Waarom Christian Bale werd afgeraden Patrick Bateman te spelen in 'American Psycho

Inhoudsopgave:

Waarom Christian Bale werd afgeraden Patrick Bateman te spelen in 'American Psycho
Waarom Christian Bale werd afgeraden Patrick Bateman te spelen in 'American Psycho
Anonim

Tot op de dag van vandaag blijft Christian Bale's optreden als Patrick Bateman in American Psycho een iconische weergave van een ernstig verontrustend personage. Het is moeilijk voor te stellen dat een andere acteur de Adonis-ogende, materialistische yuppie speelt die ook een seriemoordenaar is. Maar Bale was niet de eerste keuze voor de film. De eerste keuzes van de producenten waren Leonardo DiCaprio, Johnny Depp en Brad Pitt.

Toch was Bale vastbesloten om de rol te spelen. Zelfs toen hij uit de film werd ontslagen toen DiCaprio plotseling weer beschikbaar was voor het project, bleef Bale elke dag naar de sportschool gaan om Bateman's lichaamsbouw te bereiken. Toen DiCaprio het project weer verliet, naar verluidt vanwege een gesprek met Gloria Steinem, gleed Bale terug in het project.

American Psycho bleek zijn ticket om een mainstream artiest te worden. Maar behalve dat hij niet de eerste keuze voor de rol was, had Christian Bale veel tegen hem toen hij besloot de rol op zich te nemen. Mensen twijfelden aan hem of vertelden hem dat het slecht zou zijn voor zijn carrière.

De regisseur vocht sinds dag één voor Bale over DiCaprio

Voordat Mary Harron, de regisseur van American Psycho, bij de film betrokken was, was er al een versie van David Cronenberg waarin Brad Pitt de hoofdrol zou hebben gespeeld. Harron moest hard werken om Christian Bale aan boord te krijgen en de goedkeuring van de studio voor de film te krijgen. Ze wilde geen filmster als hoofdrolspeler. Harron wilde volledige controle over de film en vocht hard voor Bale over DiCaprio.

"Natuurlijk vind ik DiCaprio een geweldige acteur, maar ik dacht dat hij ongelijk had", legde Harron uit. "Ik dacht dat Christian er beter voor was, en ik dacht ook, en ik denk dat mijn instinct hier gelijk in had, hij droeg enorme bagage omdat hij net van de Titanic was gekomen en ik dacht dat je niet iemand kunt nemen met een wereldwijde fanbase van 15- jarige meisjes, 14-jarige meisjes, en castte hem als Patrick Bateman."

Het was absoluut een riskantere carrièrestap voor DiCaprio dan voor Bale. "Jij springt, ik spring" Jack tegen de moorddadige Bateman? Ja, ik kan het niet zien.

Harron voegde toe: "Het zal ondraaglijk zijn, en iedereen zal tussenbeide komen, en iedereen zal doodsbang zijn. Het zou heel slecht voor hem zijn en heel slecht voor de film. Omdat iedereen er helemaal overheen zal zijn. Ze' Ik zal het script en de rest herschrijven. En ik wist dat ik dit alleen kon laten werken als ik er volledige controle over had, over de toon en alles."

Ze had gelijk. Achter de schermen was het een nachtmerrie om te onderhandelen over de voorwaarden om DiCaprio aan boord te krijgen. Iedereen was er ook van overtuigd dat hij het niet lang zou volhouden in het project.

De cast van 'American Psycho' dacht stiekem dat Bale de slechtste was

In een gesprek met Movie Maker vertelde Bale hoe zijn American Psycho-collega Josh Lucas hem vertelde dat de acteurs op de set niet in hem geloofden. Josh Lucas speelde Craig McDermott, een van de collega's van Patrick Bateman. Lucas en Bale werkten na 19 jaar weer samen in Ford v Ferrari.

"Josh Lucas en ik hebben onlangs samen een film gemaakt en hij opende mijn ogen voor iets waarvan ik me niet bewust was", zei Bale. "Hij vertelde me dat alle andere acteurs dachten dat ik de slechtste acteur was die ze ooit hadden gezien."

Bale had geen idee dat zijn co-acteurs op dat moment zo over zijn optreden dachten. "Hij vertelde me dat ze naar me bleven kijken en over me praatten en zeiden: 'Waarom vocht Mary [Harron, regisseur] voor deze man? Hij is verschrikkelijk.' En pas toen hij de film zag, veranderde hij van gedachten. En ik tastte volledig in het duister over die kritiek, "voegde Bale eraan toe.

Voor de goede orde, het waren niet alleen de acteurs die zenuwachtig waren door de film. De gewaardeerde filmmaker en criticus Kevin Smith had er zo'n hekel aan dat hij het, nadat hij het voor het eerst had gezien, er niet toe kon komen om uit eten te gaan met de schrijver van American Psycho, Guinevere Turner. Maar hij vertelde Turner dat hij, nadat hij het jaren later op de kabel had gezien, besefte dat het eigenlijk geniaal was. Hij kwam tenminste langs.

Mary Harron vertelde ook herhaaldelijk hoe de eerste kijkers niet wisten hoe ze op het verhaal moesten reageren. "De hoeveelheid vijandigheid op Sundance verbaasde me echt. Het publiek zat daar maar en wist niet hoe te reageren. Omdat deze kleine groep van ons, de redacteur, ik, Christian, een paar andere mensen - we lachten weg. We wisten dat de scènes die grappig bedoeld zijn, grappig zijn, "zei Harron.

Bale werd gewaarschuwd dat het spelen van Patrick Bateman 'Carrière-zelfmoord' was

In Charlie Rose's interview met de auteur van American Psycho Bret Easton Ellis, Mary Harron en Christian Bale, vroeg Rose de acteur of hij telefoontjes kreeg van mensen die zeiden dat hij de rol van Patrick Bateman moest vergeten of dat het zou niet goed voor hem zijn.

"Ik heb ontzettend veel telefoontjes gehad dat het zelfmoord zou worden", antwoordde Bale."Veel mensen zouden praten over Anthony Perkins in Psycho en zeggen: als je zo'n schurk speelt, kun je nooit meer iets anders spelen, omdat je als die persoon in ieders verbeelding vastzit."

Bale zag het personage van Patrick Bateman niet als een gewone, enge schurk. Hij dacht dat je met Bateman om hem lacht en nooit met hem, omdat hij zich altijd in belachelijke situaties zou bevinden. Bale zei dat het opwindend was om zo'n complexe en vermakelijke rol op zich te nemen, dus hij maakte zich nooit zorgen over de carrièrebedreigingen. Dat is duidelijk prima gelukt.

Aanbevolen: