Hoe Cillian Murphy zijn carrière naar een hoger plan bracht na het landen van zijn iconische 'Peaky Blinders'-rol

Inhoudsopgave:

Hoe Cillian Murphy zijn carrière naar een hoger plan bracht na het landen van zijn iconische 'Peaky Blinders'-rol
Hoe Cillian Murphy zijn carrière naar een hoger plan bracht na het landen van zijn iconische 'Peaky Blinders'-rol
Anonim

Cillian Murphy is ongetwijfeld een van de meest veelzijdige acteurs die er zijn. De 45-jarige Ierse inwoner werd beroemd in zijn thuisland dankzij zijn briljante vertolking van een transvrouw in Breakfast on Pluto, en vergaarde daarbij een Golden Globe Award-nominatie voor Beste Acteur in een Musical of Komedie. Later verbond de acteur zich met Christopher Nolan om superschurk Scarecrow te spelen in de Dark Knight Trilogy van de regisseur tot 2012.

Het was echter pas een jaar later toen de acteur eindelijk een veel bredere internationale erkenning kreeg die hij verdient. Sinds 2013 is Murphy het gezicht van BBC's Peaky Blinders en speelt hij de hoofdrol van Thomas Shelby te midden van het hoogtepunt van de Shelby-familiemisdaad na de Eerste Wereldoorlog. Sindsdien heeft hij veel nevenprojecten gedaan en zijn carrière naar een heel nieuw niveau getild.

8 maakte zijn regiedebuut

In hetzelfde jaar maakte Murphy zijn allereerste uitstapje naar regisseren. Hij sloot zich aan bij de Britse band MONEY voor de begeleidende videoclip van het collectief voor "Hold Me Forever" van hun debuutalbum. De video, die werd opgenomen in The Old Vic Theatre in Londen, markeert het regiedebuut van de acteur terwijl hij zorgvuldig aandacht schenkt aan de voeten van balletdansers van het English National Ballet.

"Het is een sublieme mix van mooie melodie en pakkende emotie - maar uniek is het geen liefdeslied. Ik wilde proberen het nummer te matchen met beelden die zowel visueel elegant als krachtig waren", zei de acteur, en legde uit het creatieve proces achter het visuele.

7 Cillian Murphy werkte samen met Christopher Nolan in 'Dunkirk'

Jaren nadat de laatste Dark Night-trilogie werd uitgezonden, kwamen Murphy en zijn oude medewerker Christopher Nolan in 2017 opnieuw samen. Het paar sloeg de handen ineen voor Duinkerken, een oorlogsthriller die de beruchte evacuatie van de geallieerde soldaten uit Duinkerken tijdens de Tweede Wereldoorlog in het noorden van Frankrijk in 1940 weergeeft. Tom Hardy, Jack Lowden en meer.

6 Verhoogde zijn muziekcarrière

In 2015 voegde de acteur zich bij de Britse elektronische muzikant en ex-Orbital-lid Paul Hartnoll in zijn videoclip van 'The Clock'. De griezelig ogende video, die dienst doet als een van de singles van Hartnolls toen nieuwste studioalbum 8:58, is geregisseerd door Luke Losey. "Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in tijd", vertelde Hartnoll over het creatieve proces achter de baan. "Ik heb altijd iets gehad met klokken en met tijd als een krachtige kracht, maar ook met de manier waarop tijd je onderdrukt. Het is een van die dingen waar ik steeds weer op terugkom."

Murphy is misschien een acteur, zoals we nu weten, maar hij is altijd een muzikant in hart en nieren geweest. In de jaren negentig waren Murphy en zijn broer Páidi zeer dicht bij het ondertekenen van een vijf-album deal onder Acid Jazz Records, maar hij weigerde de deal.

5 Cillian Murphy werd door 'GQ' geprezen als een van de 50 best geklede mannen

Net als zijn personage op het scherm in Peaky Blinders, is Murphy altijd een mysterieus type geweest buiten het scherm. Hij blijft vaak uit de buurt van de publieke schijnwerpers en hij heeft niet eens sociale media-accounts. Die, gecombineerd met een frisse blik elke keer dat hij op de rode loper stapt, bezorgden hem een plek bij GQ Magazine's Best Dressed Men of 2015.

"Nadat hij in zijn eentje de platte pet van de krantenjongen terugbracht dankzij zijn magnetische optreden in Peaky Blinders, kan hij geen kwaad doen", schrijft de publicatie.

4 Bemachtigde de hoofdrol in 'Anthropoid'

Cillian Murphy is geen onbekende in oorlogsfilms. In 2016 speelde de acteur in een kritisch gepand oorlogsdrama over de moord op een hooggeplaatste nazi-functionaris, Anthropoid, in de Tweede Wereldoorlog. Ondanks de commerciële mislukking (een box office totaal van $ 5,3 miljoen van een budget van $ 9 miljoen), leverde Murphy's magnetische prestaties hem de nominatie voor Beste Acteur in Hoofdrol op tijdens de jaarlijkse Czech Lion Award.

3 maakte zijn terugkeer naar 'Cillian Murphy's Limited Edition' op BBC Radio 6 Music

Dus, wat is de toekomst voor Cillian Murphy? Hij vertoont zeker geen tekenen van vertraging, want dit jaar keerde de acteur terug naar zijn show in BBC Radio 6 Music. In november presenteert de Inception-ster een nieuwe zesdelige serie met de titel Cillian Murphy's Limited Edition, die op 31 oktober om middernacht van start gaat.

"Een van mijn favoriete dingen ter wereld is het afspelen van muziek op mijn favoriete radiostation ter wereld… 6 Muziek. Bedankt dat je er weer bent, ik kan niet wachten." Murphy zegt.

2 speelde in 'A Quiet Place Part II'

De acteur heeft ook aan de kassa een fantastisch jaar beleefd. Zijn recente film, A Quiet Place Part II, was een commerciële hit nadat hij ongeveer $ 297 miljoen verdiende, ondanks de aanhoudende beperkingen op het gebied van de gezondheidscrisis. De film, met in de hoofdrollen Emily Blunt, John Krasinski en meer, gaat verder met wat de vorige film ophield met Murphy in de hoofdrol als een van de nieuwe cast-personages.

1 Cillian Murphy zal herenigen met Christopher Nolan voor een aankomende film

Murphy en Nolan gaan weer aan het werk. De acteur heeft de hoofdrol gespeeld in Nolans twaalfde film, een biopic rond J. Robert Oppenheimer, de 'vader van de atoombom', in zijn titelloze biopic Oppenheimer onder de vlag van Universal Studio. De film bevindt zich momenteel in het postproductieproces en de releasedatum is vastgesteld op 23 juli 2023.

Aanbevolen: