De echte reden dat 'Bittersweet Symphony' werd gebruikt aan het einde van 'Cruel Intentions

Inhoudsopgave:

De echte reden dat 'Bittersweet Symphony' werd gebruikt aan het einde van 'Cruel Intentions
De echte reden dat 'Bittersweet Symphony' werd gebruikt aan het einde van 'Cruel Intentions
Anonim

Weinig nummers zijn zo synoniem geworden met de films waarin ze zijn verschenen als The Verve's "Bittersweet Symphony" en 1999's Cruel Intentions.

Natuurlijk is muziek altijd een van de belangrijkste en meest memorabele aspecten van film en televisie geweest. Natuurlijk is het bizar rijke Titanic-nummer van Celine Dion, "My Heart Will Go On", waarschijnlijk het beroemdste. Dan zijn er alle James Bond-nummers, inclusief Billie Eilish's aankomende nummer voor No Time To Die. Zelfs het themalied voor Jeopardy maakt deel uit van de geschiedenis van de popcultuur.

Maar in termen van de jaren negentig wordt je niet veel iconischer dan de "Bittersweet Symphony" van The Verve aan het einde van Cruel Intentions. Natuurlijk zit de soundtrack van de film Reese Witherspoon, Sarah Michelle Gellar, Ryan Phillippe en Selma Blair vol met geweldige liedjes uit de jaren 90. Maar de regisseur van het tienerdrama heeft een hoop geld uitgegeven om de hit van The Verve te gebruiken.

Het kostte ze eigenlijk 10% van hun volledige budget…

Dit is waarom het zo belangrijk voor hem was om het nummer te krijgen…

"Bitterzoete symfonie" was bijna letterlijk onderdeel van het script

Reese Witherspoon Wrede bedoelingen
Reese Witherspoon Wrede bedoelingen

De soundtrack van Cruel Intentions bevat hits uit de jaren 90, zoals "Coffee &TV" van Blur, "Colorblind" van The Counting Crow en "Praise You" van Fatboy Slim, maar "Bittersweet Symphony" is het kroonjuweel van de film … Het is ook het enige nummer (dat we kennen) waarvoor schrijver/regisseur Roger Kumble schreef.

Cruel Intentions is gebaseerd op de roman "Les Liaisons Dangereuses" uit 1782 van Pierre Choderlos de Laclos, een roman over twee narcistische elites die de kracht van verleiding gebruiken om anderen uit te buiten en volledig te beheersen. De roman is eerder aangepast, met name de met een Academy Award bekroonde film Dangerous Liaisons uit 1988 met in de hoofdrollen Glenn Close, John Malkovich, Uma Thurman en Keanu Reeves… Als je die film niet hebt gezien, ren dan niet lopen.

Maar een moderne aanpassing aan de Upper East Side vergde veel meer herschrijven… En, zoals veel schrijvers, gebruikte Roger Kumble muziek om hem voort te stuwen, volgens W Magazine. Hij zag het nummer, dat in 1997 uitkwam, als het eindnummer en het hielp hem de gebeurtenissen en montage samen te stellen die plaatsvinden in de laatste momenten van deze erotische, ontroerende en ronduit heerlijk vermakelijke film.

The Rolling Stones… Ja… The Rolling Stones maakten het 'Cruel Intentions' echt moeilijk

"Bittersweet Symphony" werd uitgebracht door The Verve (die ook bekend staat om hun nummer "History") in hun album uit 1997 genaamd "Urban Hymns". Het is ontelbare keren gebruikt in andere popcultuurfenomenen zoals The Simpsons en zelfs op CW's Riverdale. Maar het heeft veel van zijn succes te danken aan Cruel Intentions.

Maar het was niet gemakkelijk voor Roger Kumble en Columbia Pictures om de rechten te krijgen om het te gebruiken. In feite kwamen de dingen op een punt waarop het er niet naar uitzag dat ze het nummer helemaal niet konden gebruiken. Hoewel Roger Kumble het nummer altijd in zijn film had gezien, en het een grote invloed had op zijn laatste scène waarin het personage van Reese Witherspoon de waarheid over het personage van Sarah Michelle Gellar aan hun hele gemeenschap onthult, leek het er niet op dat hij het kon gebruiken.

Volgens W Magazine is dit omdat de rechten op het nummer 10% van het volledige budget van $ 10,5 miljoen van de film kosten. En dit alles kwam door The Rolling Stones.

Nadat 'Bittersweet Symphony' in 1997 was uitgebracht, sleepte de voormalige manager van The Rolling Stones (Allen Klein) The Verve in een rechtszaak wegens plagiaat. Dit komt omdat "Bittersweet Symphony" met opzet een deel van een orkestrale cover van The Rolling Stones' "The Last Time" van het Andrew Oldham Orchestra heeft gesampled. Natuurlijk heeft The Verve dit deel van de hoes in licentie gegeven. Klein, die The Rolling Stones vertegenwoordigde in de tijd dat "The Last Time" werd uitgebracht, is echter van mening dat The Verve meer nam dan waarvoor ze betaalden.

Volgens W Magazine klaagde Allen Klein uiteindelijk The Verve aan en kreeg uiteindelijk alle roy alty's van het nummer en overhandigde ze aan Keith Richards en Mick Jagger. Dit gaf hen de eer voor "Bittersweet Symphony" naast Richard Ashcroft van The Verve die het nummer schreef.

Bovendien kostte het VEEL geld uit de zakken van The Verve.

Dit is iets waar Richard Ashcroft nog steeds woedend over is, en daarom is het gebruik van zijn lied zo duur.

Richard Ashcroft The Verve
Richard Ashcroft The Verve

Daarom was het veiligstellen van "Bittersweet Symphony" voor Cruel Intentions een nachtmerrie. Toch, volgens een mondelinge geschiedenis van de film door Entertainment Weekly, kwamen de sterren op één lijn en slaagden ze erin om het nummer in de film te krijgen … Na natuurlijk ongeveer een miljoen dollar te hebben betaald …

"Het nummer kostte bijna een miljoen dollar, wat waarschijnlijk 10 procent van het budget was", zei producer Neal Moritz tegen Entertainment Weekly. "Het was het zeker waard."

Aanbevolen: