Hoe 'Peaky Blinders' van een culthit naar een wereldwijde sensatie gingen

Inhoudsopgave:

Hoe 'Peaky Blinders' van een culthit naar een wereldwijde sensatie gingen
Hoe 'Peaky Blinders' van een culthit naar een wereldwijde sensatie gingen
Anonim

Hoe zijn we hier gekomen? Het voelt alsof Peaky Blinders net een enorme hit is geworden en fans bereiden zich nu al voor op wat komen gaat in het zesde en laatste seizoen. Hoewel de show een paar kleine teleurstellingen heeft gehad, zoals het vertrek van Jordan Bolger, was het meestal een enorm succes. Dit is geweldig voor Netflix die alle voordelen hebben geplukt van deze wereldwijde sensatie. Maar het is nog beter voor de BBC en Steven Knight, die aan de spits stonden van dit anti-periode stuk periode stuk.

Veel van Peaky Blinders werd geïnspireerd door Stevens ervaringen toen hij opgroeide in Birmingham en de verhalen die hem werden verteld over de echte Peaky Blinders. Op papier is het idee van de serie een no-brainer. Maar de waarheid is dat het een tijdje duurde om voet aan de grond te krijgen in de ogen van het publiek. Zo ging de show van een cultfavoriet naar een wereldwijde sensatie.

Waarom was Peaky Blinders niet vanaf het begin populair?

Acteurs… het draait allemaal om de acteurs. Ja, het schrijven is uitstekend op Peaky Blinders. Zoals vrijwel al het andere, inclusief het opmerkelijk vastgestelde december, iconische kostuums en kapsels en de anti-periode stukmuziek. Maar het is het feit dat Peaky Blinders zo succesvol was in het aantrekken van enorm populaire en getalenteerde acteurs die het echt aan het publiek verkochten. Wie zou tenslotte de talenten van Cillian Murphy, wijlen Helen McCroy, Anya Taylor Joy, Sam Neill, Game of Thrones' Aidan Gillen en natuurlijk Tom Hardy kunnen ontkennen?

Maar wat heb je aan een geweldige cast als het publiek de show niet kan vinden? Mensen in Engeland zouden dat kunnen, maar over de hele wereld … niet zo veel. Tenminste, eerst niet.

Volgens een fantastische mondelinge geschiedenis van Peaky Blinders door Esquire, ging de show voor het eerst in première in september 2013 nadat de helft van zijn budget was opgebruikt voordat de opnames van het eerste seizoen waren voltooid. Steven Knight had BBC Two erg bezorgd over hoe het zou worden ontvangen. Hoewel de show vanaf het begin kwaliteitstelevisie was, was niemand er blij mee. Tenminste, niemand behalve een groep die-hard fans. Deze fans wisten de show een tweede seizoen te bezorgen, een seizoen dat geïnspireerd was op The Godfather Part 2. En het was dit seizoen dat de die-hard fans echt begon op te pompen.

Hoe en waarom Peaky Blinders zo populair werd

Fans werden echt hardcore met Peaky Blinders toen het derde seizoen in 2017 in première ging. De eerste paar seizoenen hadden gemiddeld zo'n 3 miljoen kijkers op BBC Two. Dit is natuurlijk enorm gestegen tegen het 5e seizoen in 2019, toen de show een thuis vond op de veel populaire BBC One. Op dat moment had Netflix het gesteund (dankzij een wereldwijde deal met The Weinstein Company) en de mond-tot-mondreclame was energiek.

Het lijdt geen twijfel dat de die-hard fans de reden zijn dat de show echt zijn weg vond naar Netflix en iedereen die geen genoeg kan krijgen van gangstershows en Cillian Murphy. Deze fans waren met Peaky Blinders-themafeesten begonnen en begonnen zich zelfs als de personages te kleden nadat de eerste twee seizoenen op BBC Two waren uitgezonden. Mensen merkten het op. En toen werd het een volledige trend.

"Ik denk dat de grootste schok voor mij was toen ik een telefoontje kreeg van Snoop Dogg", vertelde maker Steven Knight aan Esquire. "En hij zei dat hij in Londen is, hij wil praten over Peaky Blinders. Nu, het is niet iemand waarvan ik had gedacht dat hij een directe connectie had met Birmingham in de jaren twintig. Maar ik ontmoette hem en we zaten drie uur samen en praatten over het, en hij zei dat het erg populair was geworden in zuid-centrale delen van New York en Latijns-Amerikaanse gemeenschappen. Ik dacht, hoe is dit gebeurd?"

"Ik herinner me dat ik in een pub zat en het was laat in de middag, het was vrij stil. En in liepen – geen woord van een leugen – ongeveer 40 mannen verkleed als Peaky Blinders op een hert doen. Ze liepen regelrecht voorbij, absoluut geen idee dat ik in de show was. Ik had een drankje voor de bruidegom moeten kopen, "zei Sophie Rundle, die Ada Shelby speelt.

Er was zelfs een hotdogkraam (genaamd "Porky Blinders") in High Street in Manchester, en heel veel bars met een Peaky Blinders-thema. De katten en de crew van de show begonnen hun gezichten te zien tatoeëren op de lichamen van mensen en iedereen vroeg om de "Peaky cut" in kapsalons en kapperszaken. Fans maakten deze show zo in het gezicht van iedereen dat ze geen andere keuze hadden dan hem op te sporen en te bekijken.

Tegen de tijd dat het vierde seizoen ronddraaide, werd Peaky Blinders de volledige gangstershow waar Steven van droomde. En dit maakte het nog populairder in de pers. En toen ze er eenmaal over begonnen te zoemen, wilden kijkers de show volgen en de eerste paar seizoenen bingewatchen. Dankzij Netflix die het zo beschikbaar maakte, fans die gek waren als het ging om hun toewijding, de herkenbare cast en het traject van het verhaal, werd Peaky Blinders een wereldwijde sensatie. Eentje die ofwel veel te snel eindigt of er gewoon bovenop komt.

Aanbevolen: