Dit detail zou de liefdescontroverse van Olivia Rodrigo en Courtney kunnen verklaren

Inhoudsopgave:

Dit detail zou de liefdescontroverse van Olivia Rodrigo en Courtney kunnen verklaren
Dit detail zou de liefdescontroverse van Olivia Rodrigo en Courtney kunnen verklaren
Anonim

Toen Olivia Rodrigo's eerste hit uitkwam, was haar hele album nog niet eens uitgebracht. Maar de teaser had fans al vroeg in de war. Toen haar debuutalbum 'Sour' eindelijk uitkwam, werden fans gek. Helaas deden critici dat ook.

Veel critici hadden een hekel aan Olivia's teksten omdat ze als jeugdig werden beschouwd, en haar liedjes zijn zeker niet voor iedereen weggelegd (hoewel veel tieners dat lijken te hebben). Plagiaat was echter een beschuldiging die zowel fans als critici serieus namen.

Courtney Love was niet blij met Olivia

Courtney Love beschuldigde Olivia Rodrigo van het kopiëren van albumhoezen van de lang geleden release van haar band Hole. En zeker, er zijn enkele overeenkomsten; balkoninginnen met betraande gezichten die bloemen vasthielden sierden zowel Hole's albumhoes als Olivia's speciale release voor 'Sour Prom.' Maar de meeste mensen - inclusief Olivia zelf - veegden de beschuldiging van tafel als geen probleem.

Dat hielp echter niet om Courtney te kalmeren, die, nadat ze Olivia op sociale media had belazerd, de jonge artiest letterlijk vertelde haar bloemen te sturen om zich te verontschuldigen. In een later interview, toen hem werd gevraagd wat er was gebeurd, zei Olivia dat ze "gevleid" was dat Courtney wist wie ze was, en glimlachte het weg. Dat was natuurlijk nadat ze Cardi B's wijze advies had verteld dat ze de haters negeerde en niemand haar stem liet 'beperken'.

Het is waar, er kunnen enkele overeenkomsten zijn tussen de albumhoes van Hole en de korte video van Olivia Rodrigo. Hoewel Courtney Love's bedoelingen en interpretatie van de situatie in twijfel kunnen worden getrokken, hebben veel fans zich afgevraagd waarom de snafu in de eerste plaats niet werd vermeden. Daartoe is er een vrij eenvoudig antwoord.

Olivia Rodrigo was een letterlijke tiener

Weet je nog dat nummer 'Drivers License' dat helemaal opblies en van Disney-aluin Olivia een begrip maakte? Ze schreef het nummer precies rond de tijd dat ze haar rijbewijs haalde… Op zestienjarige leeftijd.

Ze gaf zelfs toe grammaticale fouten in het nummer te hebben gemaakt, en natuurlijk ook die kleine interpunctiefout in de titel van het nummer. Het is duidelijk dat ze een briljante tekstschrijver en muzikant is (ze speelt ook instrumenten, naast zingen), maar Olivia was nog maar een kind toen haar eerste nummer haar een grote doorbraak bezorgde.

En het is haar leeftijd en, in het algemeen, naïviteit die de hele kwestie van de albumhoes kan verklaren. Want hoe zou Olivia anders ooit haar kunst in verband kunnen brengen met die van Hole, of beseffen dat ze op het punt stond mogelijke auteursrechtelijke problemen te krijgen?

Heeft Olivia hier geen team voor?

Ongeacht of het een juridisch probleem is of niet (en het lijkt er absoluut op dat Hole geen auteursrecht heeft op hun thematische ontwerp voor hun albumhoes - iedereen kan een huilende prom queen zijn), iemand die ouder en wijzer is, zou dat waarschijnlijk moeten hebben zei tegen Olivia dat ze haar promotiemateriaal moest terugbellen (of een ander thema moest kiezen voor 'Sour').

Het punt is dat ze heel veel keuzes helemaal alleen heeft gemaakt, wat volledig verklaart waarom ze misschien een aantal aanwijzingen heeft gemist als het gaat om het omgaan met zichzelf in de branche.

In feite zei Olivia in een interview met GQ letterlijk dat iemand haar ooit vroeg om te beslissen over haar merknaam - op veertienjarige leeftijd. Rodrigo gaf toe dat ze het buitengewoon moeilijk vond om 'een imago te cultiveren', iets waar ze vanaf dat interview, in augustus 2021, nog steeds mee worstelde. Een deel van het probleem? Hoeveel creatieve vrijheid ze heeft.

Creatieve vrijheid zou een vloek kunnen zijn

In datzelfde GQ-interview legde Olivia uit hoeveel creatieve vrijheid ze behoudt als het gaat om haar liedjes (die ze meestal zelf schrijft), haar muziekvideo's en de rest van haar imago. En hoewel ze toegaf dat ze een "team" had dat haar zou vertellen of ze bijvoorbeeld online trending was (om goede of slechte redenen), lijkt ze de creatieve teugels in handen te hebben.

Dat feit alleen al suggereert dat er niemand is die Olivia's keuzes ondertekent, en dat ze in staat is haar mannetje te staan om te bepalen wat ze wil. Het lijkt echter ook alsof het een vloek is; zonder dat meerdere mensen hun mening geven, kunnen er dingen ontbreken die Rodrigo niet in overweging neemt. Als een te veel gelijkenis van haar 'Sour' "cover" met de echte albumhoes van een band.

En aangezien Olivia eerder heeft uitgelegd dat ze allerlei muzikale en creatieve invloeden heeft gehad, waaronder muzikanten uit het eerdere tijdperk van Courtney Love, neemt ze misschien soms wat te letterlijk inspiratie op.

Toch, hoewel een team in theorie had kunnen helpen voorkomen dat de veren van Courtney Love in de war raakten, kan worden beweerd dat Olivia in de eerste plaats letterlijk niets verkeerds heeft gedaan. Het is heel goed mogelijk dat haar team had kunnen helpen haar te isoleren tegen een deel van de haat van een andere artiest als ze haar in een andere richting hadden geleid.

Aanbevolen: