Tim Burton's meest verdeeldheid zaaiende cult-klassieke film werd drastisch veranderd door Steven Spielberg

Inhoudsopgave:

Tim Burton's meest verdeeldheid zaaiende cult-klassieke film werd drastisch veranderd door Steven Spielberg
Tim Burton's meest verdeeldheid zaaiende cult-klassieke film werd drastisch veranderd door Steven Spielberg
Anonim

Tim Burton is het type filmmaker dat fans inspireert om in zijn werk op zoek te gaan naar de unieke paaseieren. Hij is het type filmmaker dat elk jaar talloze Halloween-kostuums inspireert. Hij is het type filmmaker dat tot waanzinnige fantheorieën leidt. En in de eerste plaats is hij het type filmmaker dat echt geweldige films maakt. Maar critici dachten NIET dat Mars Aanvallen! was een geweldige film. Sterker nog, de meesten hadden er een hekel aan. Zijn diehard fans vinden het echter een van de grootste cultklassiekers aller tijden.

De met sterren bezaaide komische rampenfilm uit 1996 over jodelhatende aliens die alles vernietigen wat we weten en liefhebben, is gemakkelijk Tims meest verdeeldheid zaaiende film. Maar de kans is groot dat het VEEL meer verdeeldheid zou hebben veroorzaakt als Steven Spielberg het niet onbedoeld volledig had veranderd…

7 De echte oorsprong van Mars-aanvallen

Tim Burton was niet de gelukkigste van alle mannen toen hij Marsaanvallen uitvoerde! Dit was nadat hij werd aangemoedigd om niet verder te zeggen om de derde Batman-film bij Warner Brothers te regisseren. Niet alleen dat, maar zijn Superman-film met Nic Cage werd ook door de studio geannuleerd. Warner Brothers strafte hem in feite door nog een film met hen te maken nadat hij zijn dromen had vernietigd om zijn gothic-versie van Batman en een nieuwe versie van Superman voort te zetten.

Op zijn verjaardag kocht scenarioschrijver Jonathan Gems (die enkele niet-geproduceerde scripts voor Tim had geschreven) een cadeau voor hem dat uiteindelijk het kernidee van Mars Attacks zou worden!

"Ik werkte met Tim Burton aan iets anders. Het was zijn verjaardag en ik was op zoek naar een verjaardagscadeau. Het was moeilijk om iets voor hem te vinden omdat hij alles had. Ik had een soort cadeau winkel, en op de toonbank zag ik een complete verzameling van twee sets kaarten', zei Jonathan Gems in een fantastische retrospectieve door Inverse."Dit waren kaarten die op honkbalkaarten leken. Er waren twee sets, een genaamd Dinosaurs Attack en een andere genaamd Mars Attacks. Ze hadden deze fantastische kleine olieverfschilderijen van deze gruweldaden."

De buitenaardse kaarten en de dinosauruskaarten werden respectievelijk in de jaren 60 en 80 uitgegeven door een bedrijf genaamd Topps en waren uniek, retro en donker genoeg om tot de verbeelding van Tim te spreken. Zozeer zelfs dat hij van de ruilkaarten een film wilde maken… Alleen, het was niet de film die we kregen…

6 Hoe Steven Spielberg Marsaanvallen veranderde

De ruilkaarten waren zijn inspiratie voor het maken van een rampenfilm, maar de beslissing van Steven Spielberg om een vervolg te maken op een van zijn meest geliefde films veranderde uiteindelijk alles.

"Oorspronkelijk zou het Dinosaurs Attack zijn", legde Jonathan Gems uit aan Inverse. "Maar toen kwamen we erachter dat Steven Spielberg een vervolg op Jurassic Park aan het maken was, en ze zouden dinosaurussen hebben die Los Angeles zouden aanvallen. Tim zei: 'Laten we het doen als een rampenfilm.' Tim en ik hebben Towering Inferno waarschijnlijk ongeveer een jaar eerder bekeken, en we waren stoned. En als je naar Towering Inferno kijkt als je stoned bent, is het hilarisch grappig."

5 De studio hield niet van aanvallen op Mars

Warner Brothers was geen fan van de originele scripts die Jonathan Gems en Tim Burton erin veranderden. Het idee was leuk voor Tim (eerst), maar de studio zat hem steeds in de weg.

"Ik kreeg problemen met de studio omdat ze me vroegen om veranderingen aan te brengen, en soms deed ik ze niet", zei Jonathan. "Ze vertelden me aan het begin van de film dat je geen brandende koeien kunt hebben. Ik vond het een goede opening. Elke keer als ik een nieuwe versie maakte, zeiden ze: 'De koeien zijn er nog. We kunnen niet brandende koeien hebben.' Ik zei: 'Het zijn geen echte koeien die branden.' Maar ze zeiden: 'Nee, dat kun je niet doen - dierenmishandeling.' Ik denk dat het de elfde draft was, ze zeiden: 'Als de brandende koeien in de volgende draft zitten, word je ontslagen.' Dus ik heb het geprobeerd, maar ik kon niets beters bedenken, dus heb ik het nieuwe script met de brandende koeien afgeleverd. En ze hebben me ontslagen."

4 De studio heeft nieuwe schrijvers aangenomen

Om hun macht over de film te laten gelden, huurden de leidinggevenden van Warner Brothers Larry Karaszewski en Scott Alexander in, die met Tim aan Ed Wood werkten.

"Het script had veel coole ideeën, maar het was onmogelijk om de verhalen te volgen", legde Scott Alexander uit. "Jonathan's script had een index aan de achterkant, die ik tot op de dag van vandaag nog nooit in een ander script heb gezien. Het originele ontwerp was ook een stuk donkerder dan de film. Sommige personages waren crackheads. Veel van de vrouwelijke personages waren strippers en drugsverslaafden. En we kregen het gevoel dat als de andere studio aan de andere kant van de stad Independence Day maakt, wat Roland Emmerich en een beetje serieus wordt, de Tim/Warner Brothers-versie gewoon een beetje leuk zou moeten zijn.'

3 Jack Nicholson kreeg Mars-aanvallen! Gemaakt

De cast van Mars Attacks! is ronduit verbluffend. Hoewel Warner Brothers niet erg blij was met Tim (en hij ook niet met hen), wilde iedereen volgens Inverse met hem samenwerken. Mars-aanvallen! trok talenten als Sarah Jessica Parker, Danny DeVito, Tom Jones, Pierce Brosnan, Michael J. Fox., Annette Bening, Jack Black, Natalie Portman, Martin Short en, natuurlijk, Jack Nicholson.

"De film zou pas groen licht krijgen met het [$70 miljoen] budget dat Tim wilde hebben als we Nicholson hadden", zei castingdirecteur Matthew Berry.

2 Mars-aanvallen! Gemengde reacties ontvangen

De eerste paar testscreenings van Mars Attacks leverden positieve resultaten op. Mensen hadden zoiets nog niet gezien. Maar de critici verafschuwden het. Volgens Jonathan Gems wilden zelfs de bankiers die de studio financierden niet dat mensen de film zagen. Hij wijt dit aan slechte marketing. Maar de film blijft tot op de dag van vandaag volkomen verdeeldheid zaaien. En Tim Burton weet het.

"Het was een bom in Amerika", zei Tim Burton tegen Inverse. "Het was de eerste film die ik deed waar hij internationaal meer succes had. Het leek veel beter ontvangen te worden en in zekere zin meer 'gekregen' door andere landen."

1 Tim Burton wilde nooit meer een film maken

Het maken van de film onder de duim van de studio, gedurende een dure en lange periode, slonk Tim. Zozeer zelfs dat hij naar verluidt nooit meer een film wilde maken. Gelukkig verdween dit gevoel.

Aanbevolen: