De waarheid over de badkuipscène in een nachtmerrie in Elm Street

Inhoudsopgave:

De waarheid over de badkuipscène in een nachtmerrie in Elm Street
De waarheid over de badkuipscène in een nachtmerrie in Elm Street
Anonim

Het zit als culturele samenleving zo goed als ingebakken in onze hersenen om ons voor te stellen dat de met scheermesjes gehandschoende hand van Freddie Krueger elke keer dat we een bad nemen onder het schuimende water tevoorschijn komt. Net zoals we ons voorstellen dat we tijdens het douchen vermoord worden, dankzij Alfred Hitchcocks Psycho. Deze scènes bezorgen ons kippenvel omdat we in die situaties het meest kwetsbaar zijn. Maar dat maakt het zo goed.

A Nightmare on Elm Street heeft een revolutie teweeggebracht in het horrorgenre, en het staat waarschijnlijk op de lijsten van veel mensen met de beste horrorfilms ooit. De film die het begin was van de Freddie Krueger-franchise gaf ons niet alleen een pre-fame Johnny Depp, maar ook die hysterische badkuipscène, een van de engste scènes in horror.

Vrouwen met afgrijzen zijn vaak de hulpeloze slachtoffers die hun mooie kleine keel doorgesneden krijgen, maar gelukkig koos Wes Craven ervoor om zijn heldin deze keer te redden van verdrinking. Lees verder om de innerlijke werking van de beruchte badkuipscène te ontdekken.

De scène in kwestie

Om vertrouwd te raken met de badkuipscène, als je er nog geen litteken van hebt, kijk je naar de video hierboven, waar het personage Nancy een zeer kalmerend en ontspannend bad neemt. Kalmeren en ontspannen is niet wat ze nu nodig heeft, want als ze in slaap v alt, weet ze dat Krueger op haar zal wachten, met haar mesvingers in de aanslag. Over mesvingers gesproken, is het toeval dat Johnny Depp Edward Scissorhands speelt, de lang verloren gewaande zoon van Krueger? Hoe dan ook, we dwalen af.

Naarmate Nancy meer en meer ontspannen wordt, begint ze de tekst van een kinderliedje te veranderen in "One, Two, Freddy's comin' for you", schijnbaar zonder dat ze het zelf merkt, alsof ze gehypnotiseerd wordt. Ze knikt weg en we zien de lelijke gehandschoende hand tussen haar gespreide benen uit het water oprijzen totdat haar moeder dankbaar op de deur klopt en haar wakker maakt.

Nancy had de onverwachte komst van haar moeder moeten opvatten als een teken om wakker te blijven, maar klassiek doet ze dat niet en v alt weer in slaap, alleen wordt ze deze keer onder water gezogen door Krueger. Onder water is het bad verdwenen, vervangen door een diep donker waterig graf.

Ze worstelt om de rand van het bad vast te houden en roept om haar moeder, die haar echt hoort, ook al droomt ze. Haar moeder stapt in de badkamer en Nancy is al uit het bad en doet alsof er niets is gebeurd. Het is zo'n klassieke scène.

Net zoals de scène het publiek verraste, verraste het de actrice die Nancy speelde, Heather Langenkamp.

"Ik had niet het gevoel dat ik me er helemaal van bewust was dat ik naar deze gruwelkamer zou worden geleid waar ik mee te maken zou krijgen", vertelde Langenkamp aan Rolling Stone."Ik dacht: ik ga een film maken. Het zal niet veel uitmaken." Maar elke dag presenteerde Wes me iets waardoor ik mijn mentaliteit zou veranderen: "Ok, vandaag ga ik de hele dag een badkuip zijn." Het duurde acht of negen uur …er werd veel gesnoeid."

De scène had veel technisch werk nodig om zo eng mogelijk te zijn

De scène zou nooit zo succesvol zijn geweest zonder het werk van Jim Doyle, de ontwerper van mechanische speciale effecten van de film. Hij en zijn team bouwden een bodemloze badkuip die in een badkamerset boven een zwembad werd geplaatst.

Kruegers hand is eigenlijk die van Doyle. Hij werd gekozen omdat hij een tijdje een duiker en een zwemmer was, dus hij was goed, in het water zijn tijdens het filmen. "Ik hield mijn adem tot anderhalve minuut in voor die scènes. Heather zat eigenlijk op mijn knieën", zei hij.

In een duikpak zat Doyle onder Langenkamp, die zat op "een twee-bij-vier over een badkuip waarvan de bodem was uitgesneden, en onder mij was een tank gemaakt van multiplex, gevuld met water."

Langenkamp zei dat het een uitdaging was om het water op een redelijke temperatuur te houden, zodat ze het koud zou krijgen als ze daar zat.

Wat ik me vooral herinner zijn de geluiden. Wes zei tegen Jim: 'Ik ga op de badkuip bonzen als ik wil dat je de klauw uitsteekt.' Dus Jim duwt dat ding blindelings tussen mijn benen. De ene keer is het te ver naar rechts, de volgende keer is het te ver naar links, dan is het veel te snel - en Wes wachtte geduldig tot hij de take kreeg die hij wilde.'

Voor het deel waarin Nancy zich in de diepe donkere afgrond stort? "We hadden een washandje over haar buik, dus toen ik mijn knieën liet vallen en het washandje naar beneden trok, ging ze gewoon", zei Doyle.

Voor de opname waar Nancy weer opduikt, gingen ze naar Jim Doyle's zwembad in de vallei. Het was na het wrap-party toen we allemaal een vreselijke kater hadden, en we brachten de hele dag door in de brandende zon in duikuitrustingen We filmden zijn assistent die door het water zwom terwijl het zwembad werd verduisterd door dit soort plastic zeilen dat steeds losbrak en rondfladderde, en we zouden er onder water mee verstrikt raken, 'zei Craven.

"Jacques was erg scherp en bracht zijn snorkellens mee. Hij stond op het punt om bij het waterniveau naar beneden te gaan; ik werd verzwaard zodat ik niet omhoog zou gaan, "vervolgde Doyle. "We gebruikten mijn kantoorassistent in die scène, en ze werd later de vrouw van Charlie [Belardinelli, assistent speciale effecten]. Ze begonnen te daten in de film. Ze zijn nog steeds getrouwd. Het is een Hollywood-huwelijk dat standhield [lacht]."

Al met al heeft Langenkamp in totaal 12 uur in de kuip doorgebracht om de scène te filmen. Het was het waard, zouden we zeggen. Haar, waarschijnlijk niet zo veel. Gelukkig verdroeg ze het in ons voordeel. Dat is echte toewijding. Ze is nu waarschijnlijk meer een douche-persoon.

Aanbevolen: