De echte oorsprong van Event Horizon en waarom het een epische ramp bleek te zijn

Inhoudsopgave:

De echte oorsprong van Event Horizon en waarom het een epische ramp bleek te zijn
De echte oorsprong van Event Horizon en waarom het een epische ramp bleek te zijn
Anonim

Elke regisseur en elke schrijver mag een of twee afschuwelijke films in hun filmografieën opnemen. Het is tenslotte buitengewoon moeilijk om een slechte film te maken, laat staan een goede. Zelfs Quentin Tarantino heeft toegegeven dat niet al zijn films spectaculair zijn.

Maar er zijn films geweest die aanvankelijk flopten aan de kassa en jaren later op de een of andere manier een publiek opbouwden. Het is de vraag of Paul W. S. Anderson's sci-fi horrorfilm Event Horizon uit 1997 is een van die projecten. Het is zeker geen film voor iedereen. En sommigen denken dat het regelrechte rommel is.

Event Horizon, met Laurence Fishburne, Kathleen Quinlan en Sam Neill in de hoofdrol, volgt een ruimteploeg die een vermist ruimtevaartuig onderzoekt dat op mysterieuze wijze opnieuw is opgedoken. Wat volgt is wat scenarioschrijver Philip Eisner omschreef als "The Shining in space". Maar critici zagen het niet zo. Sommigen, zoals The New York Times, hebben het zelfs vernietigd toen het werd uitgebracht.

Ook het publiek was er niet mee bezig en als gevolg daarvan slaagde Event Horizon er niet in om zijn budget van $ 60 miljoen terug te verdienen. Het blijft een van de meest teleurstellende films van een veelgeprezen regisseur als Paul W. S. Anderson. Hier is de echte oorsprong van de film en waarom het precies niet werkte.

De oorsprong van Event Horizon

Paul W. S. Anderson stond halverwege de jaren negentig aan de top van de wereld. Hij had net een paar succesvolle films geregisseerd en had zijn keuze uit het nest als het op zijn volgende project aankwam. Volgens een interview dat hij deed met Entertainment Weekly, beweerde Paul dat hij zich in zijn "geniale fase" bevond. Toch was hij niet geniaal genoeg om X-Men te kiezen, die hem werd aangeboden. In plaats daarvan ging hij achter Event Horizon aan.

Tijdens een mondelinge geschiedenis van Event Horizon door Inverse, zei scenarioschrijver Philip Eisner dat de oorsprong van de film voortkwam uit zijn liefde voor natuurkundeboeken en het roken van een bepaalde plant.

"Ik rookte en las een natuurkundeboek omdat ik door high zijn de illusie kreeg dat ik begreep wat ik aan het lezen was," zei Philip. "Ik wilde een spookhuis in de ruimte maken. Het viel me op dat het kromtrekken van de ruimte-tijd een verschrikkelijk effect zou hebben op de menselijke psyche. We ervaren de realiteit op een heel bijzondere schaal en als je op een andere schaal aan de realiteit wordt blootgesteld, zou je breken."

"Ik had dit idee, dat was gewoon The Shining in de ruimte. Ik was niet op een gelukkige plek. Mijn vader stierf bij een ski-ongeluk."

Het resultaat was een film die vol zat met brute, hartverscheurende en uiteindelijk verontrustende beelden waar Paramount gewoon niet goed op wist wat hij ermee aan moest. De studio zat echter in de knoop. Ze hadden een grote release nodig vanwege de eindeloze vertragingen van James Cameron's Titanic.

Gedurende het hele proces vocht Paramount met Paul en Philip om iets meer mainstream te creëren. Maar de filmmakers vochten terug.

Waarom Event Horizon flopte aan de kassa

Uiteindelijk kreeg Paramount wat ze wilden. Ze haastten zich met de film en slaagden erin een aantal scènes te knippen die zowel Paul als Philip wilden in de uiteindelijke versie.

"Paul heeft nooit zijn director's cut gehaald. Het was nooit een kwestie van 'Wat is de juiste lengte, wat is het juiste tempo?' Het was gewoon 'We moeten de grens van 90 minuten halen.' Ze hadden al een releasedatum. We zaten al in de planning", zei Philip tegen Vulture. "Het is niet ongewoon. Armageddon is nat naar de theaters verscheept. Het was letterlijk nat van het drukken.

"We hebben de film uiteindelijk in de zomer uitgebracht. Het is niet echt een zomerfilm", Paul W. S. zei Anderson. "Het is een donkere film en hij had in de herfst moeten uitkomen, wat het oorspronkelijke plan was."

"Ik voelde me teleurgesteld voor hen", gaf Katheleen Quinlan, die Peters speelde, toe aan Vulture."Ik was toevallig bij een vriend thuis en James Cameron was daar. En ik zei: 'Waarom denk je dat het niet werkte, Jim?' En hij zei: "Omdat mensen een manifestatie willen. Ze willen een manifestatie van een schepsel of wat dan ook." En ik zei tegen hem: 'Maar ik denk dat het zoveel interessanter is als het de film is die al onze onderbewuste angsten aanbort en we die manifesteren.' En hij zegt: 'Ja, maar het is film.'"

Terwijl de acteurs wat flauwtjes kregen voor hun hoofdrol in Event Horizon, zaten Paul en Philip aan het scherpste uiteinde van het stokje. Ze werden absoluut vernietigd door de critici.

"Ik herinner me dat een verkooppunt zei: 'In plaats van $ 5 uit te geven aan Event Horizon, moet je een geliefde gewoon een metalen emmer op je hoofd laten zetten en er anderhalf uur met een sleutel op slaan, want het zal precies dezelfde ervaring, '" zei Paul.

Ondanks de terugslag beweert Paul dat hij in zijn latere jaren een nieuwe waardering voor de film heeft gevonden.

"Ik ging een film maken met Kurt Russell, en ik vertoonde de film voor Kurt. Daarna zei hij: 'Paul, ik zeg je nu, over 20 jaar, zal dat de film waarvan je heel blij bent dat je hem hebt gemaakt.' En hij had gelijk. Het heeft eindelijk de reactie gekregen waar ik 25 jaar geleden op hoopte dat het zou krijgen. Zelfs als het niet de ontvangst krijgt die je in eerste instantie wilt, zal het zijn publiek vinden en het zal zijn plaats vinden en het wordt op prijs gesteld. Het kan alleen even duren."

Aanbevolen: