De echte reden waarom Beyonce's Austin Powers-nummer 'Work It Out' een absolute ramp was

Inhoudsopgave:

De echte reden waarom Beyonce's Austin Powers-nummer 'Work It Out' een absolute ramp was
De echte reden waarom Beyonce's Austin Powers-nummer 'Work It Out' een absolute ramp was
Anonim

Beyonce was gewoon geen ster op de A-lijst toen Austin Powers In Goldmember in 2002 werd uitgebracht. Terwijl ze de leider was van Destiny's Child, was haar solocarrière net in het stond nog in de kinderschoenen toen ze samen met Mike Myers speelde in de hitkomedie. Om deze reden en nog veel meer, was Austin Powers in Goldmember absoluut essentieel om met succes los te komen van de muziekgroep en een nieuwe carrière voor zichzelf op te bouwen.

Na Austin Powers had Beyonce enkele van de beste muzikale successen van haar carrière, waaronder een reeks geliefde muziekvideo's en diverse singles. Het nummer dat ze exclusief voor Austin Powers deed, was echter een beetje een flop. In een interview met Vulture leggen de makers achter "Work It Out" uit waarom het nummer niet helemaal aansloeg bij het publiek…

Beyonce had het moeilijk om "Work It Out" te maken

Het hebben van een originele hitsingle was in het begin van de jaren 2000 buitengewoon belangrijk voor het succes van blockbuster-films. De eerste twee Austin Powers-films hebben er bijvoorbeeld zeker baat bij gehad. Dus natuurlijk hadden Mike Myers en zijn team er een nodig voor de derde aflevering. En aangezien Beyonce in de co-hoofdrol werd gecast, was het duidelijk dat zij degene was die moest worden aangeboord om het te doen. Met de hulp van Pharrell Williams en Chad Hugo schreef Beyonce mee aan de single.

"[Het was een] ongelooflijk kleine vocale sessie met alleen Beyoncé, Pharrell en mij", legt John Houlihan, de muzieksupervisor, uit. "De franchise was onverzadigbaar geobsedeerd door het hebben van singles en muziekvideo's. De Goldmember-soundtrack bevatte ook het Britney Spears-nummer 'Boys', geschreven en geproduceerd door Pharrell Williams en Chad Hugo. Spears bracht een begeleidende muziekvideo uit waarin, net als 'Beautiful Stranger', Mike Myers het karakter had. Popcultuur is altijd competitief, maar Mike Myers weet als geen ander door te breken. In die tijd waren MTV en 106 & Park op BET de sleutel tot het openen van je film- en albumrelease."

Maar de semi-retro funk "Work It Out", die mede werd geschreven door Pharrell Williams en Chad Hugo met Beyonce, slaagde er niet in de Billboard Hot 100 te halen. En de muziekvideo behoorde niet echt tot haar meest gedenkwaardig. Volgens de regisseur, Matthew Rolston, begon het niet goed toen Beyonce opdook om helemaal uitgeput te zijn.

"Een van de belangrijkste dingen die ik me herinner van de video-opname is dat ze gewoon zo moe was", zei Matthew Rolston voordat ze beweerde dat ze zo uitgeput was van het touren met Destiny's Child om hun album "Survivor" te promoten direct na het filmen van Goldmember. "Ik denk dat [ze] in Europa was en speciaal de hele nacht naar New York is gevlogen om deze [muziekvideo]-opname te maken, wat een opname van meerdere dagen was, en toen moest ze terug om weer deel te nemen aan de tour. Ik denk dat ze tijdens de repetitie twee uur sliep. Op de eerste repetitiedag leerde ze deze microfoontruc, en ze brak de rand van haar tand af omdat de microfoon haar mond raakte. Ze moest weg om naar een cosmetische tandarts te gaan om dat te laten repareren."

Bovenop dat Beyonce problemen had op de set van de videoclip, kreeg ze nog een klap toen bleek dat Mike Myers niet beschikbaar was om mee te spelen. In plaats daarvan moesten clips uit de film in de video worden geïntegreerd. In de vorige Austin Powers-muziekvideo's maakte Mike Myers altijd een verschijning. Dit hielp hen altijd om een hoger niveau te bereiken en veel te scoren bij het publiek op MTV, wat natuurlijk van vitaal belang was voor het succes van zowel muziekvideo's als singles destijds.

Maar Beyoncé moest dit alleen doen. En het ging niet helemaal zoals verwacht…

Waarom Beyonce's "Work It Out" een flop was

Beyonce-expert Tshepo Mokoena vertelde Billboard dat een van de belangrijkste redenen waarom het nummer niet bij het publiek bleef hangen, was dat het geluid van de single "risicovol" was. Het was een belangrijke afwijking van haar Destiny's Child-muziek in een tijd waarin alle drie de leden probeerden te individualiseren.

"Het was een tijd waarin R&B klonk als R&B - het had niet het soort retro pastiche dat Beyoncé binnenbracht", schreef Tshepo in zijn biografie van Beyonce. "Dit was ook het tijdperk waarin je veel Zuid-Aziatische samples hoorde op rapnummers en ook enkele R&B-nummers - dat had een soort golf en beweging. Dus als je niet in de Ashanti/Ja-regel zat soort kamp, je ging voor de nummers die 'East' en 'West' - tussen aanhalingstekens - samenbrachten op een manier die nieuw aanvoelde voor een stedelijke markt. En dan, in de hoek, doet Beyoncé 'Work It Uit.'"

Dit geluid sprak het Amerikaanse publiek destijds niet aan, ondanks dat het in Europa en het VK veel beter was. Er zouden een paar meer conventionele singles nodig zijn, afgezien van Destiny's Child, om Beyonce in de stratosfeer van het supersterrendom te katapulteren waar ze momenteel in woont.

Aanbevolen: