De waarheid achter de creatie van 'Batman: The Animated Series

Inhoudsopgave:

De waarheid achter de creatie van 'Batman: The Animated Series
De waarheid achter de creatie van 'Batman: The Animated Series
Anonim

Batman: The Animated Series veranderde de manier waarop animators drama maakten, speciaal voor kinderen. Niet alleen dat, maar de inmiddels iconische WB-serie uit de jaren 90 veranderde de manier waarop het hele DC-universum functioneerde, evenals het karakter van Batman zelf. Hoewel Batman Forever en Batman & Robin van Joel Schumacher het personage en zijn duistere wereld tijdelijk hebben verpest, was de basis van de verandering die Batman: The Animated Series creëerde gewoon te sterk om volledig te vernietigen.

Batman: The Animated Series heeft niet alleen geliefde personages gecreëerd (zoals Harley Quinn) die zijn toegetreden tot de strip- en filmcanon, maar het heeft ook eerder gevestigde personages fundamenteel veranderd. In het geval van Mr. Freeze heeft de show hem volledig gered.

De erfenis van de show v alt niet te ontkennen, vooral voor de legioenen fans die zich er na decennia nog steeds aan gehecht voelen. Ze houden van het prachtige donkere art-deco van het ontwerp, de serieuze (maar grappige) manier waarop de personages werden verkend, de epische score van Shirley Walker, de geweldige voice-acting van legendes als Kevin Conroy en Mark Hamill, en zelfs de cult-klassieke speelfilm die spin-off van de serie.

Maar de waarheid is dat deze mooie, beklijvende, grappige en ontroerende show van drie en een half seizoen geen toevalstreffer was. Warner Brothers was misschien sceptisch, maar de makers Bruce Timm, Paul Dini, Mitch Brian en hun team leken precies te weten wat ze aan het doen waren.

Hier is een korte blik in de epische creatie van Batman: The Animated Series…

Batman The Animated Series
Batman The Animated Series

De donkere ridder opnieuw uitvinden

Voor de eerste Batman-film van Tim Burton had het reguliere publiek niet echt veel van Batman gezien, behalve de slapstick Adam West-televisieserie uit de jaren zestig. De strips/grafische romans verkenden het personage van Batman op een interessante manier, maar de overgrote meerderheid van het publiek had geen haast om een stripboek te kopen. Natuurlijk was de live-action speelfilm van Tim Burton een succes en Warner Brothers stond te popelen om iets voor een jonger publiek te creëren dat in dezelfde lijn lag, in wezen voortbouwend op de veranderingen die Tim Burton had aangebracht. Ze wisten echter niet precies waar ze aan begonnen toen ze personage-ontwerper en schrijver Bruce Timm benaderden.

"Ik was net klaar met het werken aan het eerste seizoen van Tiny Toon Adventures toen de president van Warner Bros. Animation, Jean MacCurdy, een grote bijeenkomst organiseerde", zei Bruce Timm in een fascinerend interview met Vulture. "Ze noemde enkele van de eigendommen waar ze naar keken, en een daarvan was Batman. De eerste Tim Burton-film was uit en het was een grote hit. En op het moment dat ik dat hoorde, was het als, Pow! Dat is wat Ik wil het doen. Dus ik ging na de vergadering terug naar mijn bureau, legde al mijn Tiny Toon-spullen aan de kant en begon gewoon Batman te tekenen. Binnen een paar uur had ik dit visioen van Batman op papier. Het was een nieuwe insteek. Sinds ik een klein kind was, was Batman altijd een van mijn favoriete dingen om te tekenen, maar het was me nooit helemaal gelukt om een versie van Batman te bedenken die me helemaal beviel. Elke Batman die ik daarvoor had getekend, was altijd gebaseerd op de Batman van iemand anders. Dit was de eerste keer dat ik ooit een betonnen, Bruce Timm-achtige Batman in mijn hoofd had. Het was bijna alsof hij daar stond te wachten om getrokken te worden. Dus de volgende keer dat Jean een van die ontmoetingen had, bracht ik mijn tekeningen naar haar en ik zei: 'Ik dacht dat dit misschien een leuke manier zou zijn om ermee samen te werken.' En ze zei: 'Dat is… dat is perfect!'"

Bruce Timm's hoekige en boxy stijl werd tot leven gebracht door een reeks getalenteerde artiesten en schrijvers, waaronder Eric Radomski, die hielp met het idee om alle animaties op zwart papier te maken in plaats van wit. Dit gaf de show zijn prachtige film noir-sfeer en bespaarde animators vele uren om witte achtergronden donker te maken. Veel hiervan hielp ook bij de ontwerpen van alle bondgenoten van Batman en zijn enorme Rogue's Gallery.

Batman de geanimeerde serie poster
Batman de geanimeerde serie poster

Vrije heerschappij krijgen… Soort van

Bruce en Eric maakten een korte film (die de basis vormde van de nu gedenkwaardige opening van de show) om voor WB te pitchen. Hun hoop was dat ze hooggeplaatste rollen in de show zouden krijgen… Maar ze hadden nooit verwacht dat ze zo veel beloond zouden worden als ze waren…

De studio vond het zo leuk dat ze de heerschappij in feite aan hen twee overdroegen, ondanks het feit dat geen van beiden eerder een serie had geproduceerd. Hoewel dit hen een grote creatieve vrijheid gaf, slaagden ze erin om Warner Brothers meerdere keren ongerust te maken, met name als het ging om het onderwerp en het geweld van de show. In een geweldige documentaire over de creatie van de show beweerde Bruce Timm dat hij constant het gevoel had dat hij ontslagen zou worden.

Gelukkig hadden ze de steun van een geweldig team van animators en schrijvers, waaronder Paul Dini, Mitch Brian en ervaren animator Alan Burnett.

Om de inhoudsbeperkingen van Warner Brothers te omzeilen (dit was tenslotte een kindershow), besloot het team de show zeer gestileerd te maken. Het zou in de jaren 90 moeten zijn, maar ergens in de jaren 40 vast komen te zitten… Dit betekende dat er wapens zouden zijn die kinderen niet per ongeluk in de kast van hun ouders konden vinden. Het was een slimme manier om geweld te tonen om oudere kijkers te sussen, maar om jongere kijkers niet negatief te beïnvloeden.

Vanwege de strikte inhoud en censuurrichtlijnen van Warner Brothers, moesten de genieën achter Batman: The Animated Series echt creatief worden met hoe ze hun verhalen vertelden en trouw blijven aan hun unieke visie.

Vanaf het begin wisten ze precies in welke richting ze altijd moesten gaan. In feite vertelt hun gelekte showbijbel ons dat ze extreem specifiek waren over de toon, het ontwerp, de structuur van elke aflevering, de invloeden en de emotionele kern van elk personage. Dankzij Warner Brothers konden ze dit met minimale inmenging uitvoeren en een hele generatie hun eerste echte kennismaking met The Dark Knight geven.

Aanbevolen: