De waarheid over het indrukwekkende vermogen van Tracy Chapman

Inhoudsopgave:

De waarheid over het indrukwekkende vermogen van Tracy Chapman
De waarheid over het indrukwekkende vermogen van Tracy Chapman
Anonim

Als je naar soft rock radio of misschien akoestische afspeellijsten uit de jaren 80 en 90 hebt geluisterd, is de kans groot dat je een nummer van Tracy Chapman hebt gehoord.

Toen ze eind jaren '80 de scene betrad met haar titelloze debuutalbum, maakte Chapman heel snel naam, en hoewel sommigen haar misschien als een one-hit-wonder beschouwen, is ze nog steeds miljoenen waard. Ze heeft nog steeds toegewijde fans die al haar liedjes uit hun hoofd kennen.

Ze heeft acht studioalbums uitgebracht en toert nog steeds na meer dan dertig jaar in het vak te zijn geweest. Er zijn hoogte- en dieptepunten geweest in haar carrière, maar niets komt tussen haar en haar muziek, vooral mensen als Nicki Minaj, die haar werk probeerden te stelen zonder haar toestemming.

Maar wat is haar nettowaarde precies?

Ze heeft een paar multi-platina albums

Chapman barstte door de hitlijsten met de release van haar titelloze debuut in 1988. De beroemdste single die uit Tracy Chapman kwam was "Fast Car", die de top tien bereikte van de Amerikaanse Billboard Hot 100.

Het album piekte op nummer 1 op de Amerikaanse Billboard 200, werd zes keer platina gecertificeerd door de Recording Industry Association of America (RIAA) en verdiende drie Grammy's. Het wordt ook beschouwd als een van de best verkochte albums aller tijden.

Chapman volgde dat succes met Cross Roads, dat niet zo populair was, maar wel de platina-status verdiende. Haar sterrendom stierf een beetje weg door haar derde album, Matters of the Heart uit 1992, maar ze bleef spelen voor een klein publiek.

Haar vierde album, New Beginning uit 1995, kreeg enig succes en de single "Give Me One Reason" piekte op nummer 3 in de Billboard Hot 100 en verdiende een Grammy voor beste rocknummer. Ze nam een pauze van vier jaar tussen haar vierde en vijfde album, maar keerde terug met Telling Stories in 2000. Twee jaar later kwam haar zesde album, Let It Rain, toen haar zevende, Where You Live, in 2005, en haar laatste achtste album, Onze mooie toekomst, in 2008.

In 2015 verscheen Chapman in een van de laatste afleveringen van de Late Show met David Letterman, waar hij Ben E. King's "Stand By Me" uitvoerde. Haar cover van het populaire nummer kreeg lovende kritieken.

Vorig jaar maakte ze een zeldzame verschijning, met haar hit "Talkin' About a Revolution" vanuit huis op Late Night with Seth Meyers. Het optreden was cruciaal omdat het de dag voor de verkiezingsdag werd uitgezonden, en Chapman zei in een verklaring: "Het is absoluut noodzakelijk dat iedereen stemt om onze democratie te herstellen."

Dit was geen verrassing voor Chapman. Ze heeft tijdens haar carrière veel activisme gedaan. Ze trad op bij het concert ter herdenking van de 40e verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens met Amnesty International en ook bij de 70e verjaardag van Nelson Mandela. Ze trad ook op bij zoveel andere benefietconcerten.

Ze is erg privé

Chapman heeft met succes haar werk en privéleven gescheiden gehouden. Ze zei ooit: "Ik heb een openbaar leven, dat is mijn werk, en ik heb mijn persoonlijke leven. In sommige opzichten heeft de beslissing om de twee dingen gescheiden te houden, te maken met het werk dat ik doe."

Toch voelde ze zich soms ongemakkelijk als ze in de schijnwerpers stond. "In de publieke belangstelling staan en in de schijnwerpers staan, was, en is tot op zekere hoogte, nog steeds, tot op zekere hoogte, ongemakkelijk voor mij, maar er zijn enkele manieren waarop alles wat er in mijn leven is gebeurd, me heeft voorbereid op deze carrière. Maar Ik ben een beetje verlegen, "zei ze.

Ik hou van boeken, ik hou van lezen, en ik ben eigenlijk opgegroeid in een openbare bibliotheek. Ik heb altijd van poëzie gehouden, er was altijd muziek in huis en er was zoveel verschillende muziek in de buurt. moeder zong, mijn zus kon zingen, muziek zat zo in mijn leven en opvoeding.

"Tegelijkertijd heb ik een persoonlijkheid die een beetje aan de gereserveerde kant is en die nooit echt de schijnwerpers heeft opgezocht. Dat heeft me misschien niet de ideale persoon voor deze baan gemaakt."

In de loop der jaren is de carrière van Chapman een beetje uitgestorven, maar ze zegt dat ze nog niet met pensioen is. "Ik vind het fijn om tegenwoordig niet op tournee te zijn. Het neemt iets weg uit het dagelijks leven en ik waardeer het gewoon om thuis te zijn."

Haar vermogen is indrukwekkend

Als meer dan dertig jaar lang een multi-platina artiest, heeft ze het grote geld binnengehaald. Ze is $ 6 miljoen waard.

Haar vermogen werd recentelijk een boost gegeven toen ze een grote rechtszaak won tegen Nicki Minaj van alle mensen. In 2019 klaagde Chapman Minaj aan wegens inbreuk op het auteursrecht voor haar nummer "Sorry", waarin Minaj Chapman's nummer "Baby Can I Hold You" uit 1998 samplede zonder om toestemming te vragen.

Het was een overduidelijke diefstal toen Minaj de tekst en melodie van het lied overnam, dus de zaak was vanaf het begin tegen haar. Eind 2020 ontving Chapman $ 450.000 in de schikking.

Afgaande op Chapman's opmerkingen en temperament, lijkt het erop dat ze niet zo druk is om geld. Ze blijft optreden waar en wanneer ze wil. Maar het is leuk om haar af en toe te zien optreden.

Aanbevolen: