5 tv-programma's die een revolutie teweegbrachten in een genre (& 5 die ze op de kop sloegen)

Inhoudsopgave:

5 tv-programma's die een revolutie teweegbrachten in een genre (& 5 die ze op de kop sloegen)
5 tv-programma's die een revolutie teweegbrachten in een genre (& 5 die ze op de kop sloegen)
Anonim

Tv-shows zijn niet anders dan elk ander medium als het gaat om het creëren van revolutionaire kunst die een genre verandert. Er komt iets uit en veroorzaakt een grote golf, en honderden copycats komen uit het houtwerk om te profiteren van het succes ervan.

Er zijn door de jaren heen veel revolutionaire tv-programma's geweest die een pad hebben gebaand naar nieuw, onontgonnen terrein. Maar er zijn natuurlijk de inferieure opvolgers die wilden profiteren van bijna alles wat de show met succes deed - met meestal minder bevredigende resultaten. Dit zijn vijf tv-programma's die een revolutie teweeg hebben gebracht in een genre, en vijf die hen hebben opgelicht.

10 Revolutionair: Hill Street Blues (1981 - 87)

Afbeelding
Afbeelding

Hill Street Blues was een politiedrama over de levens van de politieagenten van een niet nader genoemde metropool. De show werd alom geprezen om zijn donkere en introspectieve thema's, waaronder corruptie bij de politie en institutioneel racisme.

Het was ook enorm invloedrijk met betrekking tot het vertellen van verhalen (overlappende verhaallijnen, verhaallijnen die meerdere afleveringen overspannen) en het gebruik van draagbare camera's om de actie realistischer en grimmiger te laten lijken. Het veranderde politiedrama's voor altijd.

9 Opgelicht: NYPD Blue (1993 - 2005)

Afbeelding
Afbeelding

Niet alle ripoffs hoeven slecht en onsuccesvol te zijn. NYPD Blue was veel succesvoller en in de mainstream vergeleken met Hill Street Blues, maar het v alt niet te ontkennen dat het enorm werd beïnvloed door de laatste.

Zes jaar nadat Hill Street Blues eindigde, was NYPD Blue in wezen dezelfde show. Een ensemble cast, korreligheid, volwassen thema's, de vermenging van professionele en persoonlijke levens, overkoepelende verhaallijnen - het was er allemaal, en het was allemaal verschuldigd aan wat eraan voorafging.

8 Revolutionair: The Simpsons (1989 -)

Afbeelding
Afbeelding

The Simpsons wordt vaak beschouwd als de belangrijkste tv-show aller tijden. Misschien niet de beste (zeker niet de moderne Simpsons), maar wel de belangrijkste.

Deze show is onuitsprekelijk invloedrijk en de effecten zijn 30 jaar later nog steeds voelbaar. Het bracht een revolutie teweeg in de familie-sitcom, het hielp animatie voor volwassenen door te breken in de mainstream en het vormde het kader voor alle geanimeerde sitcoms die nog moesten komen. Inclusief …

7 Opgelicht: Family Guy (1999 -)

Afbeelding
Afbeelding

Family Guy volgde The Simpsons bijna tot op het bot. Daar is de domme, stuntelige, werkende vader. Daar is de liefhebbende huisvrouw met een unieke stem. Er is de oudste dochter die ondergewaardeerd wordt door haar familie, de lastige middelste zoon en de jonge baby die al dan niet het slimste lid van het gezin is.

Het begon rond dezelfde tijd zelfs slecht te worden (seizoen 10). Seth MacFarlane zou waarschijnlijk de eerste zijn om toe te geven dat Family Guy een directe afzetterij is, dus rekwisieten daarvoor tenminste.

6 Revolutionair: The Sopranos (1999 - 2007)

Afbeelding
Afbeelding

Als er een tv-show is die net zo revolutionair is als The Simpsons, dan is het wel The Sopranos. Deze show veranderde in wezen hoe geserialiseerde televisie werd gemaakt, inclusief seizoenslange (en zelfs serielange) verhaallijnen en een antiheld wiens schrijvers niet bang waren om onsympathiek te maken.

In seizoen 6 was Tony Soprano misschien wel de slechtste persoon op televisie, en de show was er best trots op - hij gebruikte vaak zijn egoïsme en onwetendheid om commentaar te leveren op de menselijke conditie.

5 Opgelicht: eigenlijk elke show met een antiheld

Afbeelding
Afbeelding

The Sopranos lanceerden in de jaren 2000 en 2010 een ongelooflijke hoeveelheid imitators. Plots moest elke "prestige"-show een antiheld aan het roer hebben, inclusief Deadwood, Breaking Bad, The Shield, The Wire, Sons of Anarchy, Dexter en The Americans, om er maar een paar te noemen.

Het zijn op geen enkele manier directe rip-offs van The Sopranos, maar ze hebben zeker geprofiteerd van de populairste televisietrend van die tijd - die van de strijdlustige, problematische antiheld. Zonder Tony Soprano is het mogelijk dat geen van die shows gemaakt zou zijn.

4 Revolutionair: Lost (2004 - 10)

Afbeelding
Afbeelding

Het midden van de jaren 2000 behoorde toe aan Lost. Deze show was destijds hoogst uniek - een intrigerende mix van sciencefiction, fantasie, actie/avontuur, mysterie en karakterdrama die elk aspect evenveel gewicht gaf.

Het v alt vooral op door het gebruik van mysterie, wat natuurlijk resulteerde in eindeloze discussies en theorieën online. Lost bracht in wezen het fenomeen 'event-tv' voort dat net zo veel afhankelijk was van internetdiscussies als op zijn eigen kwaliteit.

3 opgelicht: het evenement (2010 - 11)

Afbeelding
Afbeelding

Lost had talloze ripoffs en shows die werden "beïnvloed" door zijn benadering van op mysterie gebaseerde verhalen, maar misschien was geen enkele zo flagrant als The Event. Het evenement was NBC's antwoord op Lost, en het leek de leemte op te vullen die Lost onlangs had achtergelaten.

Het vertrouwde op dezelfde gimmicks, maar het was nooit in staat om te profiteren van het succes van Lost. NBC annuleerde de show na slechts één seizoen, een lot dat de meeste schaamteloze ripoffs van Lost overkwam.

2 Revolutionair: Mad Men (2007 - 15)

Afbeelding
Afbeelding

Veel mensen vroegen zich af wat Matthew Weiner zou doen na The Sopranos. Het antwoord was Mad Men, een briljant historisch drama over de veranderende sociale normen van de jaren zestig.

Mad Men hielp de jaren 60 weer "cool" te maken, en plotseling wilde iedereen roken, drinken op kantoor en Old Fashioneds maken. Helaas namen de talrijke navolgers ervan wat populair was aan Mad Men, niet noodzakelijkerwijs wat goed was.

1 Opgelicht: Pan Am (2011 - 12)

Afbeelding
Afbeelding

Op het hoogtepunt van Mad Men's populariteit bracht ABC Pan Am uit, dat in wezen gewoon Mad Men in the sky was. Helaas heeft Pan Am zich nooit gerealiseerd wat Mad Men dreef.

Afwezig was de sterke schrijfstijl, doordachte regie en wonderbaarlijk rijke thema's - in plaats daarvan was een show die gewoon geobsedeerd was door zijn eigen stijl. Het hield ervan om 'de jaren 60' te zijn, maar het romantiseerde het decennium en verviel in afgeleid, soap-achtig schrijven.

Aanbevolen: