Heeft 'America's Most Wanted' ooit de FBI geholpen om iemand te vangen?

Inhoudsopgave:

Heeft 'America's Most Wanted' ooit de FBI geholpen om iemand te vangen?
Heeft 'America's Most Wanted' ooit de FBI geholpen om iemand te vangen?
Anonim

Een stoïcijnse wandeling. Het geluid van sirenes. John Walsh's strenge gezicht. Het lijkt erop dat er niemand is die niet minstens één aflevering van America's Most Wanted heeft gezien. De verzameling waargebeurde misdaadverhalen is niet alleen een groot probleem; het was de basis voor een generatie echte misdaadfans.

Een van de mooie aspecten van America's Most Wanted was de doeltreffendheid ervan. Veel fans van de show kunnen, als ze ijverig en regelmatig kijken, soms updates zien over zaken die door de show zijn beoordeeld en die tot een veroordeling hebben geleid. Dit is de spanning die ervoor zorgt dat we terugkomen voor meer.

In een artikel gepubliceerd in The Journal of Law and Economics van de University of Chicago Press Journals, schrijft Thomas J. Miles publiceerde een analyse van het effect van America's Most Wanted op de arrestatie van een voortvluchtige. Hij stelt: "Uit de schattingen blijkt dat het uitzenden van het profiel van een voortvluchtige op America's Most Wanted het aanhoudingsgevaar aanzienlijk verhoogt met een factor zeven en de verwachte voortvluchtige periode met ongeveer een vierde verkort." Er is geen twijfel over mogelijk: America's Most Wanted maakt het verschil.

7 Eerste verdachte vier dagen na première in 1988 betrapt

Zwart-wit mugshot van David James Roberts
Zwart-wit mugshot van David James Roberts

De geboorte van America's Most Wanted vond plaats op 7 februari 1988. Op slechts een paar Fox-stations in het hele land brak stilletjes een revolutionaire show op het toneel met verhalen zoals die van David James Roberts.

Roberts, een veroordeelde moordenaar en verkrachter, ontsnapte een paar jaar eerder uit de gevangenis tijdens een ziekenhuistransport. Roberts verscheen zelfs op de tien meest gezochte lijst van de FBI. Naar verluidt, hoewel de première klein was, leidde het tot tientallen telefoontjes van burgers die beweerden Roberts te kennen onder een alias: Bob Lord.

Hij werd vier dagen na die eerste aflevering gearresteerd.

6 Gevangenen ingeleverd medegevangene

Na een veroordeling voor inbraak zat Mark Goodman in de gevangenis en telde de dagen tot zijn vrijheid verzekerd was. Hoewel zijn straf in Palm Beach County, Florida bijna voorbij was, werd hij op andere plaatsen gezocht omdat hij aan de federale hechtenis was ontsnapt nadat hij was veroordeeld voor gewapende overvallen.

In mei 1988 zaten Goodman en zijn medegevangenen in Florida naar de nieuwe America's Most Wanted-show te kijken. Plots verscheen Goodmans afbeelding. Ondanks een poging om van kanaal te wisselen, hadden de gevangenen het al gezien en meldden ze zich bij de bewakers, wat hem een unieke vangst voor de show maakte.

5 Mensen geven zichzelf aan

Een andere vroege aflevering van America's Most Wanted speelde op 8 mei 1988 en was gericht op Stephen Randall Dye. Dye werd onderzocht in verband met een schietpartij in New Jersey uit 1986, samen met de moord op een motorrijder in 1981 in Ohio.

Nadat de aflevering was uitgezonden, was Dye nerveus. Hij woonde toen in Californië en was nog steeds bezorgd dat de aflevering te veel hitte zou brengen. Dus om het voor te zijn, vond hij een politieauto in San Diego en gaf hij zichzelf aan.

4 Series-revival leidde tot opname binnen vier dagen

De 'America's Most Wanted'-simulator toont Alison Gracey en Christopher Jones
De 'America's Most Wanted'-simulator toont Alison Gracey en Christopher Jones

Een gelukkig toeval voor de serie is de tijd die nodig was om de eerste opname te maken. De serie ging in première in 1988. Het werd echter op een gegeven moment geannuleerd, hoewel dit overweldigend werd ontvangen met terugslag. Dus het werd nieuw leven ingeblazen in 2011.

Vier dagen na de eerste aflevering van de nieuw leven ingeblazen serie, Alison Gracey en Christopher Jones, een voortvluchtig paar dat op de vlucht is voor een 10-jarig doodsonderzoek. Sommigen beschouwen de simulator, die liet zien hoe het paar er nu uit zou zien, een belangrijke factor in de snelle arrestatie.

3 Voordelen voor de FBI Geweldsmisdrijven Taskforce

Zwart-wit mugshot van Rickey Allen Bright
Zwart-wit mugshot van Rickey Allen Bright

Afgezien van criminele arrestaties op een lager niveau, profiteert de FBI van America's Most Wanted, met name de FBI Violent Crimes Taskforce.

In januari 1996 werd Rickey Allen Bright gezocht in verband met ontvoering, verkrachting en aanranding van een minderjarige. Toen Bright's aflevering speelde, werd de tiplijn overspoeld met telefoontjes, waarvan er één zei dat hij toen in een band uit Nashville, Tennessee speelde.

Na het opvolgen en het geloofwaardig vinden van de tip, vond de Violent Crimes Task Force de band aan het spelen in een plaatselijk hotel. Hoewel er veranderingen waren in hoe hij eruitzag, was hij daar. Agenten vroegen om identificatie en Bright gaf onmiddellijk toe dat hij "degene [ze] zochten."

2 Een outlaw neerhalen

Fotocompilatie voor Harry Joseph Bowman
Fotocompilatie voor Harry Joseph Bowman

Het scala aan criminelen dat in de serie voorkomt en de heropleving is breed, van kleine overvallers en inbrekers tot gewelddadige, gevaarlijke overtreders. Een van die zwaardere overtreders was Harry Joseph Bowman, de voorzitter van de Outlaws Motorcycle Club.

De Outlaws Motorcycle Club was al in verband gebracht met een reeks misdaden, waaronder de zwaardere misdaden, zoals huurmoord, afpersing en aanranding, volgens CBS News.

Dankzij een aflevering over America's Most Wanted werd Bowman in juni 1999 gevonden en gearresteerd in Sterling Heights, Michigan door de FBI en de lokale politie.

1 Meer dan 1, 100 opnamen in totaal

Het uiteindelijke aantal gearresteerde mensen als direct gevolg van America's Most Wanted is onthutsend: tot nu toe zijn er meer dan 1.100 arrestaties verricht. Twee daarvan waren Maurice Nesbitt en Phillip Dent.

Capture Number 1190, Maurice Nesbit werd oorspronkelijk veroordeeld voor de moord in 2017 op zijn toenmalige vriendin, de 34-jarige Rashawn Jackson. Hij werd slechts een week na zijn speelfilm op de show in Birmingham betrapt. Phillip Dent, Capture Number 1187, werd ook opgepikt in slechts een paar dagen na zijn America's Most Wanted-aflevering, dankzij een tip van een kijker. Hij werd aangehouden voor een carjacking in Littleton, Colorado.

Aanbevolen: