Hoe een tv-commercial 'Space Jam' inspireerde

Inhoudsopgave:

Hoe een tv-commercial 'Space Jam' inspireerde
Hoe een tv-commercial 'Space Jam' inspireerde
Anonim

De ware oorsprong van 'Space Jam' is een tv-commercial… Serieus! Het is moeilijk te geloven dat zo'n invloedrijke film voortkwam uit zoiets gewoons. Maar dankzij een uitstekende mondelinge geschiedenis van Cartoon Brew hebben we geleerd hoe deze film tot stand is gekomen.

De live-action/animatiefilm uit 1996 van Warner Brothers was een kaskraker en opende de deur voor een nieuwe manier van merchandising van films. Natuurlijk inspireerde het ook een hele generatie cosplayers die allemaal Lola Bunny wilden zijn, miljoenen kinderen en hun ouders vermaakten, en dan is er het aanstaande vervolg met LeBron James.

Maar de originele film was een enorme onderneming van de studio vanwege de digitale verschuiving in de manier waarop 2D-animatie en visuele effecten werden gebruikt in de hele film- en televisie-industrie. Het is dus best verbazingwekkend dat het allemaal begon met een commercial met Bugs Bunny en Michael Jordan.

De commercial waarmee het allemaal begon

'Space Jam' kwam uiteindelijk uit een reclamespotje genaamd 'Hare Jordan' met in de hoofdrol Bugs Bunny en Michael Jordan. De commercial, die voor Michaels Nike-schoenenlijn was, werd zo populair dat er een aantal vervolgfilms uit voortkwamen en natuurlijk een langspeelfilm.

"Er waren verschillende animatiegroepen binnen Warner Bros. en een daarvan heette Classic Animation, wat een heel kleine eenheid was die voornamelijk reclamespotjes en speciale projecten deed", legt animatieregisseur Tony Cervone uit. "Ze hadden de 'Hare Jordan'-commercial gemaakt - de originele Bugs Bunny/Michael Jordan-commercial, wat de oorsprong was van het idee om deze twee jongens bij elkaar te brengen. Voor een zeer korte tijd maakte Space Jam deel uit van deze Classic-divisie. was maar voor een week!En gedurende die week waren tien van ons betrokken bij de film en de meesten van ons hebben het helemaal tot het einde doorgereden. Ik was er op de eerste dag en toen we het licht uitdeden en wegliepen."

De droom en nachtmerrie van een animator

Het project werd echt gepusht door de iconische filmproducent Ivan Reitman die samen met regisseur Joe Pykta deze film echt doorzag van het script tot het eindproduct. Het was echter de animatieafdeling die het idee echt aan de studio verkocht. Het is tenslotte heel wat anders om deze live-action/animatietechnologie voor een film te laten werken dan een of twee commercials.

Lola Bunny creatie
Lola Bunny creatie

"Jerry Rees was in het begin een van de animatieproducenten en hij wilde dat ik destijds de animatie zou begeleiden", legt animatieregisseur Bruce Smith uit. "We hadden misschien twee of drie verschillende studio's die ons gingen helpen met de animatie. Ze hadden al een animatieregisseur en de week dat ik daar aankwam, werd hij ontslagen. Uiteindelijk hadden Joe Pykta en ik een goede verstandhouding opgebouwd, en hij trok me op een dag opzij en zei: "Jij gaat dit ding regisseren." Ik zag wat er met de andere jongens gebeurde en ik dacht: "Weet je, Joe, ik ben goed waar ik ben, toezicht houden op animatie, ik denk dat dit mijn baan is, ik denk dat ik hier goed in ben.' En hij zei gewoon: 'Je gaat dit doen.'"

Veel animators voelden zich aangetrokken tot het Warner Brothers-project met Michael Jordan in de hoofdrol, omdat ze iets wilden creëren dat ook een ouder publiek zou kunnen aanspreken. In die tijd domineerde Disney tenslotte de animatie-industrie… en bijna al hun werk was extreem formeel.

Het maken van 'Space Jam' bleek echter veel uitdagender dan het leek… En dat had natuurlijk te maken met de combinatie van de live-action- en animatiemedia…

"Ik herinner me specifiek - hoewel ik me de exacte datum niet kan herinneren - dat ik werd ontboden in het kantoor van de toenmalige president Max Howard en vertelde dat Space Jam in de problemen zat, diepe ernstige problemen", begeleidde animator Bruce Woodside."Er moest veel heel gecompliceerde animatie worden gemaakt, niemand wist precies wat het was, storyboard-artiesten waren nog bezig met grappen en dergelijke, of hoeveel er zouden kunnen zijn, en er was geen tijd en niet genoeg crew om het te doen."

Destijds werkte regisseur Joe Pytka samen met Michael Jordan en de rest van de live-action cast in productie. Het filmen van de film ging redelijk goed, maar alleen omdat ze dachten dat de animators alles hadden gedekt. Maar de realiteit was dat veel van de animators van het productieteam weggingen, waardoor anderen gedwongen werden de rust op te pakken.

Bugs en Michael Jordan
Bugs en Michael Jordan

"Bruce Smith en Tony Cervone namen de taak van animatieregie op zich onder leiding van producer Ivan Reitman," zei Bruce Woodside. "Regisseur Joe Pytka had zijn stuk al afgeleverd, maar het grootste deel van de foto was alleen Jordan en jongens in groen-schermpakken die in een grote heldere leegte speelden, waarbij de camera alle kanten op stuiterde. De releasedatum was in steen gebeiteld, dus dit zou een gekke, met geld doordrenkte sprint naar de finish worden, als het al mogelijk was."

Er waren 18 verschillende studio's over de hele wereld nodig die tegelijkertijd werkten om het project te voltooien. Het was een enorme onderneming. Maar uiteindelijk creëerden ze een project dat nog steeds leeft in de harten en geesten van een hele generatie die absoluut verliefd werd op de avonturen van Bugs Bunny, Daffy Duck, Lola Bunny, de aliens van Moron Mountain en NBA-superster Michael Jordan.

Aanbevolen: