Dit is waarom Jennifer Lawrence op de harde manier leerde onderhandelen over haar filmsalaris

Inhoudsopgave:

Dit is waarom Jennifer Lawrence op de harde manier leerde onderhandelen over haar filmsalaris
Dit is waarom Jennifer Lawrence op de harde manier leerde onderhandelen over haar filmsalaris
Anonim

Jennifer Lawrence pleit voor gelijke beloning sinds het Sony Pictures-lek in 2014, waaruit bleek dat zij en Amy Adams minder geld hadden verdiend dan hun mannelijke tegenhangers van American Hustle.

De leider van de Hunger Games heeft sindsdien geleerd om over haar salaris te onderhandelen zonder bang te hoeven zijn als 'moeilijk' te worden bestempeld, zoals ze aanvankelijk uitlegde in een opiniestuk voor Lena Dunham's inmiddels ter ziele gegane nieuwsbrief LennyLetter.

Christian Bale en Bradley Cooper van American Hustle kregen meer aangeboden dan Jennifer Lawrence

American Hustle werd uitgebracht in 2013 en werd geregisseerd door David O. Russell, die eerder in 2012 met Lawrence en Cooper aan Silver Linings Playbook had gewerkt. Die film kreeg lovende kritieken en leverde Lawrence een Oscar op voor Beste Actrice. voor haar beurt als Tiffany Maxwell.

Tegen de tijd dat ze aan American Hustle werkte - en met rollen in twee lucratieve franchises zoals The Hunger Games en X-Men onder haar riem - was Lawrence een bankabele ster. Haar sterrenkracht en imago werden gebruikt om bioscoopbezoekers aan te trekken bij de marketing van Russells film, en daarom was het schokkend voor de actrice om te ontdekken dat ze minder had betaald dan haar mannelijke co-sterren.

Voor American Hustle kreeg Lawrence $ 1,25 miljoen en kreeg 7% van de opbrengst aangeboden. Deze worden normaal gesproken verzilverd zodra de film gelijk is.

Adams tekende dezelfde deal, terwijl Christian Bale, Bradley Cooper en de regisseur 9% kregen aangeboden. De gelekte e-mails vermeldden ook dat het aanbod van Lawrence werd verhoogd van 5% (via The Daily Beast).

De deal leek Adams bijzonder oneerlijk. Zoals Deadline meldde, werkte ze 45 dagen tegen Lawrence's 19 en kreeg ze hetzelfde salaris en dezelfde back-endpunten aangeboden.

Hun tegenspeler Jeremy Renner, die hetzelfde aantal dagen op de set was als Lawrence, nam echter 9% van de opbrengst tegen haar en Adams' 7%.

Jennifer Lawrence vond dat ze faalde als onderhandelaar voor het aannemen van het aanbod

"Toen de Sony-hack plaatsvond en ik erachter kwam hoeveel minder ik werd betaald dan de gelukkige mensen met dks, werd ik niet boos op Sony. Ik werd boos op mezelf", schreef Lawrence. in haar opiniestuk uit 2015

"Ik heb gefaald als onderhandelaar omdat ik het vroeg opgaf. Ik wilde niet blijven vechten om miljoenen dollars die ik eerlijk gezegd, vanwege twee franchises, niet nodig heb."

De tweevoudig Oscarwinnaar (ze zou haar tweede Oscar winnen voor American Hustle in 2014) zei dat ze niet verwend wilde lijken, daarom vroeg ze niet wat ze dacht dat ze waard was.

"Als ik eerlijk ben tegen mezelf, zou ik liegen als ik niet zou zeggen dat er een element van aardig gevonden willen worden dat mijn beslissing om de deal te sluiten zonder echt gevecht heeft beïnvloed. 'moeilijk' of 'verwend' willen lijken", schreef Lawrence.

Dit kan iets voor jongeren zijn. Het kan een persoonlijkheidsprobleem zijn. Ik weet zeker dat het beide is. Maar … op basis van de statistieken denk ik niet dat ik de enige vrouw ben met dit probleem.

"Zijn we sociaal geconditioneerd om ons op deze manier te gedragen? … Zou er nog steeds een aanhoudende gewoonte kunnen zijn om te proberen onze mening op een bepaalde manier te uiten die mannen niet 'beledigt' of 'bang maakt'?"

Veel Jennifer Lawrence maakte voor passagiers

Het lijkt erop dat Lawrence op de harde manier heeft geleerd hoe ze over haar contracten moet onderhandelen. De Joy-ster, een van de best betaalde actrices in Hollywood, veranderde het gênante Sony-lek in een les om in gedachten te houden voor haar toekomstige projecten.

Met dezelfde studio tekende ze om te verschijnen in 2016 sci-fi romantische drama Passengers, ook met Chris Pratt in de hoofdrol. Voor de film van Morten Tyldum ontving de actrice naar verluidt een salaris van $ 20 miljoen, waarbij Sony ermee instemde haar offerte te evenaren.

Pratt heeft ondertussen "slechts" $ 12 gekregen, een verhoging van het oorspronkelijke aanbod van $ 10, dankzij zijn succes in de Jurassic World-franchise en zijn Guardians of the Galaxy-stint.

Jennifer Lawrence's huidige filmsalaris

Dankzij haar talent en haar negatieve ervaring bij het onderhandelen voor American Hustle, wordt het salaris van Lawrence nu geschat op tussen $15 en $20 miljoen.

Voor Adam McKay's recente sci-fi satire Don't Look Up, nam de actrice maar liefst $ 25 miljoen mee naar huis. Haar salaris was een hele $ 5 miljoen minder dan wat haar mannelijke co-ster Leonardo DiCaprio verdiende. Desalniettemin had Lawrence bij deze gelegenheid geen last van de ongelijkheid, omdat ze de openingskracht van haar mede-Oscarwinnaar herkende.

"Kijk, Leo brengt meer kassa's binnen dan ik", vertelde de actrice vorig jaar november aan Vanity Fair.

Hoewel ze toegaf dat ze het nog steeds ongemakkelijk vindt om over haar deals te onderhandelen vanwege de ongelijkheid die actrices tegenkomen in hun werk. Dit is niet veranderd, aangezien Scream's Neve Campbell het nieuwste voorbeeld is van een studio die niet bereid is om het citaat van een vrouwelijke ster te evenaren, waardoor de actrice het gevoel heeft dat een mannelijke leeftijdsgenoot meer zou zijn aangeboden.

"Ik heb enorm veel geluk en ben blij met mijn deal. Maar in andere situaties, wat ik heb gezien - en ik weet zeker dat andere vrouwen op het personeel dat ook hebben gezien - is dat het buitengewoon ongemakkelijk is om te informeren naar gelijke beloning, " vervolgde Lawrence.

"En als je iets in twijfel trekt dat ongelijk lijkt, wordt je verteld dat het geen genderongelijkheid is, maar ze kunnen je niet vertellen wat het precies is."

Aanbevolen: