Monty Python-oprichter Terry Jones sterft op 77-jarige leeftijd in de strijd tegen dementie

Inhoudsopgave:

Monty Python-oprichter Terry Jones sterft op 77-jarige leeftijd in de strijd tegen dementie
Monty Python-oprichter Terry Jones sterft op 77-jarige leeftijd in de strijd tegen dementie
Anonim

Terry Jones stierf dinsdag nadat hij de diagnose dementie had gekregen en er vier jaar tegen gevochten had.

Hij leed aan een zeldzame vorm van dementie (FTD), een ziekte die het hersenweefsel aantast dat verantwoordelijk is voor spraak en taal, en in de loop van de tijd ergere symptomen vertoont.

Zijn familie heeft een verklaring uitgegeven waarin staat: "We hebben allemaal een aardige, grappige, warme, creatieve en echt liefhebbende man verloren."

Sir Michael Palin, een voormalige collega in Monty Python, beschreef hem als "een van de grappigste schrijver-performers van zijn generatie." Hij voegde eraan toe dat "Terry een van mijn beste, meest gewaardeerde vrienden was. Hij was aardig, genereus, ondersteunend en gepassioneerd om het leven ten volle te leven."

"Hij was veel meer dan een van de grappigste schrijvers-artiesten van zijn generatie, hij was de complete renaissancekomiek - schrijver, regisseur, presentator, historicus, briljante kinderboekenschrijver en het warmste, geweldigste gezelschap dat je maar kunt bedenken willen hebben."

GERELATEERD: 20 dingen die Matt LeBlanc, Matthew Perry en David Schwimmer hebben gedaan sinds vrienden eindigden

Jones' erfenis in de 20e eeuw

Mr. Jones, Michael Palin, John Cleese, Eric Idle, Graham Chapman en Terry Gilliam creëerden Monty Python in 1969. Ze begonnen met "Flying Circus", dat een populaire tv-serie werd in het VK en de VS.

De show had een eigenaardig soort humor die vaak onvoorspelbaar was en enorm anders dan de meeste televisie in die tijd.

Jones regisseerde samen met Gilliam de eerste film na "Something Completely Different", in 1971, die slechts een verzameling schetsen van de show is. Ze regisseerden ook "Monty Python and the Holy Grail" in 1975 en "The Meaning of Life" in 1983. Mr. Jones regisseerde vervolgens in 1979 in zijn eentje "Life of Brian", een film die algemeen als de meest succesvolle wordt beschouwd, op financieel gezien het minst.

Afbeelding
Afbeelding

Fans herinneren zich hem meestal aan zijn rol als huisvrouw van middelbare leeftijd, met een hilarische valse falsetstem. Het was Jones die de klassieke regel schreeuwde: "Hij is niet de Messias, hij is een erg ondeugende jongen", in "Life of Brian", als de moeder van de zoon van God (niet precies). Britse opiniepeilingen hebben de lijn twee keer uitgeroepen tot de grappigste in de filmgeschiedenis.

Jones in de 21e eeuw

In 2004 was Jones niet verlegen om de oorlog in Irak te bekritiseren, aangezien hij verschillende stukken schreef voor de Britse kranten The Guardian, The Daily Telegraph en The Observer.

Jones was ook een kinderboekenschrijver en een hoog aangeschreven middeleeuwse historicus. In 2016 kende BAFTA Cymru Jones een Lifetime Achievement Award toe voor zijn uitstekende bijdrage aan tv en film.

Aanbevolen: