Star Wars' had een verborgen boodschap die de meeste fans hebben gemist

Inhoudsopgave:

Star Wars' had een verborgen boodschap die de meeste fans hebben gemist
Star Wars' had een verborgen boodschap die de meeste fans hebben gemist
Anonim

Er is iets aan Star Wars dat elk ras, geslacht, geslacht, religie, seksuele geaardheid en leeftijd aanspreekt. Dit geldt ook voor het politieke spectrum, aangezien degenen die links van het midden, rechts van het midden of in het midden staan, er betekenis uit kunnen halen. Hoewel George Lucas al dan niet nog steeds geld verdient met Star Wars nadat hij het aan Disney heeft verkocht, blijft hij zeker emotioneel profiteren. De verborgen berichten in Star Wars zijn tenslotte iets dat keer op keer de overhand heeft gehad, of het publiek zich ervan bewust is of niet …

De verborgen boodschap in Star Wars

De waarheid is dat de verborgen politieke boodschap in Star Wars iets is waar niet elke fan het mee eens is. Of ze zouden tenminste beweren dat er veel belangrijke context uit de echte wereld ontbreekt. Immers, wat iemand ook zegt, bijna elke politieke kwestie (vooral die van vandaag) is buitengewoon gecompliceerd vanwege de geschiedenis en het perspectief. Maar uiteindelijk had George Lucas een duidelijk perspectief op de reden waarom hij het verhaal wilde onderzoeken dat zoveel betekent voor zoveel verschillende mensen op de planeet.

In een interview met James Cameron op AMC ging George Lucas in detail over wat hij echt probeerde te zeggen in zijn Star Wars-films.

"Ik kom uit de antropologie. Dus mijn focus ligt [op] sociale systemen", zei George tegen James. "In [de] science fiction [genre] heb je twee takken. De ene is wetenschap en de andere is sociaal. Ik ben veel meer van het type uit 1984 dan van het ruimteschip."

George gaf toen toe dat de enige reden waarom hij in ruimteschepen stapte, het feit was dat hij van auto's houdt. Dit was iets dat hij onderzocht in zijn eerste hitfilm, American Graffiti. Het plezier van snel gaan in een object is uiteindelijk wat hem ertoe bracht een film te verkennen waarin ruimteschepen centraal stonden. Maar dat is niet waarom hij het verhaal van Star Wars wilde vertellen. De ruimteschepen vormden slechts het decor voor waar de film echt over ging, ook al hadden de meeste fans geen idee wanneer ze voor het eerst gingen zitten en een van de Star Wars-films bekeken.

"Je hebt iets heel interessants gedaan met Star Wars, als je erover nadenkt", zei James Cameron. "De goeden zijn de rebellen. Ze voeren asymmetrische oorlogvoering tegen een sterk georganiseerd rijk. Ik denk dat we die jongens tegenwoordig terroristen noemen. We noemen ze Mujahideen. We noemen ze Al Qaeda."

"Toen ik het deed, waren ze Vietcong," zei George, verwijzend naar de oorlog in Vietnam (1955 - 1975) die Amerika uiteindelijk verloor bij het stoppen van wat volgens hen de verspreiding van het communisme was door de Vietcong-guerrilla kracht.

"Precies. Dus je dacht daar toen aan?" vroeg James.

"Ja."

"Dus het was een erg anti-autoritair, erg soort '60s 'tegen de man'-ding, diep genesteld in een [sciencefictionverhaal]?"

"Of een koloniaal [ding]. 'We vechten tegen het grootste rijk ter wereld en we zijn gewoon een stel hooizaden in wasbeerhoeden die van niets weten', reageerde George verwijzend naar The Revolutionary Oorlog waarin Amerika vocht voor zijn onafhankelijkheid van de heerschappij van Groot-Brittannië. "Het was hetzelfde met de Vietnamezen. De ironie van die, in beide, de kleine man heeft gewonnen. En het grote, zeer technische - het Engelse rijk, het Amerikaanse rijk - verloor. Dat was het punt."

Hoewel veel van George's fans zouden hopen dat hij noch James Cameron een wrede organisatie gelijkstelt met The Rebels in Star Wars, is het logisch dat de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog of de Vietnamese strijd voor zelfbeschikking een adequate vergelijking zou zijn. Het punt is, George Lucas hield niet van het idee dat één systeem een belachelijke hoeveelheid macht heeft en voortdurend meer macht probeert te verzamelen, terwijl het de individualiteit vernietigt en de keuze om te regeren en te leven zoals het goeddunkt.

George Lucas' Kritiek op Amerika

Net zoals Viggo Mortensen van Lord of the Rings een politiek statement maakte, maakte George Lucas een kritisch commentaar op Amerika in Star Wars.

"[De Onafhankelijkheidsoorlog en de Vietnamoorlog zijn] een klassiek verhaal over ons die niet profiteren van de les van de geschiedenis", zei James Cameron. "Want als je kijkt naar het begin van [Amerika], is het een zeer nobele strijd van de underdog tegen het enorme rijk. Je kijkt naar de situatie nu, waar Amerika zo trots is de grootste economie en de machtigste militaire macht ter wereld te zijn. planeet… het is het rijk geworden, in het perspectief van veel mensen over de hele wereld."

"Nou, het was het rijk tijdens de oorlog in Vietnam," antwoordde George."En wat we nooit hebben geleerd van Engeland of Rome, of, weet je, een dozijn andere rijken die honderden jaren, soms duizenden jaren voortduurden, hebben we nooit begrepen… We hebben nooit gezegd: 'Wacht. Wacht. Wacht. Dit is niet het juiste om te doen.' En we worstelen er nog steeds mee."

James Cameron zei verder dat deze rijken vaak ten onder gaan vanwege slecht leiderschap en prees George's werk, vooral in Revenge of the Sith, toen hij dit onderwerp aanpakte.

"Het was een veroordeling van het populisme in een sciencefictioncontext", zei James.

Ten slotte beweerde George dat dit een thema was dat hij helemaal door zijn Star Wars-films wilde laten lopen, of het publiek het nu bewust doorhad of niet. De ruimteschepen en de buitenaardse wezens en de lichtzwaarden waren slechts een vaartuig waarin hij deze berichten kon afleveren.

Aanbevolen: