Space Jam' had een verborgen boodschap die de meeste fans hebben gemist

Inhoudsopgave:

Space Jam' had een verborgen boodschap die de meeste fans hebben gemist
Space Jam' had een verborgen boodschap die de meeste fans hebben gemist
Anonim

Space Jam een diepere betekenis had? Wie had dat ooit gedacht!? Laten we eerlijk zijn, Space Jam is zeker een van de beste kinderfilms van de jaren negentig, maar het is niet bepaald een denkfilm. Het heeft een hart. Het heeft de entertainmentfactor. En het heeft een geweldige soundtrack, maar het verandert de wereld niet. De film is immers geïnspireerd op een tv-commercial. De film had echter een verborgen diepere betekenis. Dankzij een onthullend artikel van Steven Perlberg in MEL Magazine weten we nu precies wat dat is…

Space Jam gaat in het geheim over vakbondsrechten

Hoewel er een paar grappen voor volwassenen gedeeltelijk verborgen waren door Space Jam, wisten de meeste fans niet dat er eigenlijk iets veel volwasseners aan de hand was onder het flitsende, basketbal en Bugs Bunny-gevulde oppervlak … Het is een professional -verenigingsfilm.

Space Jam geheime bericht unie
Space Jam geheime bericht unie

Hoe weten we dit? Welnu, volgens Steven Perlberg van MEL Magazine staat de film vol met pro-vakbondsberichten en grappen. Bij herbekijken blijkt hij gelijk te hebben. Het meest specifieke voorbeeld is binnen het personage van Daffy Duck die openlijk opkomt voor de rechten van zijn mede-tekenfilmfiguren en de arbeidsproblemen binnen de entertainmentindustrie zelf aan de kaak stelt. Tijdens Daffy's scène waarin hij een "vakbondsvergadering" noemt, is er zelfs een knipoog naar de eigenlijke Animation Guild, I. A. T. S. E. Lokaal 839.

"De grap was eigenlijk in het script geschreven, maar wij die het hele ding bij de vakbond plaatsten, waren wij. Dat waren de artiesten", zei Bruce W. Smith, de animatieregisseur van de film uit 1996, tegen MEL Magazine.

Blijkbaar was die verwijzing opgenomen ter ere van de Disney-animatiearbeidersstaking in oktober 1945. Hun woordenwisseling met de politie vond plaats vlak voor de studio van Warner Brothers. Natuurlijk is WB verantwoordelijk voor alle Looney Tunes-personages, dus dit is logisch.

Volgens Matt Stahl, een professor aan de Western Ontario University, is het gebruikelijk dat animators hun stripfiguren gebruiken om hun zorgen over hun eigen situatie te uiten. Dit zou ook de verhaallijn van Moron Mountain kunnen verklaren, waar de creatieve en atletische personages gedwongen worden om eindeloze uren te werken om bezoekers te vermaken en hun werkgevers een bootlading geld te bezorgen… Oké, als we erover nadenken, zit er zeker een boodschap in Space Jam.

Er staat ook heel veel in Space Jam over roy altyrechten. Het meest bekende onderwerp komt ter sprake wanneer Bugs en Daffy Michael Jordan's korte broek proberen te stelen. Dit is wanneer Bugs vraagt of Michael al dan niet geld krijgt van de verkoop van zijn koopwaar, waarop Daffy zegt: "Geen cent. Het is een schande. We moeten nieuwe agenten krijgen. We worden genaaid." Hierna mompelt Daffy: "Als dit een vakbondsbaan was…"

Wie precies alle pro-unionregels van Daffy Duck heeft geschreven, is een beetje een mysterie. Co-schrijvers Timothy Harris en Herschel Weingrod beweren dat ze het zich niet herinneren. Ze werden tenslotte ingeschakeld om het script opnieuw te schrijven, zodat de regels hadden kunnen worden toegevoegd door de oorspronkelijke schrijvers, Steve Rudnick en Leo Benvenuti.

Waarom dit destijds zo'n belangrijke kwestie was voor schrijvers en animators, is een beetje verwarrend, vooral omdat Space Jam uitkwam tijdens een grote hausse in door Amerika geleide animatieproducties. Per slot van rekening verdiende The Lion King bijna $ 1 miljard aan de kassa twee jaar voordat Space Jam werd uitgebracht. Animatie was ook enorm op tv dankzij de populariteit van shows zoals The Simpsons.

Als de animators in de jaren negentig geweldig waren, waarom wilden ze dan de berichten in Space Jam?

Dus, waarom de gevoeligheid voor het probleem als alles goed ging toen Space Jam werd uitgebracht?

"Bijna 40 jaar [na de grote animatiestaking] echoot de schaduw van die staking nog steeds", zei Charles Zembillas, een animator en personageontwerper. Blijkbaar werden zelfs in de "boomtijden" veel Amerikaanse animators ontslagen en waren hun salarissen niet zo hoog als ze dachten dat ze verdienden.

"Waar Daffy Duck het over had, was heel echt, en het gebeurt nog steeds", vertelde Charles aan MEL Magazine.

Het grootste probleem lijkt te zijn dat animatieschrijvers zich hebben aangesloten bij de Writers Guild of America-vlag, die hen als artiesten erkent. De storyboardartiesten en andere animatiemedewerkers maken echter deel uit van een "below-the-line" vakbond genaamd Local 839. Daarom ontvangen ze niet dezelfde bescherming of vergoedingen als die in de WGA, vooral die leden van de WGA werken in live-action entertainment.

Aangezien Space Jam binnenkort een vervolg krijgt, zijn we benieuwd of de pro-union-berichten uit de eerste film worden overgenomen. Maar dat v alt nog te bezien…

Aanbevolen: