De ware oorsprong van Jim Carrey's 'The Mask

Inhoudsopgave:

De ware oorsprong van Jim Carrey's 'The Mask
De ware oorsprong van Jim Carrey's 'The Mask
Anonim

Om voor de hand liggende redenen zijn maskers tegenwoordig een veelvoorkomend gespreksonderwerp. Maar dit zijn heel andere maskers dan die van Jim Carrey in zijn slaaphit halverwege de jaren negentig. Hoewel Jim niet zoveel geld kreeg voor The Mask, maakte het (evenals Ace Ventura: Pet Detective, dat rond dezelfde tijd werd uitgebracht) hem een bonafide ster. The Mask is ook een van de beste films van Jim Carrey geworden.

De film kreeg lovende kritieken en verdiende meer dan $ 350 miljoen aan de wereldwijde kassa, nadat het de studio slechts $ 23 miljoen had gekost om te maken… Laten we hopen dat Jim daar wat punten voor kreeg!

The Mask verbeterde ook visuele effecten in Hollywood, lanceerde de carrière van Cameron Diaz en was gewoon leuk. En het kwam allemaal uit een strip… Ja, The Mask was eigenlijk een "Dark Horse"-strip voordat het een speelfilm was. Hier is de ware oorsprong van deze hilarische en opwindende film…

Jim Carrey het masker
Jim Carrey het masker

Het masker heeft behoorlijk drastische veranderingen ondergaan

Dankzij Forbes hebben we een volledige mondelinge geschiedenis van het maken van The Mask gegeven, inclusief de ware oorsprong van het verhaal… En het komt allemaal neer op Mike Richardson… de man die het concept voor The Mask bedacht. Masker. Hoewel het aanvankelijk "The Masque" heette…

"Oorspronkelijk zou ik een stripverhaal tekenen en we zouden het naar DC sturen, denk ik," vertelde Mike Richardson aan Forbes. "Ik ging het tekenen [en] Randy Straldey ging het schrijven. Het idee dat ik had was een soort combinatie van een Steve Ditko-personage, The Creeper met een Joker-gevoel voor humor. Ik zou zeggen dat het semi-geëvolueerd was tegen de tijd dat ik er klaar mee was. We begonnen Dark Horse [en] ik legde het idee uit aan een schrijver/kunstenaar die op dat moment bij Marvel werkte met de naam Mark Badger. We deden de eerste serie op de pagina's van Dark Horse Presents. Hij veranderde de spelling in MASQUE, wat, denk ik, zijn manier was om het zijn eigen te maken."

In het Forbes-artikel beschreef kunstenaar Mark Badger hoe Mike de verhaallijn had van de goede agent die "in elkaar wordt geslagen door slechteriken en voor dood wordt achtergelaten". Hij krijgt uiteindelijk het masker en komt terug om wraak te nemen.

De Masker strip
De Masker strip

"Ik heb nog wat met Mike gepraat en hij wist niet wie de man was, hij had geen van [de bijzonderheden]", legde Mike uit. "Ik was niet echt geïnteresseerd in [de verhaallijn van de politie of] het opnieuw maken van The Shadow. Het probleem van mijn carrière is waarschijnlijk dat ik niet genoeg geobsedeerd ben door de strips over pulppersonages. Ik dacht: 'Nou, wat gebeurt er als [The Masque] rond een priester uit Midden-Amerika die naar Amerika komt om met mensen te praten en hij brengt een soort geest uit Midden-Amerika met zich mee, die Amerika iets van die waanzin oplegt?' Dat was een beetje mijn startpunt [en] dat alles was, ik ben er vrij zeker van dat het veilig is om te zeggen, van weinig interesse voor Mike en de meeste mensen, want dat is geen mainstream stripverhaal."

Toen werd het een regelrecht horrorverhaal

Dit concept dat Mike bedacht had ongeveer 10 nummers in "Dark Horse Presents", maar het werd stopgezet. Uiteindelijk werd Doug Mahnke aan boord gehaald en vernieuwde het verhaal in 1989. Hij was degene die op de proppen kwam met de sullige Stanley Ipkiss die het masker kreeg dat hem cartoonachtige onoverwinnelijkheid gaf. Hoewel zijn Mask-verhaal veel donkerder was dan de film. In wezen was het idee dat het masker ernstige gevolgen zou hebben voor de drager veel meer aanwezig.

The Mask kwam uit in een tijd dat comedy/horror een populair genre was, dus het leunde zeker in die richting. De redacteuren van "Dark Horse Presents" vonden het leuk wat ze met de strip deden en gaven ze vrij spel. En het was rond deze tijd dat Mike zijn verhaal echt wilde aanpassen aan het grote scherm. Uiteindelijk begon hij met scenarioschrijver Mark Verheiden aan het script te werken, hoewel Mike geen krediet wilde omdat hij op dat moment geen deel uitmaakte van de vakbond.

Ze hadden echter een uitdaging om het script te maken, vooral omdat ze meer naar de horrorelementen leunden dan naar de komische. Het verhaal was veel "gewelddadiger en nihilistischer" dan het verhaal dat we met Jim Carrey kregen.

"We hadden veel valse alarmen. Het duurde vijf jaar voordat we de film daadwerkelijk maakten en aanvankelijk zag een van de regisseurs het als een soort vervanging voor de Nightmare on Elm Street-serie," Mike Richardson uitgelegd aan Forbes. "Er was een versie waarin het ging over een maskermaker aan de rand van de stad, die gezichten van lijken afsneed en ze op tieners zette en ze in zombies veranderde, wat, zoals je je kunt voorstellen, er was niet veel opwinding op mijn daar deel van uit. Dus dat heb ik verworpen."

De masker-horror
De masker-horror

Met de hulp van Mike Werb, Michael Fallon en de regisseur, Chuck Russell, werd het verhaal veel grappiger en kreeg het uiteindelijk de interesse van de studio.

Toen het tijd werd om te bespreken wie de hoofdrolspeler in de film zou zijn, werden namen als Martin Short, Rick Moranis en zelfs Robin Williams besproken. New Line Cinema (de studio achter The Mask) wilde echter een kans wagen op een vrijwel onbekende acteur uit In Living Color… Dit is Jim Carrey.

"Mike DeLuca van New Line stuurde me deze tape en zei: 'Kijk hier eens naar. Ken je de blanke man in In Living Color?' Ik kende hem vaag, maar hij stuurde me deze grap met Jim Carrey die zijn versie van de film My Left Foot deed, "legde Mike Richardson uit. "Hij was zo'n slangenmens. Ik kreeg er kippenvel van en ik belde [Mike] en ik zei: 'Dat is het masker!' … Jim was toen vrijwel onbekend. Ik zou mensen vertellen dat Jim Carrey de film deed en niemand wist wie hij was. Natuurlijk was hij geweldig."

Aanbevolen: