Rita Moreno acteert nog steeds op 90-jarige leeftijd: hoe doet ze het?

Inhoudsopgave:

Rita Moreno acteert nog steeds op 90-jarige leeftijd: hoe doet ze het?
Rita Moreno acteert nog steeds op 90-jarige leeftijd: hoe doet ze het?
Anonim

Steven Spielbergs meeslepende nieuwe bewerking van de musicalklassieker West Side Story heeft lovende kritieken ontvangen, charmante jonge fans en oude fans, en geeft de originele versie uit 1961 duidelijk waar voor zijn geld. Naast verschillende nieuwe veranderingen en updates van het verhaal en het algemene gevoel van de film, heeft Spielberg ook enkele zeer integrale delen van de originele film in zijn nieuwe visie behouden - niet in de laatste plaats Rita Moreno De veteraanactrice, die Anita speelde, vriendin van Sharks-leider Bernardo in de jaren 60-versie, werd gecast om 60 jaar later opnieuw te verschijnen. Deze keer in een nieuwe rol die speciaal voor haar is ontworpen - Valentina, de weduwe van apotheek-eigenaar Doc.

Het kan velen choqueren die de film hebben gezien om te horen dat Moreno negentig jaar oud is, waardoor ze een van de oudste actrices is die nog steeds in de industrie werkt, en een van de laatste van de 'gouden eeuw' van Hollywood. Dus hoe slaagt ze erin om in haar hogere jaren te blijven acteren en zich aan te passen? Lees verder om erachter te komen.

6 Rita Moreno Credits Therapie om haar te helpen verder te gaan en te slagen

Moreno heeft veel moeilijkheden gehad in het leven; racisme, misbruik, aanranding en nu leeftijdsdiscriminatie in haar branche, maar ze werkt voortdurend aan zichzelf en dankt haar toewijding aan therapie voor haar voortdurende succes in de acteerwereld.

Ze vertelde Guardian: "Weet je, ik denk dat ik een enorme schuld aan psychotherapie verschuldigd ben. Zonder dat zou ik niet de Rita zijn die je kent en liefhebt', zei ze. "Als je getraumatiseerd bent vanaf het moment dat je een kind was om te geloven dat je een 'spic' was, dat je een knoflookmond was, dat je het niet waard bent, duurt het lang om daar vanaf te komen. Dat is de reden waarom therapie zo vaak zo lang duurt, omdat je probeert van dat afval af te komen voordat je kunt omgaan met de jij die beter wil worden. Ik ging in therapie omdat ik beter wilde worden, wetende dat ik op de een of andere manier ziek was. En de ziekte was dat Rita Rita haat.'

5 Rita Moreno gelooft dat alleen wonen haar heeft geholpen om te gedijen

Sinds het verlies van haar man woont Rita alleen in haar huis in Californië. In plaats van zich eenzaam te voelen, zegt ze echter dat deze tijd alleen haar in staat stelt te gedijen - actief en gezond te blijven en haar in staat te stellen te blijven werken. “Ik vind het heerlijk om alleen te zijn”, zegt ze. “Het is niet moeilijk om alleen te zijn. Het is zelfs geweldig als je de persoon met wie je samenwoont [haarzelf] leuk vindt.”

4 Veranderingen omarmen heeft Rita Moreno ook jong gehouden

Een deel van Rita's geheim lijkt haar ongewone aanpassingsvermogen te zijn. Ze omarmt veranderingen en uitdagingen, waardoor ze wendbaar en actief blijft in haar werk.

Over het feit dat ze een rol in de nieuwe film kreeg aangeboden, legde Rita uit dat ze aanvankelijk aarzelde. “Ik was een beetje wantrouwend. Ik dacht Steven Spielberg… Oké. Hij is toevallig mijn favoriete regisseur. Maar Tony Kushner, ik dacht: 'Hij is een beetje donker' , zei de actrice.

Spielberg had gewild dat Moreno als uitvoerend producent op de foto zou werken, wat wel gebeurde, maar aanvankelijk geen rol in de film voor haar had gepland.

“Het Doc-gedeelte bestond eigenlijk bijna niet. Dus het was [Kushner's] partner [Mark Harris] die tegen hem zei: "Wat ga je doen aan Doc?" En het was [Harris] die zei: "Waarom laat je Rita Moreno niet de weduwe spelen, Doc's weduwe?… Ik was gewoon onvoorstelbaar opgewonden om in die positie te zitten en dit prachtig geschreven personage te spelen dat Tony Krushner maakte. Hij en Steven noemen het deel het hart van de film.”

3 Gevoel voor humor en het verlangen om de show op de weg te houden, houdt Rita Moreno ook jong

Wat direct opv alt aan Rita is haar fantastische gevoel voor humor. Ze maakte zelfs grapjes over het opnieuw spelen van haar rol als Anita in de film: Natuurlijk kon ik Anita niet spelen, hoewel ik waarschijnlijk zou hebben gezegd, als de ham die ik ben, 'Nou, laat me het proberen.' Zet een pruik op. Zo'n ham.'

2 Rita Moreno is gepassioneerd over het aanbrengen van veranderingen in de filmindustrie

Een verlangen om niet alleen te blijven werken, maar om blijvende verandering in de filmindustrie teweeg te brengen, is ook iets dat Moreno drijft om door te gaan. Ze is gepassioneerd door inclusiviteit, anti-ageïsme en culturele representatie in de media.

"Ik voel me niet hoopvoller", zegt ze over Spaanse acteurs in het veld, "Ik voel me beter, maar we zijn nog steeds ernstig ondervertegenwoordigd."

1 Rita Moreno daagt ook graag leeftijdsgedachten uit en bewijst dat mensen ongelijk hebben

"Ik heb nog een klacht over Hollywood, een soort leeftijdsdiscriminatie waarvan ik nooit had gedacht dat ik er mee te maken zou krijgen", zegt de actrice.

“Nu, op mijn leeftijd, ben ik net 90 geworden – waarom moeten we alleen grootmoeders zijn in deze televisieseries? Dat is een zeer ernstige vorm van leeftijdsdiscriminatie en het is gewoon iets waar ik nooit aan heb gedacht. Het is schandelijk, het maakt me erg overstuur en boos … Dus nee, ik ben niet blij met hoe het is, ik ben dankbaar dat het beter is geworden, en vooral ben ik dankbaar dat ik jonge vrouwen zie en zie die zich beter voelen over zichzelf. Dat heeft me verheugd. Ik hou ervan als deze jonge vrouwen lef en heel sterk worden over wie ze zijn. Dat waardeer ik enorm, want dat is wat er is gebeurd als gevolg van de Me Too-beweging. En het zal meer en meer en meer gebeuren. Maar er is nog steeds een grote strijd, een grote strijd.”

Aanbevolen: