Twin Peaks: 15 feiten over het tv-programma uit de jaren 90

Inhoudsopgave:

Twin Peaks: 15 feiten over het tv-programma uit de jaren 90
Twin Peaks: 15 feiten over het tv-programma uit de jaren 90
Anonim

Amerikaans mysterie-horror-drama 'Twin Peaks' wordt door critici en kijkers algemeen beschouwd als een van de grootste tv-shows uit de jaren 90 in de geschiedenis. Gemaakt door de gewaardeerde auteur David Lynch en Mark Frost, ging de show in première op ABC in april 1990 en liep tot de annulering in 1991. Sinds de opkomst in de jaren 90 heeft "Twin Peaks" een zeer toegewijde cult-aanhang gekregen en is het een filmische invloed geworden voor tal van prestigieuze acteurs, schrijvers en filmmakers.

De surrealistische verhaallijn draait om een onderzoek van FBI Special Agent Dale Cooper, gespeeld door Kyle MacLachlan, naar de moord op Laura Palmer, een schoolbalkoningin in de stad Twin Peaks. Het verhaal duikt vervolgens in vreemde raaklijnen, waarbij het bovennatuurlijke elementen en melodramatische stileringen in zijn ingewikkelde structuur opneemt.

15 Het was oorspronkelijk een Marilyn Monroe-script

Voordat het idee voor 'Twin Peaks' werkelijkheid werd, werkten David Lynch en Mark Frost aan een script genaamd 'Venus Descending', een biografie over Marilyn Monroe. De film is uiteindelijk nooit in productie gegaan en de verhalende elementen van een tragisch jong sterretje werden vervolgens verwerkt in het personage van Laura Palmer.

14 De oorspronkelijke werktitel was "North Dakota"

Frost onthulde in een interview met Inside Twin Peaks dat "de originele titel voor de show North Dakota was." Deze titel miste echter het gevoel van mysterie dat op de loer lag in de setting van de bossen en de verre vlaktes. Ze besloten dat 'Twin Peaks' een pittiger klank had, en de naam van de show werd uiteindelijk opgenomen als een van de beste tv-shows uit de jaren 90 die vandaag de dag bestaan.

13 Sheryl Lee zou alleen als een lijk worden gecast

Sheryl Lee was oorspronkelijk gecast voor een woordeloze cameo. Volgens Lynch wilde hij een plaatselijk meisje in Seattle een rol aanbieden, haar huid grijs verven en haar gebruiken als lijk voor de iconische openingsshot. Lee maakte echter zoveel indruk op de gewaardeerde regisseur met haar acteervaardigheden dat hij besloot haar te casten in de rol van Laura's nicht, Maddy.

12 Isabella Rossellini was de eerste keuze voor Josie Packard

Volgens Mental Floss was de toenmalige vriendin van Lynch en de "Blue Velvet" -heldin, Isabella Rossellini, eigenlijk de oorspronkelijke keuze voor de rol van Josie Packard. Vanwege complicaties met betrekking tot tijdsverplichtingen, werkte de samenwerking echter niet en werd de rol vervolgens herschreven om de Chinese achtergrond van Joan Chen op te nemen.

11 Veel namen zijn ontleend aan Film Noir-personages

Veel van de namen van de personages zijn ontleend aan beroemde film noirs. Dit omvat Maddy Ferguson die een achternaam deelt met "Vertigo" -hoofdrolspeler Scottie Ferguson, en een voornaam met zijn object van verlangen, Madeleine. Lynch's eigen personage Gordon Cole, is ook vernoemd naar het personage van Bert Moorhouse in 'Sunset Boulevard'.

10 Frank Silva maakte deel uit van de crew toen hij werd gecast

De angstaanjagende aartsvijand Bob wordt gespeeld door Frank Silva, die destijds deel uitmaakte van de showcrew in de rol van decordecorateur. Lynch had Silva op de set met meubels zien bewegen en vroeg hem om bij het bed van Laura Palmer te hurken. De filmmakers maakten vervolgens een scène met hem als Bob en gebruikten de beelden voor een van Sarah Palmers nachtmerries.

9 Acteurs moesten hun regels achterstevoren zeggen in de rode kamer

Een ongelooflijk bizar en Lynchiaans detail over de Rode Kamer is dat wie er binnenkomt, begint te praten met een vreemde, vervormde stem. Het effect werd echter niet alleen bereikt door een vervormingstechniek, maar vereiste dat de acteurs leerden hoe ze hun eigen regels achterstevoren moesten zeggen. Dit was een zeer uitdagende oefening voor de acteurs.

8 Dale en Audrey's romantiek werd uitgeschreven vanwege Lara Flynn Boyle

Kyle MacLachlan, die FBI-agent Dale Cooper speelt in de show, had een relatie met Lara Flynn Boyle, die Donna Hayward speelt, tijdens de opnames. Zoals onthuld door Sherilyn Fenn, maakte Boyle een einde aan de ontluikende romance van Dale en Audrey in de show, omdat ze het idee niet leuk vond dat het personage van de andere actrices meer aandacht kreeg dan dat van haar.

7 Steven Spielberg regisseerde bijna de première van seizoen twee

Spielberg was een grote fan van de show en hij zei tegen schrijver-producent Harley Peyton dat hij geïnteresseerd zou zijn in het regisseren van een aflevering. Peyton en Frost hebben toen een ontmoeting met Spielberg afgesproken die niet zo goed uitpakte, want het enige waar Spielberg mee instemde, was het 'zo raar mogelijk' te maken.

6 ABC dwong David Lynch en Mark Frost om Laura's moordenaar te onthullen

Vanwege commerciële verplichtingen aan het netwerk van de show werden Lynch en Frost gedwongen om de identiteit van Laura's moordenaar te onthullen. ABC zette de filmmakers aanvankelijk onder druk om het publiek een antwoord te geven in seizoen één, maar omwille van artistieke integriteit weigerde Lynch dit te doen. Hij bezweek uiteindelijk tijdens seizoen twee toen ABC dreigde de show te trekken.

5 Het hoofdthemanummer is in slechts twintig minuten gecomponeerd

De soundtrack van 'Twin Peaks' is een van de meest iconische kenmerken van de show. Met zijn jazzy cocktailloungestijl vermengd met een speurend gevoel, lijkt elk van de nummers de voortgang van de gebeurtenissen perfect vast te leggen. Verrassend genoeg, volgens Factinate, kostte het Angelo Badalamenti slechts twintig minuten om het belangrijkste liefdesthema te schrijven.

4 Executives bij ABC hebben de bevolking van de stad vergroot

Op het stadsbord stond oorspronkelijk 'Bevolking: 5, 120'. Dit aantal bleek echter te laag voor leidinggevenden bij ABC, omdat ze van mening waren dat algemene kijkers niet geïnteresseerd zouden zijn in zo'n kleine stad. Ze voegden vervolgens een '1' toe aan het bord, waardoor de populatie van 'Twin Peaks' steeg tot 51, 201.

3 De rol van Shelly Johnson is speciaal voor Mädchen Amick gecreëerd

Mädchen Amick deed oorspronkelijk auditie voor de rol van Donna Hayward, maar de rol ging uiteindelijk naar Lara Flynn Boyle. Lynch was nog steeds ongelooflijk onder de indruk van Amick's acteervaardigheden, dus besloot hij een geheel nieuwe rol voor haar te creëren als de serveerster van het RR-diner, Shelly Johnson. Amick had een succesvolle carrière op Netflix' Riverdale.

2 Piper Laurie hield de cast voor de gek door zichzelf te vermommen als een Japanse man

Toen werd gesuggereerd dat het personage van Piper Laurie in de show, Catherine Martell, was vermoord, gaf Lynch Laurie de opdracht zich te verkleden als een Japanse man om de cast voor de gek te houden. De hele crew kreeg ook te horen dat de actrice een acteur was genaamd Fumio Yamaguchi die geen Engels sprak. Geen van de cast of crew vermoedde dat het Laurie in vermomming was.

1 De naam Dale Cooper is een verwijzing naar een man die vermist werd

De volledige naam van de hoofdpersoon in de show is onthuld als Dale Bartholomew Cooper. Veel die-hard kijkers hebben een verband gevonden tussen deze naam en D. B Cooper, een man die in 1971 een vliegtuig kaapte, eruit sprong en op mysterieuze wijze verdween in de bossen van de staat Washington.

Aanbevolen: