10 beste Coen Brothers-films volgens IMDb

Inhoudsopgave:

10 beste Coen Brothers-films volgens IMDb
10 beste Coen Brothers-films volgens IMDb
Anonim

In bijna drie decennia hebben de gebroeders Coen meer dan twintig films geschreven, geregisseerd en geproduceerd. Hun films bevatten verschillende kenmerkende eigenschappen, zoals het casten van bekende gezichten, zoals Jeff Bridges, Frances McDormand, John Goodman en John Turturro. Ze portretteren typisch excentrieke personages die worden geïntroduceerd door een voice-over.

Joel en Ethan Coen maken typisch aangrijpende periodestukken die zowel hilarisch als gewelddadig zijn. Hun laatste film was The Ballad Of Buster Scruggs (2018), maar het is helaas niet zo glorieus als hun eerdere werk.

10 'Inside Llewyn Davis' (7.5)

Binnen Llewyn Davis
Binnen Llewyn Davis

Inside Llewyn Davis (2013) is een tragikomedie met Oscar Isaac, Carey Mulligan en John Goodman. De titulaire Llewyn Davis is een worstelende zanger uit New York die op de banken van zijn vrienden slaapt en geen geluk lijkt te hebben in het leven. De film ging in première op het Sundance Film Festival 2013 en werd genomineerd voor verschillende Academy Awards en Golden Globe Awards.

Fans van plotloze films, katten en prachtige muziek (inclusief Justin Timberlake) zullen zeker genieten van dit komische drama.

9 'De man die er niet was' (7.5)

De man die er niet was
De man die er niet was

The Man Who Wasn't There (2001) is een verhaal over Ed Crane (Billy Bob Thorton) die besluit de baas van zijn vrouw (Frances McDormand) Big Dave (James Gandolfini) te chanteren zodat hij het geld kan investeren en zijn leven omgooien. De gebroeders Coen laten de soundtrack nooit aan het toeval over. Deze donkere misdaadfilm wordt begeleid door de pianosonates van Beethoven.

Hoewel beide broers aan de film werkten, ontving alleen Joel Coen een prijs op het Sundance Film Festival. Hij wordt gecrediteerd als regisseur, terwijl Ethan wordt gecrediteerd als producer.

8 'True Grit' (7.6)

ECHTE GRIT
ECHTE GRIT

De volgende is True Grit (2010), een western met Jeff Bridges, Matt Damon en Josh Brolin. De kijk van de gebroeders Coen op het verhaal wordt als veel beter beschouwd dan de versie van de film uit 1969, met John Wayne in de hoofdrol. Jeff Bridges portretteerde US Marshal Rooster Cogburn, een man die was ingehuurd om een man op te sporen die de vader van Mattie Ross (Hailee Steinfeld) vermoordde.

Het was genomineerd voor tien Academy Awards, maar tot ieders verbazing won het er geen.

7 'Blood Simple' (7.6)

bloed eenvoudig
bloed eenvoudig

Blood Simple (1984) is een neo-noir misdaadfilm en het regiedebuut van de Coens. Het is even gewelddadig als grappig. Een barman slaapt met de vrouw van zijn baas. Ondertussen heeft de baas een detective ingehuurd omdat hij bang was dat zijn vrouw hem bedriegt. Als hij erachter komt, breekt de hel los.

Aangezien ze een heel laag budget hadden en nog nooit op een filmset waren geweest voordat ze Blood Simple filmden, hebben de Coens zichzelf echt overtroffen. Het staat vrij hoog op deze lijst, maar Joel vindt het een slechte film.

6 'O broeder, waar ben je?' (7.7)

O broeder, waar ben je?
O broeder, waar ben je?

In O broeder, waar ben je? (2000), George Clooney, John Turturro en Tim Blake Nelson trokken gevangenisuniformen aan en begonnen aan een hilarisch avontuur in de hoop een verborgen schat te vinden. Het werd geïnspireerd door Odyssey, een oud Grieks episch gedicht over Odysseus' veelbewogen reis terug naar huis vanuit Troje.

5 'Miller's Crossing' (7,7)

molenaarsoversteek
molenaarsoversteek

In het begin van hun carrière hielden de gebroeders Coen ervan om neo-noirfilms te maken. Bovenal is Miller's Crossing (1990) een gangsterfilm en zoals gewoonlijk een periodestuk. Het speelt zich af in het verbodstijdperk en draait om een vete tussen de Ierse en de Italiaanse maffia. De hoofdpersoon van de film is Tom Reagan (Gabriel Byrne), een man die beide kanten speelt.

4 'Barton Fink' (7.7)

barton fink
barton fink

Na Miller's Crossing castten de gebroeders Coen opnieuw John Turturro om Barton Fink te spelen, een neurotische toneelschrijver die voor een baan naar Hollywood verhuist. Terwijl hij daar is, ontmoet hij een eigenzinnige, maar sympathieke verkoper Meadows (John Goodman). Zoals altijd gaat er echter iets vreselijk mis.

Genre-wijs, Barton Fink (1990) is een psychologische thriller en speelt zich af in 1941.

3 'Geen land voor oude mannen' (8.1)

geen land voor oude mannen
geen land voor oude mannen

No Country For Old Men (2007) is een van de drie beste films van de Coen-broers en zeker hun beste thriller. Javier Bardem speelt Anton Chigurh, een psychopatische huurmoordenaar die iedereen vermoordt die hem in de weg staat - tenzij een muntstuk anders beslist. Hij zit achter Llewelyn Moss (Josh Brolin) aan die toevallig op de nasleep van een mislukte drugsdeal stuitte en twee miljoen dollar nam die daar nog over was.

10 beroemdheden die stilletjes een vaste baan hebben

No Country For Old Men is zowel aangrijpend als hypnotiserend tegelijk. Het won een Academy Award voor Beste Film en de Beste Mannelijke Bijrol.

2 'Fargo' (8.1)

Frances McDormand in Fargo
Frances McDormand in Fargo

Fargo (1996) is een komische thriller over een ontvoeringscomplot dat uit de hand loopt. Het speelt zich af in het altijd zo vriendelijke Minnesota en wordt door velen beschouwd als de beste film van de gebroeders Coen. Frances McDormand won een Academy Award voor de beste actrice. Ze portretteerde Marge Gunderson, de politiechef die de mysterieuze moordzaak onderzoekt die een direct gevolg was van de ontvoering.

In 2014 ging een tv-serie met dezelfde titel in première op FX. Het speelt zich af in hetzelfde universum als de film en kreeg positieve recensies.

1 'The Big Lebowski' (8.1)

Jeff Bridges in Big Lebowski
Jeff Bridges in Big Lebowski

The Big Lebowski (1998) is de grappigste, beste en beroemdste film van de gebroeders Coen. Het is ook de favoriete rol van Jeff Bridges die hij ooit heeft gespeeld. De film is wederom gebaseerd op een hilarisch misverstand: Jeff 'the Dude' Lebowski, een relaxte slapper, wordt aangezien voor een miljonair en ontvoerd.

Aanbevolen: