LOTR': Hoeveel werd Andy Serkis betaald om Gollum tot leven te brengen?

Inhoudsopgave:

LOTR': Hoeveel werd Andy Serkis betaald om Gollum tot leven te brengen?
LOTR': Hoeveel werd Andy Serkis betaald om Gollum tot leven te brengen?
Anonim

Met een franchise die zeventien Oscars heeft gewonnen, kun je er zeker van zijn dat het veel bloed, zweet en tranen heeft gekost om The Lord of the Rings-trilogie te maken.

Er waren zoveel blessures op de set om te beginnen. Viggo Mortensen brak zijn teen en zijn tand, Sean Astin verloor bijna zijn voet en Orlando Bloom brak een rib. Ook waren de spanningen hoog. Andy Serkis en Astin bestormden een keer offset en Mortensen en de bende werden bijna opgeblazen nadat ze per ongeluk langs het grondgebied van het Nieuw-Zeelandse leger naar de testlocatie voor bommen reden. Er was ook spanning tussen Sean Bean en helikopters. Hij is doodsbang om erin te rijden, dus trok hij de bergen op waar ze schoten in volledige Boromir-gewaad.

Na dit alles moest de hele cast al hun harde werk en hun echte gemeenschap herdenken door het voor altijd te verzegelen met een tatoeage. Later, toen de franchise eindigde, mochten ze een aantal behoorlijk dure rekwisieten mee naar huis nemen die al het geld in Middle Earth samen waard waren. De rekwisieten die ze mee naar huis namen, zijn waarschijnlijk meer waard dan waarvoor ze werden betaald om in de trilogie te schitteren.

Volgens de huidige maatstaven werd de cast bij lange na niet genoeg betaald. Maar er was één persoon die het beste uit alle anderen haalde, en zijn gezicht verscheen niet eens op het scherm.

Serki speelt Gollum
Serki speelt Gollum

Serkis was een van de best betaalde acteurs op 'LOTR'

Met hoeveel acteurs en actrices verdienen in franchises zoals de MCU, is het een beetje crimineel dat de sterren van de LOTR-franchise lang niet zoveel verdienden. Robert Downey Jr. werd ruim 50 miljoen betaald voor zijn tijd als Iron Man, maar de salarissen voor de hele LOTR-cast halen dat aantal niet eens samen.

Orlando Bloom kreeg maar liefst $ 175.000 betaald voor zijn driejarige termijn als Legolas, terwijl zijn personage Will Turner hem meer dan $ 10 miljoen opleverde. De meeste Hobbits werden ook op dezelfde manier betaald. Maar van iedereen haalde slechts een handvol van de cast de grens van 1 miljoen, waaronder Serkis, voor zijn werk als Gollum.

Serkis kreeg precies $ 1 miljoen toegekend voor het spelen van de schurk, maar zelfs dat is een relatief laag aantal in vergelijking met het salaris van sommige beroemdheden tegenwoordig.

Gollem
Gollem

Het is ook een beetje laag vergeleken met hoeveel de films samen hebben gemaakt. Alle drie de door Peter Jackson geleide films maakten samen meer dan twee miljard dollar aan de kassa met een budget van 300 miljoen dollar. Dus waar is al dat geld gebleven? Zelfs Elijah Wood, Ian McKellen en Viggo Mortensen hebben niet zoveel verdiend en ze zijn de grootste personages van de trilogie.

Was er iets dat Serkis deed dat de anderen niet deden? Ja en nee. Hoewel Serkis zich net als de anderen gedroeg, was er iets meer aan de hand. We krijgen zijn gezicht niet echt op het scherm te zien omdat hij het personage speelde in een bewegingsvastleggend pak.

De technologie van het pak was voor die tijd hypermodern en Serkis had de taak om zich fysiek als Gollum te gedragen terwijl hij ook zijn stem uitte. Dat betekende meestal uren op de grond kruipen als een chimpansee en ook de gekke gezichtsbewegingen doen. Zelfs Jackson wist destijds niet goed hoe ze dit voor elkaar zouden krijgen.

"In onze verbeelding begrepen we niet eens met onszelf of deze technologie zou toeslaan," zei Jackson.

Dus terwijl de rest van de cast aan het werk was, meestal buiten op het verraderlijke Nieuw-Zeelandse terrein, en gewond raakte tijdens stunts, was Serkis altijd in een studio om zijn scènes te filmen omdat zijn pak niet weerbestendig was. Maar dat betekent niet dat hij minder werk deed voor een beter loon, zijn rol was net zo belangrijk als die van iemand anders. Hij heeft om de een of andere reden veel meer gekregen.

Hij nam de rol bijna niet aan

Tijdens de virtuele reünie van de LOTR-cast, georganiseerd door Josh Gad, onthulde Serkis dat hij er bijna over had gepraat om Gollum niet te nemen.

"Het was een interessante," zei hij. "Omdat toen ik voor het eerst hoorde van mijn agent dat dit gebeurde, het was alsof, 'Andy, kijk, ze maken dit geweldige soort film van Lord of the Rings in Nieuw-Zeeland. Ze willen je graag zien voor een stem voor een digitaal personage.’ Ik dacht: ‘Een wat?’ Ik herinner me dat ik in Praag was om te werken aan een bewerking van Oliver Twist en ik zei tegen de andere acteur met wie ik werkte: ‘Ik denk dat ik misschien naar Nieuw-Zeeland om dit digitale personage te maken.' Hij zei: 'Nou, komt je gezicht op het scherm?' Ik zei: 'Nee, dat is het niet.' Hij zei: 'Mate, ik zou het niet aanraken met een aakpaal.'"

Serkis als Gollum
Serkis als Gollum

Gelukkig zorgde iets in Serkis ervoor dat hij de rol op zich nam, omdat hij nu de leidende 'digitale personage'-acteur is. Hij ging verder met het spelen van meer hoofdrollen in films als King Kong, The Planet of the Apes-trilogie, de nieuwste Star Wars-trilogie, en reprised ook Gollum in The Hobbit: An Unexpected Journey. Dus hoewel hij misschien niet veel betaald kreeg voor Gollum, kreeg hij in ieder geval meer betaald dan wie dan ook en nam hij wat hij leerde mee naar nieuwe rollen. Dat is kostbaarder dan welk salaris dan ook.

Aanbevolen: