10 films met de meest alternatieve versies

Inhoudsopgave:

10 films met de meest alternatieve versies
10 films met de meest alternatieve versies
Anonim

Heb je ooit een film gezien en het gevoel gehad dat er iets ontbrak? Nou, misschien ontbrak er iets. Een film maken is geen eenvoudig proces en soms belanden dingen op de vloer van de uitsnijderij. Hele subplots worden uitgeroeid, bepaalde personages zien nooit het daglicht en sommige scènes verdwijnen gewoon in de geschiedenis. Er was eens, toen een scène een cut was, werd deze nooit meer gezien.

Maar met de komst van VHS en DVD kregen regisseurs de kans om hun volledig gerealiseerde visies vrij te geven in de vorm van "extended" of "director's" cuts. En nu, in een wereld van streaming, is de mogelijkheid om je volledige en onbewerkte werk vrij te geven meer open dan ooit tevoren. Maar van welke films zijn de meeste versies bekend? Welke snit is de definitieve? En waar vind je deze meerdere films? Alle antwoorden die u zoekt, vindt u hieronder.

10 'Justice League'

Justice League-cast
Justice League-cast

Justice League is de laatste tijd veel in het nieuws geweest, en met een goede reden. Omdat het drama en het schandaal rond deze film waarschijnlijk een heel lang boek zou kunnen vullen. Maar hier is een algemene samenvatting, voor het geval je niet wordt ingehaald. In 2017 stopte Zack Snyder als regisseur van de film vanwege de tragische dood van zijn dochter. Tijdens zijn afwezigheid besloot Warner Bros de oorspronkelijke visie van Snyder sterk te veranderen en Joss Whedon in te huren om de film te voltooien.

Bij de release kreeg de film een overweldigend negatieve ontvangst van zowel critici als publiek. Velen waren het erover eens dat de film aanvoelde als een hybride van twee heel verschillende filmmakers. In de daaropvolgende jaren hebben hardcore DC-fans gepleit voor de release van Snyder's versie, met ReleasetheSnyderCut trending op Twitter over de hele wereld. In 2020 werd aangekondigd dat Snyder's originele visie in 2021 op HBO Max zou verschijnen. Dit betekent dat er in de nabije toekomst twee versies van de film beschikbaar zullen zijn.

9 'Superman II'

Christopher Reeve als Superman
Christopher Reeve als Superman

Lang voor de hele Justice League-controverse, bracht een andere DC-film de altijd borrelende dramapot op gang. Deze film was Superman II en bijna dertig jaar lang waren fans en critici verdeeld voordat het geschil werd beslecht met de release van een alternatieve versie. Regisseur Richard Donner was oorspronkelijk van plan om de eerste twee Superman-films achter elkaar op te nemen, wat inhoudt dat hij het vervolg al half had voltooid voordat de eerste film zelfs maar was gemonteerd. Donner werd echter niet opnieuw ingehuurd voor Superman II en zijn voltooide materiaal werd aan Richard Lester gegeven om te voltooien. De film was een algemeen succes, maar veel fans wilden Donners originele visie toch met eigen ogen zien. In 2006 werd Superman II: The Richard Donner Cut op dvd uitgebracht. De franchise verlaten met twee zeer verschillende versies van dezelfde film.

8 'Alien 3'

Regisseur David Fincher en Xenomorph
Regisseur David Fincher en Xenomorph

Alien 3 is misschien wel de meest controversiële inzending in de Alien-franchise, vanwege de sombere toon, sombere verhaallijn en verdeeldheid zaaiend einde. Het geesteskind van verschillende schrijvers en toekomstige regisseurs, de film werd uiteindelijk doorgegeven aan David Fincher (ja, die David Fincher) als zijn regiedebuut. Finchers tijd als regisseur was tumultueus: het script was nog niet af, de producenten verachtten zijn inbreng en de productie verloor geld. Uiteindelijk kreeg de theatrale versie van de film een lauwe reactie van critici en publiek, waarbij Fincher de film zelfs verwierp na zijn eigen latere succes. In 2003 werd een versie van de film genaamd "The Assembly Cut" uitgebracht op dvd. Deze versie van de film leek sterk op Fincher's oorspronkelijke visie, hoewel hij geen aandeel had in de totstandkoming ervan. Deze versie werd meer warm ontvangen door critici en fans, en Fincher gaf zelfs zijn goedkeuring aan de film.

7 'Halloween: The Curse of Michael Myers'

Michael Myers
Michael Myers

Waarschijnlijk de meest beruchte inzending in een horrorfranchise, Halloween: The Curse of Michael Myers wordt nu herinnerd door fans vanwege het slechte verhaal en de meerdere versies. De film, die in 1995 uitkwam, was het zesde deel van de Halloween-franchise en de afsluiting van de zogenaamde 'Thorn-trilogie'. De originele versie van de film was een lange en verwarrende beproeving, compleet met druïdenculten, ceremoniële verkrachting en hardhandige overlevering. Het werd slecht ontvangen door het testpubliek, wat ertoe leidde dat de film uitgebreide reshoots doormaakte voordat hij in de bioscoop werd uitgebracht. De originele versie zou echter voortleven als een internetbootleg van slechte kwaliteit, bij de fans bekend als "The Producer's Cut". Vervolgens is deze versie van de film in de loop der jaren positiever ontvangen en in 2014 is de film uitgebracht op Blue-ray. Maar dat is niet alles, want er is ook een minder bekende director's cut van de film, wat betekent dat er momenteel drie versies van deze film in omloop zijn.

6 'The Hobbit Trilogy'

De cast van The Hobbit
De cast van The Hobbit

Het v alt niet te ontkennen dat The Hobbit-films lang zijn, waarbij elke film in de franchise tot drie uur lang is. Maar wist je dat er nog langere versies van alle drie de films in omloop zijn? Dat klopt, in de voetsporen van zijn zusterserie, The Lord of the Rings, hebben The Hobbit-films elk hun eigen uitgebreide versie. Als het kijken naar een trilogie van negen uur echter niet jouw idee van een leuk weekend is, kun je in plaats daarvan altijd naar "The Tolkien Edit" kijken. Deze versie van het verhaal brengt alle drie de films samen in één avontuur van vier uur, dat meer lijkt op de originele roman van Tolkien. Echter, in tegenstelling tot de uitgebreide bezuinigingen, werd "The Tolkien Edit" niet goedgekeurd door Peter Jackson en Warner Bros. Maar werd in plaats daarvan samengesteld door een fan die alleen bekend staat als The Tolkien Editor. Tot op heden geloven veel fans van de franchise dat dit de superieure versie is en een enorme verbetering ten opzichte van de originele trilogie.

5 'De Nieuwe Wereld'

John Smith en Pocahontas
John Smith en Pocahontas

Gebaseerd op het verhaal van John Smith en Pocahontas, is Terrence Malick's The New World een andere film die een groot aantal alternatieve versies heeft gezien. De eerste versie van de film, uitgebracht in 2005, werd haastig in elkaar geknipt om de deadlines van het prijsseizoen te halen en duurde 150 minuten. Hierna werd een theatrale versie uitgebracht in de bioscopen, die in een kortere 135 minuten draaide. Maar het zou pas in 2008 zijn dat Malick de definitieve versie van de film zou uitbrengen. Deze "Extended Cut" duurde maar liefst 172 minuten en werd positief ontvangen door zowel fans als critici, die de droomachtige beelden en uitgebreide scènes prezen.

4 'Brazilië'

Man met griezelig babymasker
Man met griezelig babymasker

Een andere film die tot schande is gestegen vanwege het drama achter de schermen, Terry Gilliam's Brazilië wordt nu vaak beschouwd als een van de grootste sciencefictionfilms aller tijden. Nou, afhankelijk van welke versie je kijkt. Gilliams originele versie van de film duurde 142 minuten en eindigde met een donkere en sombere conclusie. Deze specifieke versie van de film werd zonder problemen in Europa uitgebracht en kreeg niets dan lof. Voor de Amerikaanse release besloot Universal echter om de film zwaar te monteren, 85 minuten aan materiaal weg te snijden en het met een gelukkiger einde te laten eindigen. Gilliam zag de beslissing als een verraad aan zijn oorspronkelijke visie en was woedend over het eindresultaat. Na een langdurig geschil stemde Universal ermee in om een aangepaste versie van 132 minuten van de originele versie uit te brengen.

3 'Apocalyps nu'

Martin Sheen in Apocalypse Now
Martin Sheen in Apocalypse Now

In 1979 schreef Francis Ford Coppola filmgeschiedenis met de release van zijn epos uit de oorlog in Vietnam, Apocalypse Now. Tijdens de theatrale release liep de voltooide film maar liefst 153 minuten lang. Maar het leek erop dat Coppola niet helemaal tevreden was met het eindproduct, aangezien hij in 2001 een extended cut zou uitbrengen. Deze uitgebreide versie zou Apocalypse Now Redux gaan heten en het voegde bijna een uur aan nieuw beeldmateriaal toe aan de originele film. Als drie uur echter niet genoeg voor je was, is er momenteel een nog langere versie van de film in omloop. Deze workprint-versie duurt maar liefst 289 minuten, inclusief een langere openingsmontage en uitgebreide versies van de meest iconische scènes van de film. Deze specifieke bewerking moest nog officieel worden vrijgegeven voor het publiek en kan alleen worden bekeken als een video-bootleg. Coppola was echter nog niet klaar met het knoeien met de film en in 2019 bracht hij Apocalypse Now: The Final Cut uit. Een versie van 202 minuten van de film om het 40-jarig jubileum te vieren.

2 'The Exorcist'

Regan uit The Exorcist
Regan uit The Exorcist

Met de hoeveelheid controverse, schandalen en toejuichingen rond The Exorcist van William Peter Blatty, zou het geen verrassing moeten zijn om te horen dat er veel verschillende versies van de film in omloop zijn. In feite zijn het er vijf! Na de veelgeprezen release in 1979, werd de film in de jaren tachtig uitgezonden op CBS. Deze versie van de film werd echter sterk bewerkt om de buitensporige hoeveelheden geweld en godslastering die in de theatrale versie te zien waren, weg te laten. Spring naar het begin van de jaren 2000 en een andere versie van de film werd uitgebracht voor zijn 25e verjaardag, inclusief het oorspronkelijke verwijderde einde. Dit werd op de voet gevolgd door een nieuwe versie getiteld The Exorcist: The Version You've Never Seen. Deze versie werd gezien als de definitieve director's cut van de film en duurde 135 minuten. Maar met de komst van Blu-ray werden er weer twee nieuwe versies vrijgegeven voor het publiek. Dit zijn gewijzigde versies van zowel de theatrale als de director's cut. Met zo'n lange geschiedenis is het geen verrassing dat The Exorcist vandaag de dag nog steeds even actueel is als in 1979.

1 'Blade Runner'

Harrison Ford in Blade Runner
Harrison Ford in Blade Runner

Als je een enorme filmliefhebber bent, had je waarschijnlijk al geraden dat deze film bovenaan de lijst zou komen te staan. Blade Runner staat bekend als een van de beste sciencefictionfilms ooit gemaakt, maar is ook berucht om de vele versies die er in omloop zijn. Tot op heden zijn er zeven opgenomen versies van de film geweest, elk verschillend in hun verhaal en visuals. De eerste versie van de film werd vertoond in Denver in 1982 en werd negatief ontvangen door het testpubliek. De slechte ontvangst leidde ertoe dat de studio het einde van de film veranderde en een expositionele voice-over toevoegde. Deze versie van de film staat nu bekend als "The Domestic Cut" en werd gehaat door de oorspronkelijke regisseur, Ridley Scott. Een ander deel van de film werd uiteindelijk vertoond in San Diego, maar het werd nooit commercieel uitgebracht.

Daarna werd een andere versie van de film uitgebracht in Europa, Australië en Azië, en door fans "The International Cut" genoemd. Een vijfde versie van de film werd uitgebracht op CBS in 1986, die werd bewerkt om godslastering en naaktheid te verwijderen. Pas in 1992 zou Ridley Scott zijn eerste director's cut van de film uitbrengen, die elk spoor van de door de studio opgelegde elementen verwijderde. Scott was echter nog steeds niet tevreden en in 2007 zou hij Blade Runner - The Final Cut uitbrengen. Deze versie van de film is alom geprezen en wordt nu beschouwd als de definitieve versie van de film. Er waren maar zeven pogingen nodig om het goed te krijgen!

Aanbevolen: