Elvis Presley: 10 feiten die onlangs zijn opgedoken

Inhoudsopgave:

Elvis Presley: 10 feiten die onlangs zijn opgedoken
Elvis Presley: 10 feiten die onlangs zijn opgedoken
Anonim

Tagged the King of Rock and Roll, Elvis Presley was een muzikaal icoon die zijn plaats verdiende als een van de grootste muziekmakers aller tijden ter wereld. Elvis begon zijn carrière in 1954 nadat hij de middelbare school had voltooid. Door zijn opvoeding was de muzikale invloed van de zanger voornamelijk gebaseerd op pop-, country- en gospelmuziek. Hij voegde er ook een vleugje R&B aan toe, die hij als tiener in de straten van Memphis oppikte.

Elvis werd voor het eerst getekend bij het legendarische Sun Records-label in 1954, totdat zijn contract later in 1955 werd verkocht aan RCA Victor. Kort daarna werd de zanger wereldwijd een muzikale sensatie. Het succes van Elvis was grotendeels verbonden met zijn unieke geluid, dat een samensmelting van verschillende genres was. In de loop der jaren evolueerde zijn geluid tot een punt waarop het de raciale en sociale barrières uitdaagde die leidden tot het creëren van een nieuw tijdperk in muziek en popcultuur. In zijn dagen stond Elvis niet erg open voor de media en fans wisten niet veel over hem. Hier zijn enkele recent opgedoken feiten over het pictogram.

10 Elvis kocht Graceland op 22

In 1957 betaalde Elvis maar liefst $ 102, 500 voor het Memphis-herenhuis genaamd Graceland, en het diende meer dan 20 jaar als zijn huis. Zijn huis was gelegen op een 14 hectare groot land, dat deel uitmaakte van een 500 hectare grote landbouwgrond genaamd 'Graceland' naar de dochter van de oorspronkelijke eigenaar. Het herenhuis werd in 1939 gebouwd door Dr. Thomas Moore en zijn vrouw Ruth Moore. Hoewel Elvis een aantal wijzigingen aan het gebouw aanbracht, zoals een overdekte waterval en poorten met een muziekthema, besloot hij de naam van het gebouw te behouden als Graceland.

Na de dood van Elvis opende zijn ex-vrouw Priscilla Presley het gebouw voor toeristen, dat jaarlijks meer dan een half miljoen fans trekt. In 1993, toen de dochter van Elvis 25 werd, begon haar erfenis en werd Graceland aan haar zorg teruggegeven.

9 Zijn manager, kolonel Tom Parker was vroeger een carnavalsbakker

Elvis' controversiële manager, geboren Andreas Cornelis van Kuijk, verhuisde illegaal naar Amerika en veranderde zichzelf in Tom Parker. Parker beweerde uit West Virginia te komen totdat zijn ware afkomst in de jaren tachtig terugging naar Nederland. Terwijl hij zichzelf opnieuw uitvond, deed Parker een reeks banen, zoals hondenvangst, pitchman voor carnavals en hij stichtte ook een dierenkerkhof voor muziekmanagement.

Nadat hij naam had gemaakt als manager van countrymuzikanten, kreeg hij in 1948 de eretitel van kolonel van gouverneur Jimmie Davis. Parker werd in 1956 de manager van Elvis en controleerde de carrière van de ster twee decennia daarna en nam opdrachten aan hoog als 50 procent. Over het algemeen wordt Parker's tijd met Elvis als controversieel beschouwd omdat velen dachten dat hij Elvis creatief tegenhield.

8 Elvis werd opgeroepen voor het leger nadat hij al beroemd was

Hoewel Elvis Presley in december 1957 al een ster was, werd hij opgeroepen om in het Amerikaanse leger te dienen. De service van de ster werd echter kort uitgesteld, zodat hij de productie van zijn film King Creole kon afronden. Later, op 24 maart 1958, werd de 23-jarige Elvis als soldaat ingewijd in het leger. Kort daarna werd hij toegewezen aan de tweede pantserdivisie en volgde zijn basisopleiding in Fort Hood Texas. Terwijl hij nog in opleiding was, werd zijn moeder ziek en stierf later op 14 augustus 1958.

7 Elvis was een tweeling

De meeste mensen weten dat Elvis werd geboren in een arm gezin en dat zijn vader, Veron Presley, een reeks ongebruikelijke banen had om eten op tafel te zetten. Wat de meeste mensen echter niet weten, is dat hij 35 minuten na zijn tweelingbroer Jessie Garon werd geboren, die kort na de geboorte stierf. Jessie werd de dag erna begraven in een ongemarkeerd graf op de begraafplaats in Priceville.

6 Al zijn optredens waren in Noord-Amerika

Hoewel 40 procent van alle Elvis' muziekverkopen buiten de Verenigde Staten plaatsvonden, trad de ster nooit buiten de Verenigde Staten op, behalve tijdens een Canadees concert in 1957. Volgens niet nader genoemde bronnen wees kolonel Parker, Elvis' manager, af verschillende lucratieve concertaanbiedingen in het buitenland omdat hij een illegale immigrant was. Als zodanig verhinderde zijn angst om niet meer in de VS te worden toegelaten dat Elvis ooit buiten Noord-Amerika optrad.

5 Hij werd verbrand in beeltenis na een optreden

In 1956 werd Elvis geboekt voor drie optredens in The Ed Sullivan Show tegen een vergoeding van $ 50.000, wat destijds veel was. Hoewel Sullivan eerder had verklaard dat hij niet geïnteresseerd was in het hebben van Elvis in zijn show, veranderde zijn gedachten nadat hij het 'Elvis-effect' op de show van een concurrent zag.

Toen Elvis voor het eerst op de show verscheen in september 1956, stemden meer dan 60 miljoen mensen af. Het aantal was destijds gelijk aan meer dan 80 procent van de televisiekijkers. Bij zijn tweede optreden waren inwoners van St. Louis en Nashville overstuur door zijn sexy optreden. Later die avond bestormde een menigte de show om Elvis in brand te steken en op te hangen in beeltenis uit angst dat zijn muziek Amerikaanse tieners zou corrumperen.

4 Hij kocht het presidentiële jacht van Franklin Roosevelt

Tagged "The Floating White House", het presidentiële jacht is een 165-voet lang schip dat FDR diende van 1936 tot 1945 en in 1946 betaalde Elvis $ 55.000 voor de Potomac. Kort nadat hij de presidentiële boot had gekocht, schonk hij deze aan het St. Jude's Children's Hospital, dat hem later verkocht om geld in te zamelen.

3 Elvis was verwant aan voormalige presidenten

In de laatste jaren van zijn leven kwam Elvis erachter dat hij een verre verwant was van twee van de vorige Amerikaanse presidenten. De eerste is Abraham Lincoln, de 16e president van de VS en bleek banden te hebben diep in de stamboom van Elvis. De 39e president van de VS Jimmy Carter bleek ook een verre verwant te zijn van de zanger.

2 Hij kreeg een badge van de president

De 37e president van de Verenigde Staten, Richard Nixon, was dol op Elvis. Hoewel Elvis een getalenteerde zanger was, hield president Nixon meer van hem vanwege zijn liefde voor wetshandhaving. Om te laten zien hoeveel het voor hem betekende, reikte de president Elvis een badge voor verdovende middelen uit in het Witte Huis.

1 Hij was een gratis gever en een grote kipper

In zijn tijd stond Elvis bekend om het geven van geschenken, aangezien hij bij verschillende gelegenheden auto's, sieraden en geld weggaf aan zowel zijn vrienden als vreemden. Daarnaast verleende hij zijn diensten door op te treden bij een aantal benefietconcerten om geld in te zamelen. Bij een van die gelegenheden bracht Elvis' optreden meer dan $ 50.000 op, dat was gericht op het helpen van slachtoffers van de Pearl Harbor-aanval van 1941.

Aanbevolen: