10 acteurs die sitcoms uit de jaren 90 pijn deden (+ 20 wie heeft ze gered)

Inhoudsopgave:

10 acteurs die sitcoms uit de jaren 90 pijn deden (+ 20 wie heeft ze gered)
10 acteurs die sitcoms uit de jaren 90 pijn deden (+ 20 wie heeft ze gered)
Anonim

Veel publiek en critici praten over de 'gouden eeuw' waarin televisie zich nu bevindt, maar ondanks de kwaliteit van de programmering die consequent wordt geproduceerd, hebben de jaren negentig nog steeds een speciale plaats binnen het medium. Dit geldt vooral als het gaat om het genre van situationele komedies. Sitcoms waren in de jaren 90 niets nieuws, maar omdat het publiek zo vertrouwd was geraakt met de vorm, begonnen ze op eigenaardige manieren te transformeren. Elk decennium heeft tal van ongewone tv-shows, maar de jaren negentig bevatten een schat aan bijzonder eigenzinnige sitcoms die het gevoel hebben dat ze alleen toen hadden kunnen uitkomen.

Het is interessant om te zien hoe het publiek langzaam te slim is geworden voor de traditionele sitcom. De komedie met drie camera's is nu grotendeels een verloren vorm en wanneer het wordt toegepast, voelt het als een ongemakkelijke onderneming. Zelfs de zeer premisse-zware omgeving van sitcoms is groter verdwenen ten gunste van shows die zorgvuldig de grens tussen komedie en drama trekken. Ter ere van de sitcoms die de jaren 90 vulden, is hier echter een kijkje in de vele acteurs die een aanzienlijke impact hadden op hun shows, zowel ten goede als ten kwade. Hier zijn 20 acteurs die sitcoms uit de jaren 90 hebben gered (en 10 die hen pijn deden).

30 Opgeslagen: Jeffrey Tambor op de Larry Sanders Show

Larry-Sanders-Show-Hank-Kingsley-Upset
Larry-Sanders-Show-Hank-Kingsley-Upset

The Larry Sanders Show was een briljant kijkje achter de schermen van een fictieve late night talkshow en het werd al snel een van HBO's eerste vlaggenschipkomedies. Iedereen v alt volledig in zijn rol en het is gemakkelijk om te vergeten dat dit niet echt echte mensen zijn die voor een talkshow werken. De serie werkte ook in optredens van echte beroemdheden op een manier die Larry's talkshow geloofwaardigheid gaf en de show nog meer sterrenkracht gaf.

Een van de grootste geheime wapens van de show was Jeffrey Tambors vertolking van Hank Kingsley. Hij is voortdurend het mikpunt van de grappen van het universum, maar hij geeft een komische uitvoering voor de eeuwigheid.

29 Opgeslagen: Eric Idle On Plotseling Susan

Plotseling-Susan-Eric-Idle-Brooke-Shield-Sherri-Shepperd
Plotseling-Susan-Eric-Idle-Brooke-Shield-Sherri-Shepperd

Plotseling was Susan een komisch voertuig voor Brooke Shields dat zich afspeelde in een tijdschrift in San Francisco. Shields als headliner van een comedyserie was een interessant vooruitzicht, maar de show duurde vier seizoenen en maakte indruk, ook al was het niet enorm succesvol.

De serie onderging een grote verbouwing in het vierde seizoen, waarbij verschillende castleden de show verlieten en het tijdschrift van de serie werd omgezet in een mannenblad, met cast-toevoeging Eric Idle die het schip leidde. Dit laatste seizoen was zeer gebrekkig en leidde tot de annulering van de show, maar het excentrieke optreden van Idle was een hoogtepunt van dit laatste jaar.

28 Pijn: Kirstie Alley in de kast van Veronica

Veronicas-Closet-Kirstie-Alley-Niet onder de indruk
Veronicas-Closet-Kirstie-Alley-Niet onder de indruk

Creatieve spins op de typische sitcom op de werkplek waren een rage in de jaren 90 en er waren een aantal interessante televisieprogramma's die voortkwamen uit deze experimenten. Veronica's Closet speelde zich af binnen de interne werking van een Victoria's Secret-achtig lingeriemagazine. Dit gaf de show een behoorlijk verhoogd uitgangspunt om mee te spelen, maar dat maakt allemaal niet uit als de sitcom niet kan lachen.

Headliner in deze komedie was Kirstie Alley als Veronica "Ronnie" Chase, de standvastige eigenaar van "Veronica's Closet." Alley doet het goed in de rol, maar het probleem hier is dat er hoge verwachtingen waren na Alley's gedenkwaardige run op Proost. De magie kon hier gewoon niet worden gerepliceerd.

27 Opgeslagen: Christina Applegate op getrouwd… met kinderen

Getrouwd-met-kinderen-Kelly-Bundy-Cheerleader
Getrouwd-met-kinderen-Kelly-Bundy-Cheerleader

Married…with Children hielp het FOX-netwerk op de kaart te zetten en deze bescheiden low-brow sitcom liep elf seizoenen en meer dan 250 afleveringen. De Bundy's waren een zeer disfunctioneel gezin, maar ze waren ook eerlijk en echt. De hele Bundy-clan zat vol met gedenkwaardige persoonlijkheden die vandaag de dag nog steeds opvallen. Veel mensen wisten al hoe geweldig Ed O'Neill en Katey Segal waren als artiesten, dus het was nieuwkomer Christina Applegate als Kelly Bundy die iedereen echt verraste.

Applegate maakte Kelly net zo vermakelijk als alle andere Bundy's en met de succesvolle carrière die ze daarna heeft gehad, is het nog inspirerender om haar in dit bescheiden begin te zien.

26 Opgeslagen: Tia Mowry-Hardrict en Tamera Mowry-Housley op zus, zus

Sister-Sister-Tia-Tamera-Pose
Sister-Sister-Tia-Tamera-Pose

Sister, Sister is een sitcom die gewoon de jaren 90 schreeuwt. Twee tweelingen worden geadopteerd door verschillende families en zijn sinds hun geboorte van elkaar vervreemd. Wanneer ze elkaar op een dag willekeurig tegenkomen, botsen hun families snel en zijn deze twee vreemden nu zussen. Er zijn tal van unieke hoeken om familie sitcoms rond te positioneren en Sister, Sister leeft bij zijn haak. Het is een show die mogelijk is dankzij een echte tweeling, Tia Mowry-Hardrict en Tamera Mowry-Housley.

Zuster, Zuster schraapt zeker de bodem van het vat voor zover alle tweelingverhalen mogelijk zijn, maar Tia en Tamera hebben een aanstekelijke, natuurlijke chemie waardoor het allemaal werkt.

25 Pijn: Sarah Jessica Parker over seks en de stad

Sex-En-de-Stad-Sarah-Jessica-Parker
Sex-En-de-Stad-Sarah-Jessica-Parker

Sex and the City was een vormend programma tijdens de eerdere jaren van HBO, dat later twee speelfilms, een prequel-serie en nog meer aanvullende inhoud heeft geïnspireerd. Zeker een product van zijn tijd, de fandom rond Sex and the City in de jaren 90 was ongebreideld. Iedereen was verliefd op het iconische dameskwartet van de serie.

Sarah Jessica Parker speelt Carrie Bradshaw en is het hoofdpersonage van de show, maar in veel opzichten wordt ze het minst interessante lid van de cast. Het zijn de rest van de hoofdpersonen van de show die boven Parker uitstijgen en naam maken. Het is gemakkelijk om het gevoel te hebben dat Parker de uitbijter is.

24 Opgeslagen: Jamie Foxx op de Jamie Foxx Show

The-Jamie-Foxx-Show-Hotel-Cast
The-Jamie-Foxx-Show-Hotel-Cast

Jamie Foxx had ervaring op televisie als artiest van sketchcomedy's, maar The Jamie Foxx Show was een belangrijke sitcom omdat het Foxx in feite een continue rol gaf om mee te spelen en zijn eigen rol te maken. Op dit moment was Foxx' beroemdheid ook op een hoogtepunt en het vooruitzicht om in een sitcom te spelen was een groot probleem.

De Jamie Foxx Show ziet Foxx Jamie King spelen, een losse versie van zichzelf die een aspirant-acteur en artiest is die de eindjes aan elkaar moet knopen door in een hotel te werken. De show was een belangrijke springplank voor de carrière van Foxx, ook al duurde het niet zo lang.

23 Opgeslagen: Melissa Joan Hart op Sabrina The Teenage Witch

Sabrina-The-Teenage-Heks-Sabrina-Salem-Laptop
Sabrina-The-Teenage-Heks-Sabrina-Salem-Laptop

Sabrina Spellman is misschien niet de edgy tiener op Netflix' nieuwste kijk op het pand, maar de kindvriendelijke Sabrina the Teenage Witch-sitcom uit de jaren 90 gaf het personage zeker een grote erkenning. Sabrina the Teenage Witch was zo populair dat Sabrina zelfs door de middelbare school gaat, naar de universiteit gaat en in de latere seizoenen een aantal groeipijnen doormaakt. Het is niet allemaal geweldig, maar fans hielden zich eraan, grotendeels vanwege de prestaties van Melissa Joan Hart als het titulaire personage.

Melissa Joan Hart doet geweldig werk als Sabrina Spellman, maar haar aanwezigheid op de show was nog belangrijker na haar succesvolle run op Nickelodeon's Clarissa Explains It All.

22 Hurt: Mary-Kate en Ashley Olsen op Full House

Full-House-Michelle-Tanner-Point
Full-House-Michelle-Tanner-Point

Full House was geenszins Shakespeare, maar het resoneerde vreemd genoeg met het publiek en duurde veel langer dan iemand waarschijnlijk had verwacht. Zelfs nu heeft de sitcom een Netflix-vervolgserie ontvangen, Fuller House, die ook langer heeft geduurd dan veel andere shows. Er waren genoeg ongelijksoortige elementen die Full House in verband kon brengen met demografie en meestal leunde het niet te hard in afgezaagde levenslessen.

Het staat buiten kijf dat Mary-Kate en Ashley Olsen, die Michelle Tanner speelden, uitgroeiden tot een fenomeen. Hun sterrenkracht op de show werd omgezet in andere arena's en het kwam op het punt dat de show voor hen achteruit zou buigen.

21 Opgeslagen: Jaleel White over familieaangelegenheden

Familie-aangelegenheden-Steve-Urkel-Freak-Out
Familie-aangelegenheden-Steve-Urkel-Freak-Out

Family Matters was een formatieve sitcom voor ABC die hielp een licht te schijnen op een andere sekte van families en deed dat met toenemende helderheid. Vreemd genoeg begint Family Matters als een show die kijkt naar de beproevingen en beproevingen van de familie Winslow, maar naarmate de show vordert, wordt hun buurman, Steve Urkel, heel duidelijk het nieuwe middelpunt.

Family Matters zou nooit de bredere, fantastische "Steve Urkel Show" zijn geworden als Jaleel White niet zo'n indruk op het publiek had gemaakt. Mensen hielden zoveel van White dat niemand een uitzondering maakte toen Urkel meer een hoofdpersoon werd.

20 Opgeslagen: Steven Weber On Wings

Wings-Brian-Hackett
Wings-Brian-Hackett

Wings biedt een bizarre setting voor een sitcom: een klein Nantucket-vliegveld voor een pendelpad met één vliegtuig dat wordt gerund door twee broers, maar ondanks het schijnbaar beperkte perspectief, draaide het acht seizoenen en bijna 200 op NBC afleveringen. De ervaring van vliegen en de bijbehorende luchthaven is iets waar veel mensen zich mee kunnen identificeren, maar het is de gevarieerde cast van dit programma die grotendeels verantwoordelijk is voor hoe lang het bleef.

Iedereen op Wings v alt op, maar Steven Weber als Brian Hackett is absoluut geweldig. Het is gemakkelijk in te zien waarom NBC achteraf talloze projecten voor Weber probeerde te vinden. Ze zagen wat een kracht hij was.

19 Pijn: Jonathan Taylor Thomas over woningverbetering

Home-verbetering-Randy-Taylor
Home-verbetering-Randy-Taylor

Net zoals met de populariteit die de Olsen-tweeling kreeg van Full House, werd Jonathan Taylor Thomas een doorbraaksensatie van Home Improvement voor het jongere publiek van de show. Thomas verscheen in een aantal films tijdens de show en was zelfs de stem van de jonge Simba in The Lion King. Home Improvement moest een voertuig zijn voor stand-upcomedy, Tim Allen, maar door de populariteit van Thomas kwam zijn personage meer in de schijnwerpers te staan.

Home Improvement wordt nooit te flagrant op deze afdeling, maar de manier waarop het profiteert van de bekendheid van Jonathan Taylor Thomas is zeker duidelijk en de sitcom lijdt er enigszins onder.

18 Opgeslagen: Joseph Gordon-Levitt op 3rd Rock From The Sun

3rd-Rock-From-The-Sun-Young-Joseph-Gordon-Levitt
3rd-Rock-From-The-Sun-Young-Joseph-Gordon-Levitt

3rd Rock From the Sun voelt als het soort ambitieuze sitcom dat tegenwoordig op een kabelzender rondgaat. Het feit dat het het grootste deel van een decennium op NBC zou kunnen draaien, is een bewijs van de kracht van deze dwaze sitcom en de relaties tussen zijn personages. De serie ziet een stel buitenaardse wezens op aarde leven, undercover als mensen, en elke uitvoering is ongelooflijk. John Lithgow en Jane Curtain waren de grote komische namen die de serie adverteerde, maar het is de jonge Joseph Gordon-Levitt die de verrassing is die eruit springt.

Gordon-Levitt is uitgegroeid tot een legitieme kracht in Hollywood, dus het is geweldig om te zien hoe hij scènes domineert terwijl hij nog in zijn jeugd is.

17 Opgeslagen: David Spade op Just Shoot Me

Just-Shoot-Me-Dennis-Finch
Just-Shoot-Me-Dennis-Finch

Saturday Night Live heeft zeker een reputatie opgebouwd als broedplaats voor opkomend komisch talent. Zodra de sterren uit de show hun gang gaan in de serie, richten ze hun inspanningen op film- of televisieseries, waarbij beide doorgaans als grote deals worden gezien. Er is veel gewicht wanneer iemand van SNL gaat en zich daarna aansluit bij een sitcom en hoewel NBC's Just Shoot Me talent als George Segal aan boord had, werd de aanwezigheid van David Spade als een grote verdienste gezien.

Spades personage, Dennis Finch, speelde ook mee in de echte persoonlijkheid en identiteit van Spade die hij op Saturday Night Live heeft opgebouwd.

16 Pijn: Thomas Gibson over Dharma & Greg

Dharma-En-Greg-Greg-Dharma-Meet
Dharma-En-Greg-Greg-Dharma-Meet

Dharma & Greg was de bokszak van zijn tijd. Er was veel hart en charme in deze serie, maar het algemene idee erachter laat gewoon veel te wensen over. Het is eigenlijk een verhaal dat tegengestelden aantrekt, waarbij een rechtgeaarde advocaat spontaan trouwt met een hippiebloemkindtype. De show vond een publiek voor een paar jaar, zelfs als het grootste deel van de verhalen draaide om de inherente verschillen van dit paar.

Jenna Elfman krijgt meer plezier in de serie als de wilde Dharma, wat betekent dat Thomas Gibson helaas vastzit als de gereserveerde Greg. Het personage heeft al veel tegen hem, dus het is niet Gibsons schuld dat hij vastzit.

15 Opgeslagen: Ashton Kutcher op die show uit de jaren 70

That-70s-Show-Michael-Kelso
That-70s-Show-Michael-Kelso

Die show uit de jaren 70 trof goud door de klok een paar decennia terug te draaien en de afgelopen periode te gebruiken als achtergrond voor een tienerkomedie. Er zijn veel situaties waarin de sitcom zijn decennium gebruikt voor verhaalinspiratie, maar vaak is dit gewoon een informele sitcom over vrienden, liefde en familie.

Het is nogal ongelooflijk dat iedereen van de hoofdcast van de show nog beroemder is geworden sinds het einde van de show, maar Ashton Kutcher katapulteerde absoluut het moeilijkst naar het sterrendom. Het is zo leuk om te zien hoe Kutcher tot zijn recht komt als Michael Kelso en uiteindelijk te groot wordt voor de show die hem heeft gemaakt.

14 Opgeslagen: Brad Garrett op Everybody Loves Raymond

Everybody-Loves-Raymond-Robert-Cop-Uniform
Everybody-Loves-Raymond-Robert-Cop-Uniform

Iedereen houdt van een underdog! Ray Romano mag dan de ster zijn van Everybody Loves Raymond, het was de depressieve prestatie van Brad Garrett als Ray's broer, Robert, die het publiek echt gek maakte.

Romano had een enorme reputatie in de comedywereld, maar zijn 'acteren' in de serie is zeker discutabel. Garrett daarentegen speelt zo'n personage in de vorm van Robert. Hij doet zo'n goed werk in de rol dat het hem bijna achtervolgd heeft en zijn vooruitzichten schaadt om anders te vertakken. Iedereen wil gewoon meer Robert Barone.

13 Pijn: Tahj Mowry op slimme kerel

Smart-Guy-TJ-Henderson-Looks-At-Camera
Smart-Guy-TJ-Henderson-Looks-At-Camera

Smart Guy is een behoorlijk belachelijke sitcom over een geniale tienjarige die van de vierde klas helemaal naar de tiende klas wordt gestoten. Het is een vrij extreem vis uit het water-verhaal dat Tahj Mowry's T. J. Henderson op de middelbare school met zijn oudere broers en zussen. Er is veel conflict in dat uitgangspunt, maar je moet in de eerste plaats in staat zijn om het gekke uitgangspunt te kopen.

In het geval van Smart Guy is het meer het gebroken concept van de sitcom dan Mowry zelf dat de show schaadt. Het uitgangspunt dwingt Mowry om in deze volwassen wereld te spelen, wat niet overtuigend is, maar het is niet zijn schuld.

12 Opgeslagen: Jerry Stiller over de koning der koninginnen

King Of Queens Jerry Stiller Kevin James argumenteert
King Of Queens Jerry Stiller Kevin James argumenteert

Het is duidelijk dat Kevin James en Leah Remini een publiek hebben en echt contact maken met veel mensen, omdat hun disfunctionele man en vrouw-routine iets is waar ze meerdere keren op televisie naar hebben gekeken omdat het zo'n betrouwbare bron is. De personages van James en Remini zijn de hoofdrolspelers in King of Queens, maar het is Jerry Stiller die misschien wel de meest fascinerende uitvoering in de show geeft.

Net als het werk van Stiller op Seinfeld, geeft hij hier altijd 110% en zelfs als je geen fan bent van King of Queens, is het moeilijk om niet te genieten van het materiaal van Stiller uit de show. Zo goed is hij hier.

11 Opgeslagen: Megan Mullally over Will & Grace

Afbeelding
Afbeelding

Vreemd genoeg waren het typisch hun vrienden, Karen en Jack, waar het publiek het bij Will & Grace meestal over had. Alle vier hun uitvoeringen zijn sindsdien iconisch geworden en er is een reden dat de heropleving van deze sitcom een van de weinige is die echt heeft gewerkt en in de lucht is gebleven. Dus ondanks hoe iedereen hier lofbetuigingen verdient, is Mullally's werk als Karen Walker bijzonder indrukwekkend omdat het zo anders is dan haar werkelijke zelf.

Karen Walker is veel meer een personage dan wie dan ook in de show en Mullally's werk is zo naadloos dat sommige mensen zelfs verrast waren toen ze hoorden dat Karen's kenmerkende stem niet echt is hoe ze klinkt.

Aanbevolen: