De grootste filmsterren die Tony Awards winnen voor hun werk op Broadway

Inhoudsopgave:

De grootste filmsterren die Tony Awards winnen voor hun werk op Broadway
De grootste filmsterren die Tony Awards winnen voor hun werk op Broadway
Anonim

Acteren voor het scherm en acteren voor het podium zijn twee heel verschillende vaardigheden. Dat is precies waarom er niet veel overlap is tussen filmsterren en Broadway-sterren. Zelfs Meryl Streep, vaak beschouwd als een van de grootste acteurs van haar generatie, heeft sinds 1977 niet meer op Broadway gespeeld.

Er zijn echter enkele Hollywood-acteurs die hebben bewezen dat ze even getalenteerd zijn op het podium en op het scherm. Niet alleen is iedereen op deze lijst een voor een Academy Award genomineerde ster, maar ze hebben ook allemaal Tony Awards gewonnen voor hun acteerwerk op Broadway. Terwijl sommigen schitterden in toneelstukken en anderen in musicals, hebben al deze artiesten lovende kritieken gekregen voor hun live theatervoorstellingen.

7 Scarlett Johansson - Beste vrouwelijke hoofdrol in een toneelstuk (2010)

Hoewel Scarlett Johansson de afgelopen twee decennia een van de grootste filmsterren ter wereld was, nam ze ooit een korte pauze van haar filmcarrière om haar Broadwat-debuut te maken. Ze verscheen in een heropleving van het Arthur Miller-spel getiteld A View from the Bridge, en ze speelde de rol van Catherine. De rol werd eerder op Broadway gespeeld door Brittany Murphy. Johansson trad op naast Liev Schreiber en Jessica Hecht. Ze won haar Tony voor Best Featured Actress in a Play in 2010, wat, gek genoeg, hetzelfde jaar was dat ze debuteerde als Black Widow in het Marvel Cinematic Universe.

6 Eddie Redmayne - Beste mannelijke hoofdrol in een toneelstuk (2010)

Eddie Redmayne speelde in de originele productie van John Logan's toneelstuk Red op Broadway in 2010. Hij speelde de rol van Ken en speelde tegenover Alfred Molina, die de beroemde abstracte schilder Mark Rothko speelde. Redmayne zou de Tony voor Best Featured Actor in a Play winnen. Slechts vier jaar later zou hij een oscar winnen voor het spelen van Stephen Hawking in The Theory of Everything.

5 Denzel Washington - Beste acteur in een toneelstuk (2010)

2010 was een belangrijk jaar voor Hollywood-sterren bij de Tonys. Denzel Washington won dat jaar de Tony Award voor Beste Prestaties door een hoofdrolspeler in een toneelstuk voor zijn rol in het toneelstuk Fences van August Wilson. Washington zou later regisseren en schitteren in een filmversie van Fences, waarvoor hij werd genomineerd voor een Academy Award.

4 Al Pacino - Beste mannelijke hoofdrol in een toneelstuk (1969), beste acteur in een toneelstuk (1977)

Al Pacino is een van een zeer kleine groep acteurs die de 'Triple Crown of Acting' heeft gewonnen, wat betekent dat hij ten minste één Oscar, Emmy en Tony Award heeft gewonnen, allemaal in acteercategorieën. Pacino won zijn twee Tony Awards enkele jaren voordat hij zijn Oscar of een van zijn Emmy's won. Hij won zijn eerste Tony in 1969 voor Best Featured Actor in a Play voor zijn rol in Does a Tiger Wear a Necktie? Hij won zijn tweede Tony in 1977, dit keer voor Beste hoofdrolspeler in een toneelstuk, voor zijn rol in The Basic Training of Pavlo Hummel. Hij zou een Oscar winnen in 1993 en Emmy Awards in 2004 en 2010.

3 Viola Davis - Beste vrouwelijke hoofdrol in een toneelstuk (2001), beste actrice in een toneelstuk (2010)

Net als Al Pacino heeft Viola Davis de Triple Crown of Acting gewonnen, en net als Scarlett Johansson, Eddie Redmayne en Denzel Washington won ze een Tony Award in 2010. Ze won de beste uitvoering door een hoofdrolspeelster in een toneelstuk voor haar hoofdrol tegenover Denzel Washington in Fences. Ze won ook een Tony in 2001 voor haar rol in een ander toneelstuk van August Wilson, genaamd King Hedley II.

2 Hugh Jackman - Beste acteur in een musical (2004)

Hugh Jackman is de eerste acteur op deze lijst die zijn Tony Award heeft gewonnen voor een musical in plaats van een toneelstuk. Hij won Beste Prestaties door een hoofdrolspeler in een musical in 2004 voor de musical Boy From Oz. Hij was ook vier keer gastheer van de Tony Awards-ceremonie. Hoewel hij niet de zogenaamde Triple Crown of Acting heeft gewonnen, is hij slechts één prijs verwijderd van de felbegeerde "EGOT"-status. Hij heeft een Emmy, een Grammy en een Tony gewonnen, maar hij heeft nog geen Oscar gewonnen.

1 John Lithgow - Beste mannelijke hoofdrol in een toneelstuk (1973), beste acteur in een musical (2002)

John Ligthgow is een zeer onderscheiden acteur, die twee Tony Awards en zes Emmy Awards heeft gewonnen. Hij is ook genomineerd voor twee Oscars en vier Grammy Awards. Hij won zijn eerste Tony Award (Best Featured Actor in a Play) in 1973 voor zijn rol in het toneelstuk The Changing Room. Bijna dertig jaar later, in 2002, won hij opnieuw een Tony Award, dit keer voor Beste hoofdrolspeler in een musical. De musical heette Sweet Smell of Success en Lithgow speelde een personage genaamd J. J. Hunsecker.

Aanbevolen: