Hoe Jon Hamm bijna niet werd gecast als Don Draper in 'Mad Men

Inhoudsopgave:

Hoe Jon Hamm bijna niet werd gecast als Don Draper in 'Mad Men
Hoe Jon Hamm bijna niet werd gecast als Don Draper in 'Mad Men
Anonim

Er zijn bepaalde castingbeslissingen waarvoor we ons gewoon geen alternatief konden voorstellen. Een voorbeeld hiervan is Elijah Wood van Frodo of Sir Ian McKellan van Gnadalf uit The Lord of the Rings. Als je de namen van die personages hoort, denk je meteen aan die twee acteurs. Hetzelfde geldt voor Don Draper uit Mad Men. Zodra je die naam hoort of leest, denk je waarschijnlijk meteen aan Jon Hamm… Zelfs mensen die de show nog niet eerder hebben gezien, zoals Andy Samberg, zien Jon als Don. Dat is een geweldige casting.

Hoewel Jon is overgestapt op andere projecten, zal hij voor altijd geassocieerd worden met dit geweldige personage uit de hitshow van Matthew Wiener AMC. En toch was Jon bijna niet gecast…

Matthew Weiner had een heel specifieke visie voor zijn show

Volgens een interview door TV Guide was Jon Hamm bijna niet gecast als Don Draper in Mad Men. Aan het begin van het castingproces maakte de maker van de serie en showrunner Matthew Weiner het zijn creatieve team (en AMC) heel duidelijk dat hij specifieke ideeën had over welk type acteur hij in elke rol wilde casten. Dit omvatte het inhuren van veel nieuwe acteurs zonder bagage. En hij wilde Amerikaanse acteurs. Hij wilde de 'hottest new' Britse ster niet aannemen in een Amerikaanse rol. Hij wilde dat het zo authentiek mogelijk aanvoelde voor de tijdsperiode.

"Traditionele netwerken willen echt betrokken zijn bij elk aspect van het castingproces, en ze hebben veel te zeggen over wie je uiteindelijk gaat casten. Hierin vertrouwde AMC op Matt's smaak", zei castingdirecteur Kim Miscia tegen TV-gids.

Veel van de acteurs die Matthew, Kim en hun team vonden, hadden een bijzonder slecht pilotseizoen; een periode waarin acteurs proberen voor netwerkshows die tegelijkertijd worden gelanceerd.

"Ik was uitgeput door het pilotseizoen. Het was een van de miljoen audities, maar er waren veel acteurs in de stad die spraken over het [Mad Men]-script, omdat het zo anders was", Christina Hendricks, die speelde Joan Holloway, legde uit. "We hoefden geen netwerktests en dat soort dingen te doen, omdat we de eerste show van [AMC] waren, dus daar hadden ze geen precedent voor. Normaal gesproken moet je een kamer binnengaan met 20 leidinggevenden die allemaal naar je staren."

In veel gevallen huurde Matthew zijn acteurs ter plekke in de auditieruimte in. Als hij voelde dat de persoon geschikt was voor de rol, zou hij voor hen kiezen. En vanwege AMC's aanbidding voor het Mad Men-pilotscript en Matthew's artistieke visie, lieten ze hem dit doen. Maar als het op de hoofdrol aankwam, was het een beetje anders.

AMC hield niet van Jon Hamm als Don Draper

Hoewel de netwerkmanagers van AMC Matthew zoveel mogelijk creatieve vrijheid wilden geven als het op casting aankwam, waren ze gewoon niet zeker van Jon Hamm als Don Draper. De man die Matthew deze grote show wilde leiden was immers vrijwel onbekend als acteur. Toch was Matthew volhardend en bleef Jon binnenhalen om voor te lezen voor de rol om de hogergeplaatsten te overtuigen.

Jon Hamm Mad Men don
Jon Hamm Mad Men don

"Ik heb ongeveer zeven of acht keer auditie gedaan en ik dacht gewoon, God, op dit moment heb ik vrijwel elke scène in de pilot aan iemand voorgelezen. Wat moet ik doen?" Jon Hamm heeft het castingproces toegegeven.

"We hadden zoiets van: 'Echt waar? Is dit de man die je zoekt?' Matt vertelde ons dat hij het gewoon in zijn buik wist en dat hij het kon zien, "zei Christina Wayne, de voormalige SVP van scriptprogrammering bij AMC, tegen TV Guide. "Dus nam ik de beslissing om Jon Hamm van L. A. naar New York te vliegen om mij persoonlijk te ontmoeten. Alan Taylor, Vlad en ik namen hem mee voor een drankje en het was meteen duidelijk dat hij Don zou belichamen. Draper."

"Ik doe mijn ding en probeer vriendelijk en aardig te zijn en te bewijzen dat ik de hoofdrol kan spelen in een televisieshow", zei Jon. "We stappen in de lift om naar beneden te gaan en ze zeggen: 'Oké, dat was een geweldige ontmoeting. Heel erg bedankt.'"

Jon bleef hangen. Na al die tijd en moeite die hij had geïnvesteerd om deze rol te krijgen, wist hij nog steeds niet of hij gecast was of niet.

"Hij vloog de volgende dag terug naar L. A., en ik had zoiets van, ik kan deze man op geen enkele manier laten lijden als een zes uur durende vliegtuigvlucht terug, me afvragend of hij deze baan heeft gekregen," zei Christina. "Ik kan dat menselijk gezien gewoon niet iemand aandoen. Dus fluisterde ik in zijn oor: 'Gefeliciteerd, je hebt de baan.'"

Aanbevolen: