De hilarische ware oorsprong van de afleveringen van Izzy Mandelbaum Seinfeld

Inhoudsopgave:

De hilarische ware oorsprong van de afleveringen van Izzy Mandelbaum Seinfeld
De hilarische ware oorsprong van de afleveringen van Izzy Mandelbaum Seinfeld
Anonim

Mandelbaum! Mandelbaum! Mandelbaum!

Dit is slechts een van de vele belachelijk gedenkwaardige citaten uit de show die Jerry Seinfeld bijna een miljard dollar opleverde. Het lijdt geen twijfel dat Seinfeld een van de beste sitcoms ooit gemaakt en ook de meest geciteerde blijft, ondanks dat het een product is van een heel andere tijd. Dit komt door het unieke gevoel voor humor van zowel Larry David als Jerry Seinfeld, hun schrijvers en hun waanzinnig getalenteerde cast.

Hoewel de hoofdrolspelers van de Seinfeld-cast eindeloos veel lof krijgen, waren de ondersteunende sterren en gaststerren even belangrijk voor het succes van de show. In slechts een aflevering of twee, of zelfs in één scène, slaagden deze sterren erin om het publiek volkomen te boeien en doen ze dat nog steeds decennia nadat de show werd uitgezonden. Hoewel sommigen van hen moeilijk waren voor de cast om mee te werken, was dit niet het geval met Hollywood-legende Lloyd Bridges (de vader van Jeff en Beau), die de overmoedige, geriatrische gymhaai Izzy Mandelbaum speelde.

Hoewel de nu overleden Lloyd slechts twee keer als Izzy op Seinfeld verscheen (seizoen 8's "The English Patient" en seizoen 9's "The Blood"), maakte hij een onuitwisbare indruk op het publiek. Ze weten niet dat zijn karakter was gebaseerd op een heel echt persoon…

Is Izzy Mandelbaum van Seinfeld gebaseerd op een echt persoon?

Tijdens een interview met MEL Magazine legde de scenarioschrijver van "The English Patient", Steve Koren, uit hoe hij op het personage Izzy Mandelbaum kwam terwijl hij een verhaal schreef over het leven van Jerry's ouders in Del Boca Vista; een pensioneringsgemeenschap in Florida die sterk gebaseerd is op waar Steve's eigen ouders woonden.

"Veel van de dingen die ik uiteindelijk op Seinfeld deed, maakten echt deel uit van mijn leven", zei Steve Koren tijdens het uitstekende interview met MEL Magazine. "Ik had ouders die met pensioen waren gegaan in Florida en in een bejaardentehuis woonden - net als Jerry's ouders - dus ik had een miljoen verhalen over hoe het was als ik ze zou bezoeken. Mijn vader had bijvoorbeeld een nummer 1 Papa-shirt en een 1 papa-hoed, en ik had het idee dat het grappig zou zijn als iemand dat heel serieus zou nemen, en als ze iemand anders zouden zien met een 1 papa-shirt, zouden ze dat als een uitdaging zien. was een van mijn eerste ideeën als Seinfeld-schrijver."

"Dat idee van de nummer 1 vader paste uiteindelijk heel goed in het verhaal van Izzy Mandelbaum, en dat was ook iets dat van mijn vader kwam", vervolgde Steve. "Toen ik mijn ouders in de bejaardentehuis bezocht, sportte ik veel, en mijn vader ging met mij mee naar de sportschool. Een keer gingen we samen naar de sportschool en hij zei 'hoi' tegen deze oudere jongen. Mijn vader wendde zich tot mij en zei: 'Kun je geloven dat die man ouder is dan 90 jaar?' Nogmaals, net zoals Barney Martin [Jerry's vader] in de aflevering doet. Hoe dan ook, de man was in goede vorm en mijn vader vertelde me dat hij elke dag naar de sportschool kwam. En elke keer dat de man iets deed, zei mijn vader: 'Zie je dat? Ik wed dat je dat niet zou kunnen.' In mijn hoofd denk ik: 'Ja, dat zou kunnen.' Toen de man begon te bankdrukken, zei mijn vader het nog een keer: 'Zie je dat? Ik wed dat je dat niet zou kunnen.' De man hoorde hem en begon een beetje een houding tegenover mij te krijgen. Hij begon agressief te worden, daagde me uit en zei: 'Ga je gang, ga je gang!' en proberen me al deze dingen te laten doen."

Volgens Steve verliep de scène precies zoals hij in de aflevering eindigde. Alleen ging Steve, in tegenstelling tot Jerry, de uitdaging niet aan.

"Het idee voor de aflevering kwam eigenlijk voort uit de gedachte: 'Wat als ik de uitdaging wel aannam?' Ik dacht dat de man dan in het ziekenhuis zou belanden, en het verhaal zou dan verder gaan."

Waar komt de naam Izzy Mandelbaum vandaan?

Hoewel het karakter van Izzy Mandelbaum erg gebaseerd was op de oude man in de sportschool, was de naam zelf dat niet.

"Izzy Mandelbaum was de oom van mijn vader - hij was een echte kerel die met Charles Atlas werkte. Als hij op bezoek kwam, zei hij: 'Ik heb met Charles Atlas gewerkt!' en hij gaf me ooit een set gewichten die van hout waren gemaakt. Als eerbetoon aan mijn oude oom Izzy gebruikte ik de naam Izzy Mandelbaum, " legde Steve uit.

"Toen het allemaal klikte, was Jerry erg opgewonden en ik ging het schrijven", zei Steve tegen MEL Magazine. "Op Seinfeld was het schrijfproces heel uniek. In tegenstelling tot andere shows waar je vanaf het begin in een groep zou schrijven, als een Seinfeld-idee groen werd, ging je het zelf schrijven, waarna het daarna werd herzien. Oorspronkelijk deden Larry [David] en Jerry de revisie, maar toen Larry wegging [na seizoen zeven], veranderde het revisieproces zodat de hele groep het zou herzien. Je begon echter nog steeds met het schrijven van je eigen aflevering, en dat gevoel van persoonlijk eigenaarschap van een verhaal was geweldig in die show."

Wie speelt Izzy Mandelbaum op Seinfeld?

Terwijl het personage van Izzy Mandelbaum voor het eerst verschijnt in de aflevering "The English Patient", kreeg hij een tweede verhaallijn in "The Blood". Dit was te danken aan de populariteit van het personage dankzij de uitvoering van Lloyd Bridges.

"Bij het casten van de rol bespraken we Art Carney, en we dachten ook aan Jack Warden. Ik ben echter zo blij dat we met Lloyd Bridges zijn gegaan, want hij kwam binnen en hij bezat het gewoon, " Steve legde uit. "Hij had een soort prck-kwaliteit voor het personage waardoor hij net tot leven kwam. Toen we Lloyd eenmaal hadden, klikten veel van het personage voor mij - dingen als: 'Het is tijd om te gaan!' en hij zingt 'Mandelbaum, Mandelbaum, Mandelbaum.'"

Steve beweerde dat hij vond dat Lloyd Bridges nogal kwetsbaar leek toen ze elkaar voor het eerst ontmoetten. Daarom was hij bang dat hij de scènes niet zou kunnen halen. Gelukkig was dit niet het geval.

"Op het moment dat je 'actie' zei, was hij geweldig', legde Steve uit. "Toen we het filmden, kwam de hele familie naar de voorstelling kijken. Jeff Bridges was erbij en Beau Bridges ook. Ze zaten in het publiek en genoten er enorm van om te zien hoe hun vader zo enorm moest lachen. Ik was al fan van die hele familie, het was heel lief en heel ontroerend om te zien dat ze gewoon een echte familie waren die van elkaar hielden en elkaar steunden."

Aanbevolen: