Hoeveel werd Michael Keaton betaald voor 'Batman'?

Inhoudsopgave:

Hoeveel werd Michael Keaton betaald voor 'Batman'?
Hoeveel werd Michael Keaton betaald voor 'Batman'?
Anonim

De Batman-franchise heeft zijn ups en downs gehad. Laten we de Batman uit 1997 van acteur George Clooney en de vergeetbare beurt van Robin en Halle Berry als Catwoman in de gelijknamige film uit 2004 overslaan.

En laten we teruggaan naar de goede oude tijd toen Michael Keaton en regisseur Tim Burton de briljante film Batman uit 1989 serveerden, gevolgd door Batman Returns uit 1992. Toen de casting van Keaton werd aangekondigd, waren sommige fans niet zo blij.

Maar hij bewees dat de twijfelaars ongelijk hadden en leverde twee memorabele optredens als Batman. Critici en fans hielden allebei van zijn optredens. En dat deed de kassa ook.

De Batman-franchise heeft in de loop der jaren zo'n $ 6 miljard binnengehaald. En in 1989 verdiende Batman met een relatief bescheiden budget van 35 miljoen dollar wereldwijd 411 miljoen dollar. Batman Returns deed het niet zo goed en bracht zo'n $ 266 miljoen op.

De samenwerkingen van regisseur Tim Burton en acteur Michael Keaton zorgden voor een aanzienlijke filmmagie. Ze werkten gemakkelijk en goed samen.

En in 1989 werd de wereld getrakteerd op het spektakel van Jack Nicholson als The Joker. Grappig, beangstigend en gedenkwaardig zijn allemaal woorden die bij hem opkomen bij zijn optreden.

Maar hoeveel kreeg Michael Keaton betaald voor zijn twee beurten als Batman? Laten we eens kijken en zien.

Batman opnieuw opstarten

In 1989 had Batman als franchise dringend behoefte aan een reboot, een nieuwe richting. Van de komische tv-shows en films met Adam West als Batman tot matte animatiefilms, de franchise had een nieuwe richting nodig.

Michael Keaton, Jack Nicholson, Tim Burton
Michael Keaton, Jack Nicholson, Tim Burton

Betreed de jonge en opkomende regisseur Tim Burton. Hij maakte gewoon naam voor zichzelf, nadat hij 1988's eigenzinnige (op zijn zachtst gezegd) Beetlejuice had geregisseerd. Zijn visie voor Batman? Het was donkerder en ruiger dan vroeger. Batman zelf zou een intimiderende figuur worden, een no-nonsense krijger.

Michael Keaton had met Tim Burton gewerkt, nadat hij in 1988 Betelgeuse had gespeeld in Beetlejuice. Hoewel de rol semi-komisch was, herkende Burton een sinistere ondertoon in Keatons uitvoering die volgens hem perfect paste bij zijn visie op het personage Batman.

Michael Keaton Batman
Michael Keaton Batman

Voor Keaton begon hij net de breuk te maken van tv naar het grote scherm. En een rol in een blockbuster op groot scherm zoals Batman was gewoon te mooi om te laten liggen. Trouwens, Burtons donkere en gotische benadering van de film weerklonk bij Keaton.

Blijkbaar waren Keaton, Burton en Jack Nicholson het vrijwel eens over de toon en het 'gevoel' van de film. Het zou donker worden, in elke zin van het woord, met het enige komische reliëf van Jack Nicholsons heerlijke over-the-top Joker. Nicholson maakte de "komische" wendingen van The Joker donker en sinister.

Michael Keaton en Jack Nicholson Batman
Michael Keaton en Jack Nicholson Batman

Volgens celebritynetworth.com kreeg Keaton $ 5 miljoen betaald voor Batman uit 1989 (dat is vandaag $ 10 miljoen waard). En in 1992 kreeg hij een grote loonsverhoging en ontving hij $ 10 miljoen voor het hernemen van zijn rol, wat neerkomt op zo'n $ 20 miljoen in de huidige termen.

Een lichtere en helderdere aanpak die faalde

Om wat voor reden dan ook, heeft Tim Burton de derde Batman-film niet geregisseerd. Warner Brothers besloot tot nog een reboot en nam regisseur Joel Schumacher in dienst. Met andere woorden, Batman Forever zou "Schumacher's 'speelgoed' Happy Mean generator'" worden. Keaton kreeg de kans om Batman voor de derde keer te spelen. Michael luisterde naar wat Schumacher te zeggen had, las het script en wees de regisseur af.

Waarom? Om te beginnen zei hij dat het script "slecht" was. Zei Keaton: "Het script was nooit geweldig. Ik begreep niet waarom [Schumacher} wilde doen wat hij wilde doen. Ik wist dat het in de problemen zat toen hij zei: 'Waarom moet alles zo donker zijn?'"

Batman & Robin-film
Batman & Robin-film

En twee jaar later lachte Schumacher er weer om met George Clooney in Batman & Robin. En fans en critici hadden een hekel aan beide Batman-films van Schumacher. Hij slaagde er effectief in om Batman te doden totdat Christopher Nolan (en Christian Bale) de franchise redde met Batman Begins uit 2005, de eerste van de Dark Knight-trilogie. Maar buiten dit alles was het Jack Nicholson die uit zijn Batman-ervaring kwam, een veel rijker man. Hoe? Jack Nicholson, niet Michael Keaton, was de grote ster. Door Jack Nicholson als The Joker te casten, werd hij echt, en niet Keaton, de opvallende ster van de show. En hij leverde een over-the-top, schandalige prestatie die het maken van de film was. En Nicholson (of zijn agent) speelde het slim. Nicholson onderhandelde een briljante deal. Hij kreeg een vergoeding van $ 6 miljoen (toen hij op dat moment $ 10 miljoen was). Maar, en het is een grote maar, hij zou ook een percentage van de bruto kassa van de film krijgen, evenals een percentage van de inkomsten uit merchandising. Naar schatting heeft hij in de loop der jaren tussen de $ 50 miljoen en $ 100 miljoen van Batman binnengehaald. Af en toe doen geruchten de ronde in Hollywood en er is sprake van een terugkeer van Keaton om zijn rol als Batman nog een keer te hernemen. Er is zelfs sprake van dat Tim Burton de film regisseert. Dus houd 2022 in de gaten. Het zou zomaar kunnen gebeuren. Dit jaar? We hebben Robert Pattinson als een jongere versie van de Caped Crusader om naar uit te kijken in The Batman.

Aanbevolen: