Hoe een droom de originele 'Terminator' inspireerde

Inhoudsopgave:

Hoe een droom de originele 'Terminator' inspireerde
Hoe een droom de originele 'Terminator' inspireerde
Anonim

Films zijn dromen. Ze bestaan in de geest van de filmmakers als een bijna abstracte reeks beelden, momenten, relaties en dialooglijnen totdat ze worden uitgevoerd en tot iets tastbaarders worden gemaakt. Iets tastbaars genoeg om een franchise te lanceren ter waarde van meer dan een miljard dollar. Volgens The National Film Registry groeit de waarde van The Terminator-franchise voortdurend. Hoewel de recente films in de franchise niet zo goed zijn ontvangen als de eerste twee, is hun relatieve succes te danken aan James Cameron.

Er zijn veel leuke feiten over het maken van The Terminator-films, met Arnold Schwarzenegger in de hoofdrol. Maar een weinig bekend feit is dat het idee voor de eerste film (en uiteindelijk de franchise) voortkwam uit een droom die James Cameron had. Hoewel er een aantal uitstekende films zijn die James Cameron heeft geregisseerd (evenals enkele slechte), zijn de meesten het erover eens dat de eerste Terminator-film ronduit uitstekend was voor een popcornfilm. Het katapulteerde niet alleen Arnolds carrière naar nieuwe hoogten, maar bouwde ook een enorme fanbase op. Dankzij een uitstekend interview met Entertainment Weekly weten we precies wat de eerste droom van James Cameron eigenlijk was…

De droom was eigenlijk een nachtmerrie veroorzaakt door ziekte

De eerste Terminator-film werd gemaakt voor slechts $ 6,4 miljoen door een paar jonge filmmakers die het vak leerden van de beroemde regisseur Roger Corman. De film bracht in 1984 maar liefst $ 38 miljoen op en lanceerde verschillende films met een waarde van meer dan een miljard dollar. Om nog maar te zwijgen van het feit dat het James Cameron tot een van de meest invloedrijke regisseurs aller tijden heeft gemaakt, met films als Titanic en de Avatar-franchise. Het is dus best verbazingwekkend om te bedenken dat het allemaal uit een droom kwam in 1981. Nou, eigenlijk was het een 'nachtmerrie'.

James Cameron terminator droom Arnold
James Cameron terminator droom Arnold

"Nachtmerries zijn een zakelijk goed, zo kijk ik er naar", vertelde James Cameron aan Entertainment Weekly. Op het moment van zijn droom was hij 26 jaar oud en maakte modellen en kunst voor regisseur Roger Corman. Hij maakte ook de verschrikkelijke Piranha II: The Spawning. Hoewel hij die B-film slechts vijf dagen regisseerde voordat hij werd ontslagen.

"Ik was ziek, ik was blut, ik had hoge koorts en ik had een droom over deze metalen sterffiguur die uit een brand kwam", beschreef James. "En de implicatie was dat het door het vuur van zijn huid was ontdaan en blootgelegd voor wat het werkelijk was. Als ik een bijzonder levendig beeld heb, zal ik het tekenen of wat aantekeningen maken, en dat gaat verder met deze dag."

Zijn partner vinden

Zodra James Cameron terugkeerde naar Los Angeles vanuit Rome (waar hij de Piranha-film aan het filmen was), liet hij zijn schetsen zien aan een van Roger Corman's consultants, Gale Anne Hurd. Niet lang daarna werd ze James' vrouw (en later ex-vrouw) en schrijfpartner.

"Gale werkte voor Roger aan een film genaamd Humanoids From the Deep," zei James. "Ze was jong en superslim. Ik liet haar zien waar ik aan werkte, en ze vond het best cool."

James ging ook in op details over de droom die hij had over het metalen endoskelet en eigenlijk kwam het hele verhaal samen als resultaat van dat beeld.

"We waren allebei toegewijd aan hetzelfde principe", zei James tegen Entertainment Weekly. "Het zou in de straten van L. A. kunnen worden geschoten, goedkoop, in guerrillastijl, en zo ben ik getraind door Roger Corman. En het bevatte visuele effecten die ik naar de tafel kon brengen die een andere regisseur niet kon en ze zou doen economisch, want ik kende al die trucjes."

Volgens Gale hebben de twee een 40 pagina's tellend script met één regelafstand van de film samengesteld.

"We hebben ideeën heen en weer geslagen en hebben altijd in gedachten gehouden dat als we dit script niet alleen wilden verkopen, maar ook wilden produceren en regisseren, het op een budgetniveau moest zijn dat niet intimiderend was voor investeerders," Gale zei.

Het lage budgetniveau stelde de studio ook in staat om achter het idee te komen om een vrijwel onbekende vrouw als hoofdrolspeler voor de actiefilm te casten.

"Voor mij en Jim was altijd het idee dat heldhaftige mensen degenen zijn die het minst verwachten helden te zijn. Er is een traditie van mannelijke personages die ten strijde trekken, die in de boksring zijn, die opstaan wees de zakelijke titaan, noem maar op, 'zei Gale. "Maar Jim heeft altijd gevonden dat vrouwen de meest boeiende delen zijn om te schrijven. Cultureel zijn zij degenen die zich minder uitgerust voelen, want dat is wat de samenleving hen vertelt."

"Mensen denken dat ik een typische mannelijke regisseur was die werd aangesproken door een sterke vrouwelijke producer en gedwongen werd om deze thema's te doen," voegde James eraan toe."Maar ze hebben de punten op de verkeerde manier met elkaar verbonden. Mijn respect voor sterke vrouwen is wat me aantrok in Gale. Dat zorgde ervoor dat ik met haar wilde werken."

Aanbevolen: