Hoe 'Titanic' het vermogen van James Cameron beïnvloedde

Inhoudsopgave:

Hoe 'Titanic' het vermogen van James Cameron beïnvloedde
Hoe 'Titanic' het vermogen van James Cameron beïnvloedde
Anonim

Als James Cameron een film maakt, steekt hij er zijn hart en ziel in. Ze worden als zijn kinderen en hij doet er alles aan om ze veilig en in leven te houden… letterlijk. Zelfs als dat betekent dat hij zijn salaris moet opgeven zodat de film meer geld heeft om af te maken.

Hoewel Cameron in de loop der jaren wat doozies heeft gemaakt, heeft hij zijn meesterwerken altijd goed gedaan, ongeacht hun succes, en meestal wordt hij ervoor beloond. Hij was een kracht waarmee rekening moest worden gehouden toen hij zijn beroemdste films maakte, te beginnen met The Terminator-franchise, The Abyss, True Lies, Titanic en zijn nieuwste franchise Avatar. Gezamenlijk hebben ze wereldwijd $ 6 miljard verdiend en hebben ze hem zijn nettowaarde van $ 700 miljoen gegeven.

Maar met Titanic zal zijn hart altijd doorgaan. Cameron ging er 12 keer voor naar de diepten van de oceaan, en in feite kostte het zoveel om te maken dat het budget net zoveel waard was als het hart van de oceaan en het eigenlijke schip zelf. Er waren problemen met het budget van $ 200 miljoen en zelfs Celine Dion moest tussenbeide komen om het te maken tot wat het nu is. Maar niemand gaf zoveel als Cameron. Hij deed er alles aan om het gemaakt te krijgen en het bleek een van de meest succesvolle films ooit te zijn.

Dit is hoe het nemen van een salaris van $ 0 van Cameron een zeer rijke man maakte.

Cameron en Winslet
Cameron en Winslet

Titanic was niet de eerste loonsverlaging van Cameron

Zoals veel regisseurs van zijn generatie, heeft Cameron zijn baan opgezegd om de filmindustrie in te gaan nadat hij Star Wars in 1977 zag. Daarna wilde hij films maken net als George Lucas, en tot nu toe heeft hij dat niet gedaan jammer.

Net als Lucas begon Cameron zijn carrière door grenzen te verleggen. Niemand had ooit speciale effecten gedaan zoals ILM van Lucas, en Cameron probeerde iets soortgelijks te doen met The Terminator uit 1984.

Net als Lucas, die een deal sloot om af te zien van zijn eigen salaris voor de vervolgnegatieven en merchandisingrechten om zijn project meer geld te geven, staat Cameron bekend om zijn soortgelijke deals. Zelfs vanaf zijn vroegste dagen als regisseur had Cameron zulke grote aspiraties voor zijn films dat hij liever niet betaald zou worden om ze te maken of zijn salaris zou opgeven als ze in een oogwenk meer geld nodig hadden. Dat is ware artistieke liefde.

Cameron op de set van 'The Terminator&39
Cameron op de set van 'The Terminator&39

Toen hij The Terminator niet van de grond kon krijgen maar niet wilde dat zijn visie verpletterd werd, verkocht hij de rechten op zijn verhaal aan producer Gale Anne Hurd voor een enkele dollar. In ruil mocht Cameron de film regisseren.

Hoewel hij veel verloor door de verkoop van Terminator, was Cameron in staat om de film te maken die hij wilde, wat zijn eerste prioriteit was, en dat bleef zijn prioriteit gedurende zijn hele carrière. Hij had succes met Aliens en The Abyss, die beide Academy Awards verdienden.

Maar in 1997 werd er een nieuwe film verkocht die alle records zou breken.

Titanic's budget zonk bijna de film, maar Cameron vocht ervoor

Na het maken van grote sci-fi-actiefilms, vonden veel mensen, waaronder Howard Stern, het een beetje vreemd dat Cameron een film over Titanic wilde maken. Maar de regisseur was altijd al geïnteresseerd geweest in scheepswrakken en had altijd al deze film willen maken. Dus begon hij een obsessie van drie jaar om het te maken.

Cameron kijkt naar het scheepswrak
Cameron kijkt naar het scheepswrak

Zijn broer hielp zelfs bij het uitvinden van de technologie waarmee Cameron de onderwateropnamen van het eigenlijke schip kon maken. Je kunt dus raden dat een Titan van een film als Titanic meer begon te kosten dan oorspronkelijk was afgesproken.

Cameron vertelde Stern dat het oorspronkelijke budget 120 miljoen dollar was. Dat was wat ze dachten dat het zou gaan kosten, maar dat bleek helemaal niet zo te zijn.

Halverwege kwamen leidinggevenden naar Cameron om hem te vertellen dat het budget bijna op was en dat hij moest gaan bezuinigen. Hij zei zo ongeveer: "Als je mijn film wilt knippen, moet je me ontslaan, en om me te ontslaan moet je me vermoorden."

Cameron en Paxton op de set
Cameron en Paxton op de set

Hij zag maar één uitweg. Hij was er zo in geïnvesteerd en geloofde er zo in dat hij zijn volledige $ 8 miljoen aan regie- en productiesalaris opgaf, en alle inkomsten die hij zou hebben gekregen van de brutowinst om de film het geld te geven dat nodig was om het hoofd boven water te houden. Variety meldde dat hij wel een vergoeding van $ 1,5 miljoen had betaald voor het schrijven van het scenario.

Hij gaf ook zijn geld terug omdat hij niet wilde dat de studio's dachten dat hij loog over hoeveel de film werkelijk zou gaan kosten. "Mijn filosofie is dat ik verantwoordelijkheid neem. Het geld stopt hier", zei hij.

Titanic kostte uiteindelijk $ 295 miljoen en verdiende $ 2,19 miljard, en werd op dat moment de meest winstgevende film. Cameron werd ook de eerste regisseur die een film maakte met een budget van $ 200 miljoen.

Cameron op de set
Cameron op de set

Maar met hoeveel Cameron is eigenlijk weggelopen, is de vraag. Sommigen zeggen dat hij wel back-end winst heeft gemaakt, in welk geval, te oordelen naar de kassa van de film, Cameron zou zijn geëindigd met een salaris van ongeveer $ 650 miljoen. Anderen zeggen dat hij alleen roy alty's kreeg, wat ook een fors salaris zou kunnen betekenen.

Cameron vertelde destijds aan Stern dat hij niets met de film zou maken. Het enige dat hij bezat, was het auteurschap van de film. Maar volgens Variety zeiden bronnen destijds dat er voorstellen in de maak waren "die Cameron een compensatie tussen $ 50 miljoen en $ 100 miljoen zullen opleveren."

Cameron zou ofwel een forfaitair bedrag krijgen, of "deelnemen aan een formule voor het delen van inkomsten die gekoppeld is aan de uitvoering van de film - die zou blijven groeien naarmate de film nieuwe aanvullende inkomstenstromen binnenkomt", schreven ze.

Volgens MTV kreeg Cameron uiteindelijk 115 miljoen dollar als compensatie voor het schrijven en regisseren van de elfvoudig Oscarwinnaar. Maar met al deze bronnen die verschillende dingen zeggen, is het moeilijk om de waarheid te achterhalen.

Alles wat we weten is dat Cameron zo toegewijd is aan het maken van de films waar hij van houdt, dat hij bereid is het gratis te doen. Hij ging verder met het verslaan van alle records die hij op Titanic had gemaakt met Avatar, dus hij heeft het niet slecht voor zichzelf gedaan. Het niet ontvangen van zijn Titanic-salaris deed zijn nettowaarde van $ 700 miljoen niet te veel dalen. Maar het is goed om te weten hoeveel moeite hij wilde doen om een van onze favoriete films te maken. Het maakt bijna goed dat Jack sterft. Bijna.

Aanbevolen: