Hoe Viggo Mortensen van 'Lord of the Rings' een politiek statement maakte

Inhoudsopgave:

Hoe Viggo Mortensen van 'Lord of the Rings' een politiek statement maakte
Hoe Viggo Mortensen van 'Lord of the Rings' een politiek statement maakte
Anonim

Viggo Mortensen heeft veel dingen gedaan sinds hij klaar was met het maken van The Lord of the Rings-trilogie. Onder hen is de in New York geboren acteur het gaan regisseren van zijn eigen films. Dit is zeker een manier voor hem om zijn eigen mening te uiten en zaken te onderzoeken die hij in zijn vorige werk misschien niet kon. Dit omvat zijn ervaring met Lord of the Rings van Peter Jackson, die zeker enorm heeft bijgedragen aan zijn vermogen.

Ongeacht of Lord of the Rings een studio-fantasiefilm is, deed Viggo een poging om het te gebruiken om een politiek statement te maken. Of, op zijn minst, een politieke vergelijking tegengaan die mensen erover maakten. Laten we eens kijken…

Het T-shirt dat Viggo op Charlie Rose droeg

In 2002, toen Viggo Mortensen de release van Lord of the Rings: The Two Towers promootte in de show van de nu in ongenade gevallen Charlie Rose, droeg Viggo Mortensen een shirt dat destijds zeer controversieel was. Er stond: "Geen bloed meer voor olie". Dit verwees natuurlijk naar de oorlog in Irak die in de Verenigde Staten echt veel aandacht kreeg na de gebeurtenissen van 9/11 en de geplande aanvallen van Osama Bin Laden en zijn cohorten, ondanks dat het land Irak niets te maken heeft met het. Hoewel bewezen is dat een groot deel van de oorlog in Irak de afgelopen jaren op leugens is gebaseerd, was in 2002 de overgrote meerderheid van de Amerikanen ervoor. Ze hebben tenslotte net een brute en levensveranderende aanval ondergaan. Toch zag de Lord of the Rings-acteur dat er iets mis was met wat er in Irak gebeurde en besloot hij een standpunt in te nemen dat zeker veel mensen boos maakte, waaronder Charlie Rose.

Viggo Mortensen op Charlie Rose
Viggo Mortensen op Charlie Rose

"Je maakt duidelijk een politiek statement met je t-shirt?" Charlie Rose vroeg Viggo.

"Normaal zou ik dat niet doen, maar dit is een soort reactie. Ik heb veel mensen tegen me horen zeggen, en ik heb op veel plaatsen gelezen over de eerste [Lord of the Rings] film en steeds meer over de tweede, heb ik meer mensen zien proberen het te relateren aan de huidige situatie, "legde Viggo uit. "Met name de Verenigde Staten en hun rol in de wereld op dit moment. Als je gaat vergelijken, moet je het goed doen."

Viggo zei verder dat hij niet denkt dat zijn werk, of auteur J. R. R. Het werk van Tolkien, of het werk van regisseur Peter Jackson, heeft alles te maken met de buitenlandse ondernemingen van de Verenigde Staten. Zeker als men de Fellowship vergelijkt met Amerika. Hij zei ook dat hij het niet leuk vindt dat mensen boos op hem worden omdat hij zich afvraagt wat Amerika in Irak deed.

"Dit land is gebaseerd op het principe dat als de regering de mensen niet dient, je op zijn minst het recht hebt om te zeggen: 'Wacht even, wat is er aan de hand?' En er worden in het algemeen geen vragen gesteld over wat we doen [in Irak], "vervolgde Viggo. "Terwijl je in The Two Towers verschillende rassen, naties en culturen hebt die samenkomen om hun bewustzijn te onderzoeken en zich te verenigen tegen een zeer reële en angstaanjagende vijand. Wat de Verenigde Staten het afgelopen jaar hebben gedaan, is onschuldige burgers bombarderen zonder ergens te komen dicht bij het vangen van Osama Bin Laden of andere vermeende vijanden."

Viggo Mortensen twee torens
Viggo Mortensen twee torens

De 'oneerlijke' vergelijking tussen Irak en Lord of the Rings

Bovendien verklaarde Viggo dat hij denkt dat de burgers in Irak niet op dezelfde manier naar Amerikanen kijken als Europeanen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.

"Ik denk dat ze de Amerikaanse regering en Sauroman zien", zei Viggo. "En ze zijn doodsbang en zijn dat al heel lang en ik denk dat we niet de goede jongens zijn, helaas in dit geval."

"Ook al was er direct na 9/11 buitengewone steun voor de Verenigde Staten om iets te doen?" vroeg Charlie Rose.

"Ik steun de Verenigde Staten. Ik ben een Amerikaan. En ik heb niets tegen patriottisme. Maar als je [De oorlog in Irak met The Lord of the Rings] gaat vergelijken, dan is de vergelijking precies het tegenovergestelde van wat er wordt gemaakt."

Charlie drukte vervolgens op Viggo om de vergelijking die werd gemaakt over The Lord of the Rings en de oorlog verder uit te leggen. Die vergelijking was dat Amerika de goeden in de film was en Irak de slechteriken. Viggo bleef het niet eens zijn met deze gedachte, daarom droeg hij het t-shirt (dat hij zelf maakte) tijdens het interview.

"Wij zijn de slechteriken omdat we reageerden op de aanval op de Verenigde Staten?" vroeg Charlie.

"De mensen van Helms Deep zijn in de minderheid. En dit ongelooflijke geweld en dit verlangen om te controleren. Om de mensen van Rohan en de rest van de vrije volkeren van Midden-Aarde te vernietigen. Om hun wil te beheersen. Om hun infrastructuur te beheersen. Of vernietig het. Dat is wat we doen in deze [Midden-Oosten] landen. Dat is echt wat we doen, helaas."

Viggo vervolgde met te zeggen dat het niet zijn bedoeling is om Charlie, Peter Jackson, Elijah Wood (die ook in het interview zat) of wie dan ook te laten geloven wat hij gelooft. In plaats daarvan wilde hij gewoon dat mensen vragen zouden stellen. En dat hij tijdens de pers alleen een politiek statement maakte voor The Lord of the Rings omdat hij de vergelijking die hij steeds hoort niet beviel.

Charlie vroeg toen aan Viggo wat hij zou hebben gedaan na de gebeurtenissen van 9/11 als hij de macht had. Het antwoord van Viggo was direct en emotioneel. Hij zei dat hij niet willekeurig bommen zou hebben gedropt op "onschuldige burgers" in Irak "vanaf 30.000 zonder enige mogelijkheid om nauwkeurig te zijn."

Viggo vervolgde door te zeggen: "En het verminken en vernietigen van de levens van nog veel meer mensen die stierven in het World Trade Center. Wat doet dat? Maakt het bombarderen van mensen ons veiliger? Maakt het bombarderen van mensen ons meer geliefd of gewaardeerd overzee?"

Viggo's punt was dat een reactie op 9/11 nodig was, maar "het is hoe je reageert".

Hoewel veel van zijn punten jaren later door de mainstream werden gevalideerd, kregen de Lord of the Rings-acteurs veel kritiek te verduren omdat ze een standpunt innamen toen hij dat deed.

Aanbevolen: