maar zijn er gewoon voor de muziek.

Ze slaapt echter wel met gitarist Russell Hammond (Billy Crudup) en raakt verstrikt in de meest vrouwonvriendelijke aspecten van die cultuur zoals weergegeven in de film, waar ze uiteindelijk wordt geruild voor $ 50 en een krat bier.

In een 2020-interview met Vulture klaagde Des Barres dat een van de meest memorabele scènes van Almost Famous problematisch en onwaarachtig is voor de aard van groupies. Tegen het einde van de film neemt Penny een overdosis quaaludes nadat ze is afgewezen door Russell en wordt gered door William.

"Dat maakte me zo boos", zei Des Barres, terugkijkend op de film voor zijn 20e verjaardag.

"Dit personage, de groupie zoals ze wordt geportretteerd, is zielig. Ik kende alle belangrijke groupies in de hoogtijdagen van groupie-dom. Geen van hen zou dat hebben gedaan. Er kwam altijd iemand anders naar de stad. Dat heeft me echt uitgeschakeld. Geen enkele echte muziekliefhebbende godin-groupie zou zoiets doen."

Des Barres noemde de scène ook "een vreselijk vrouwonvriendelijke kijk op wat een groupie-muze is".

Penny Lane van Kate Hudsons verwerpt de term groupie in bijna beroemd

Maar dat was niet het enige probleem dat Des Barres had met de film. De auteur van I'm With The Band: Confessions of a Groupie bekritiseerde de lijn 'we're band-aids' van Almost Famous, waarin Penny Lane het label 'groupie' schijnbaar afwijst - vaak gebruikt op een denigrerende manier om de slapende vrouwen te beschrijven met muzikanten - in plaats van het terug te vorderen.

"Het is een psy lijn," zei ze.

"En 'psy' op een slechte manier. Ik haat het dat het woord op een negatieve manier wordt gebruikt, maar hoe dan ook - [Penny Lane] bezat zichzelf niet, had geen groupie-dom en wat het betekent eigenlijk… ik probeer het woord 'groupie' het grootste deel van mijn leven te gebruiken."

De groupie maakte al haar zorgen heel duidelijk op het moment van vrijlating, maar beweerde dat Crowe niet luisterde.

"Ik confronteerde [Crowe] nadat deze film uitkwam, en hij stuurde me eigenlijk weg. Maar toen zag ik hem een paar jaar geleden, en hij verontschuldigde zich min of meer. Hij zei eigenlijk: 'Wat kan ik doen om het is aan jou?' Ik zei: 'Ik had consultant moeten worden'", zei ze.

Crowe had Trumbull, die hij had ontmoet toen hij als muziekjournalist werkte, als adviseur voor de film en vroeg haar om toestemming om haar naam en beeltenis voor Penny Lane te gebruiken. Des Barres hield echter vol dat het personage meer op haar leek dan op Buell en Trumbull.

Hoe Kate Hudson het karakter van Penny Lane bouwde

Het erbij betrekken van Des Barres zou hebben geleid tot een meer veelzijdige benadering van de groupiecultuur, die de film nog steeds door de mannelijke blik filtert.

De groupie klaagde dat ze geen actief onderdeel van de film was geweest, vooral nadat Hudson haar had verteld dat ze I'm With The Band had gelezen om zich voor te bereiden op de rol en foto's van Des Barres in haar kleedkamer had opgehangen.

Dankzij pure vastberadenheid en onderzoek is de magnetische wending van de actrice wanneer Penny Lane haar scènes naar een hoger niveau tilt, een constant evenwicht tussen zorgeloos en nostalgisch.

"Ik heb destijds twee behoorlijk grote rollen afgewezen om met Cameron te werken. Het kon me niet schelen wat ik aan het doen was, ik wilde gewoon in een Cameron Crowe-film spelen", vertelde Hudson aan Entertainment Weekly in 2020.

Ze was oorspronkelijk gecast om William's grote zus Anita te spelen, een rol die uiteindelijk werd vertolkt door Zooey Deschanel in de film.

"Ik vroeg hem of ik auditie kon doen voor Penny Lane en hij aarzelde, en uiteindelijk zei hij: 'Ok, prima'", vervolgde Hudson.

"Ik deed opnieuw auditie, en toen nog een keer en nog een keer, en uiteindelijk zei Gail [Levin], de casting director, tegen Cameron: 'Oké, genoeg, we doen geen auditie meer voor Kate, huur haar gewoon in! ' En hij heeft me aangenomen."

Hudson, die 21 was toen de film werd uitgebracht, heeft ook gewogen op haar originele bijdragen aan de rol.

"Ik nam beslissingen, zoals het dragen van een doorschijnende top van chiffon zonder beha", vertelde ze aan Vogue Australia over de samenwerking met kostuumontwerper Betsy Heimann.

"Ik zou dat zelf nooit doen, maar Penny zou die vrijheid zeker met zichzelf hebben, en ik denk dat het bijdraagt aan de authenticiteit van het personage als je bereid bent bepaalde risico's te nemen."

And Hudson is degene die een van de meest geliefde regels van de film improviseert. Terwijl de band, William en de meisjes in de bus zitten, beginnen de spanningen tussen hen te verdwijnen als ze beginnen mee te zingen met Elton John's Tiny Dancer. Nadat William tegen Penny heeft gezegd dat hij naar huis moet, glimlacht ze naar hem en antwoordt ze: "Je bent thuis."

"Ik kan me niet herinneren of dat een ad lib van mij was of dat Cameron dat naar mij gooide, maar het was geen regel [in het script]," vertelde Hudson aan EW.

"Ik denk dat Cameron 'Ik wil naar huis' naar William heeft gegooid, en ik zei gewoon: 'Je bent thuis.'"

Aanbevolen: