Shelley Duvall's meest iconische rollen, waaronder 'The Shining

Inhoudsopgave:

Shelley Duvall's meest iconische rollen, waaronder 'The Shining
Shelley Duvall's meest iconische rollen, waaronder 'The Shining
Anonim

Shelley Duvall was een spraakmakende naam in film en televisie in de jaren 70 en 80, maar in de jaren 90 en 2000 verdween ze langzaam van het toneel. Onlangs circuleren er geruchten en foto's over haar en haar geestelijke gezondheid online.

2020 markeerde de 40e verjaardag van de release van Stanley Kubricks film The Shining, de bewerking van de populaire roman van Stephen King. De film bevat een van Shelly Duvalls meest iconische optredens als Wendy Torrance, een moeder en overlevende van het misbruik van haar man, Jack Torrance (gespeeld door Jack Nicholson), terwijl hij ten prooi v alt aan de geesten van het Overlook Hotel. Duvalls optreden was een casestudy over angst, overleving en de liefde van een moeder. De verhalen van de set geven echter aan dat de intense uitvoering van Shelley Duvall een product was van oprechte angst - angst die naar verluidt werd veroorzaakt door de intense, te veeleisende regie van Stanley Kubrick.

Naast haar optreden in deze klassieker, heeft Shelley Duvall het publiek geamuseerd in talloze films en televisieshows. Een groot deel van haar carrière was ze vaak te zien in kindertelevisie en educatieve programma's. Hoewel The Shining hoogstwaarschijnlijk herinnerd zal worden als haar meest iconische rol, is het verre van haar enige iconische moment.

10 Shelley Duvall was in 'Baretta', 'Canon' en andere klassieke televisieshows

Zoals veel andere acteurs vond Shelley Duvall al vroeg in haar carrière consistent werk op televisie. Ze is te zien in walk-ons of gastoptredens voor verschillende klassieke tv-shows uit de jaren 70, zoals Baretta met Robert Blake in de hoofdrol, Canon met William Conrad (die ook speelde in Jack and The Fatman), en een niet-gecrediteerde rol in een vroege aflevering van Saturday Nachtleven.

9 ‘Moeder de Gans Rock-n-Rhyme’

Een vertederend feit over de carrière van Shelley Duvall is dat ze veel aan kinderprogramma's heeft gedaan. Enkele van haar Storytime-credits is haar optreden als Little Bo Peep in deze tv-film / straight-to-video sing-along. Duvall wordt ook gecrediteerd als producent voor ten minste 12 kinderprogramma's en tv-films.

8 Shelley Duvall In 'Thieves Like Us'

In een van haar vele samenwerkingen met de legendarische regisseur Robert Altman (MASH, A Prairie Home Companion, Short Cuts), speelde Shelley Duvall Keechie, de love interest van Bowie (gespeeld door Keith Carradine). De film volgt de ervaringen van een paar boeven die uit de gevangenis ontsnappen en een nieuw leven proberen te beginnen, om vervolgens terug te vallen in hun criminele gewoonten.

7 ‘Nashville’

Deze film van Robert Altman uit 1975 is een van Shelley Duvalls meest opvallende vroege uitvoeringen en een van haar eerste filmrollen na het succes van Thieves Like Us. In deze ensemblefilm over de negatieve effecten van het leven van beroemdheden speelt Duvall L. A. Jean, een brutale tiener uit Californië die de begrafenis van haar tante verlaat in een poging zich te mengen met beroemde muzikanten.

6 Shelley Duvall als olijfolie in 'Popeye'

Hoewel Shelley Duvall als een flop werd beschouwd, werkte ze opnieuw met zowel Robert Altman als met Robin Williams in een van zijn vroegste films. In deze live-action bewerking van de klassieke tekenfilm maakte Duvalls notoir extra magere figuur haar de perfecte casting voor Olive Oyl, de slanke levenspartner van Popeye the Sailor.

5 Haar rol in ‘Time Bandits’

In deze Sci-Fi Fantasy-cultklassieker, geregisseerd door Monty Python-alum Terry Gilliam, speelt Shelley Duvall Dame Pansy. De film volgt de lotgevallen van een samengeraapt team van kleine mensen en een jongetje terwijl ze door de tijd reizen op zoek naar schatten om te stelen. De film bevat ook de talenten van John Cleese, Michael Palin en Sean Connery.

4 Shelley Duvall speelde in 'Roxanne'

Deze favoriet van Steve Martin gaat over C. D. Bales, de man met een bizar lange neus die verliefd is op een meisje genaamd Roxanne (Daryl Hannah). De film bevat Duvall als Dixie, de god-zus van C. D. die optreedt als de katalysator die Dixie en C. D. leidt. om uiteindelijk samen te eindigen.

3 Haar rol in ‘Faerie Tale Theatre’

Van de vele kinder- en Storytime-programma's waaraan Shelley Duvall heeft gewerkt, is Faerie Tale Theatre misschien wel haar beroemdste. Kinderen uit de jaren '80 groeiden op tot Duvall die dit programma organiseerde, dat altijd begon met Duvall die lachte en zei: "Hallo, ik ben Shelley Duvall." De geruchten over haar worsteling met geestelijke gezondheid staan in schril contrast met de Duvall-fans die ze van deze show hebben leren kennen, wat de geruchten des te zorgwekkender maakt.

2 'Annie Hall'

Hoewel haar rol in deze Woody Allen-klassieker erg kort is, maakte ze deel uit van een van de populairste delen van de film. Fans van de film herinneren zich Shelley Duvall misschien als het personage van het meisje Woody Allen waarmee ze terugkaatst nadat ze het uitmaakte met Annie Hall. Of om specifieker te zijn, zij was het meisje dat ervoor zorgde dat Allen het gevoel in zijn kaak verloor.

1 Shelley Duvall en 'The Shining'

Haar rol in The Shining is misschien wel de beroemdste rol van Shelley Duvall en de rol die heel goed zou kunnen hebben bijgedragen aan eventuele psychische problemen waarmee ze tegenwoordig wordt geconfronteerd. Duvalls optreden als Wendy Torrance, een opgesloten vrouw wiens man gek wordt en wiens zoon een geest in zijn mond heeft, is iconisch dankzij de cinematografische kunst van Kubrick, de gewelddadige intensiteit van Nicholsons optreden en Duvalls geweldige personificatie van terreur.

De verhalen over haar ervaring op de set met regisseur Stanley Kubrick zijn bijna net zo angstaanjagend als The Shining zelf. Kubrick was notoir hard en veeleisend van zijn acteurs, waardoor ze honderden takes deden voor één enkele opname. De stress van de productie, die al erg dun was, zou Duvall-haar en gewichtsverlies hebben veroorzaakt.

Aanbevolen: