Deze klassieker van $ 200K bracht bijna $ 250 miljoen op aan de kassa

Inhoudsopgave:

Deze klassieker van $ 200K bracht bijna $ 250 miljoen op aan de kassa
Deze klassieker van $ 200K bracht bijna $ 250 miljoen op aan de kassa
Anonim

Studio's zien er hoog en laag uit voor projecten met een enorm potentieel, en hoewel de grootste studio's in de buurt geen onbekenden zijn met het maken van hits, zijn ze zelfs niet immuun voor swingen en missen. Hoe groter het budget, hoe groter het risico, en sommige films met enorme budgetten gaan in vlammen op.

Soms krijgt een studio een project in handen met een klein budget dat hen uiteindelijk een fortuin oplevert. Het is zeldzaam, maar als het gebeurt, kunnen filmfans niet anders dan hun geld uitgeven aan een kaartje aan de kassa om te zien waar het allemaal om draait. In de jaren 90 bracht één film met een klein budget bijna $ 250 miljoen op, terwijl het een hoofdbestanddeel van het respectieve genre werd.

Laten we eens kijken naar het filmpje dat grote winst maakte.

Big-Budget-franchises bepalen meestal de kassa

De grootste films die elk jaar ronddraaien, zijn er in alle soorten en maten, maar veel van deze films zijn meestal afkomstig van grote studio's die de zakken hebben om fantastische films te financieren die meestal rond een franchise draaien. Bewezen producten leveren meestal hoge winsten op voor studio's, daarom kan bankieren op franchises de beste keuze zijn als je eenmaal van de grond bent gekomen.

Een succesvolle franchise kan zoveel ontsluiten voor een filmstudio, met als meest opvallende een gestage inkomstenstroom gedurende jaren, afhankelijk van hoe goed de zaken worden beheerd. De MCU en de Fast & Furious-franchises zijn hier goede voorbeelden van. Deze franchises drukken op dit moment in feite geld, wat goed nieuws is voor Disney en Universal, die deze franchises blijven uitbreiden bij elke nieuwe inzending.

Zelfs wanneer de fandom controversieel is, halen de meeste franchises nog steeds veel geld binnen. Star Wars is hier bijvoorbeeld een perfect voorbeeld van. Ondanks de kloof in het fandom met de moderne trilogie, was elke film, behalve Solo, in staat om meer dan $ 1 miljard binnen te halen aan de kassa. Recensies terzijde, geen enkele studio zal klagen over een film die zoveel geld verdient.

Zo goed als blockbusters met een groot budget zijn voor studio's, zo nu en dan kunnen projecten met kleinere budgetten een impact hebben op de industrie en een mooi rendement opleveren.

Sommige kleinere films breken door

Het is vrij ongewoon om te zien dat films minder dan $ 1 miljoen kosten om te maken, en het is zeldzaam dat ze belangrijke dingen gaan doen aan de kassa of voor de carrière van een regisseur. Soms kan het onverwachte echter plaatsvinden en kan een klein project grote aantallen opleveren en op zijn eigen manier groots worden.

In 1979 werd Mad Max gemaakt voor slechts $ 300.000, wat centen zijn in vergelijking met de kosten van veel films. Het zou meer dan $ 100 miljoen binnenhalen en tegelijkertijd een klassieke franchise starten. Vergelijk dit met Mad Max: Fury Road, dat ongeveer $ 150 miljoen kostte om te maken terwijl het wereldwijd $ 378 miljoen opleverde.

Een ander goed voorbeeld hiervan is Paranormal Activity, dat werd gemaakt voor $ 15.000. Niet alleen was de prijs extreem laag, maar de film werd in een tijdsbestek van een week opgenomen! Dit is praktisch ongehoord en na meer dan $ 190 miljoen te hebben verdiend, werd het een enorm winstgevende film voor de studio.

Tijdens de jaren 90 konden veel films kleinere budgetten gebruiken om gemaakt te worden terwijl ze populair werden bij het reguliere publiek. Pulp Fiction en Clerks hebben dit allebei met succes voor elkaar gekregen in 1994, en toen het decennium ten einde liep, zou er een kleine horrorfilm verschijnen die een klassieker van het decennium zou worden en tegelijkertijd een fortuin voor de studio opleverde.

‘The Blair Witch Project’ was een groot succes

In 1999 werd The Blair Witch Project een mainstream fenomeen toen het in de bioscoop verscheen. De bovennatuurlijke horrorfilm was zo'n unieke toegang tot het genre, en mensen konden niet stoppen erover te zoemen toen het voor het eerst werd uitgebracht. De positieve mond-tot-mondreclame verspreidde zich als een lopend vuurtje, en in een mum van tijd was de film met een geschat budget tussen $ 200.000 en $ 500.000 op weg om een munt te slaan.

Volgens Box Office Mojo kon The Blair Witch Project bijna $ 250 miljoen verdienen aan de wereldwijde box office. Gezien het kleine budget was dit een grote overwinning voor de studio, die dit soort succes waarschijnlijk niet verwachtte toen ze het project al vroeg wantrouwden.

De film was niet alleen een succes op zich, maar lanceerde vervolgens een franchise met vervolgfilms, videogames en zelfs stripboeken. Hoe geweldig dat ook was, geen ervan kon helemaal waarmaken wat de eerste film had bereikt.

The Blair Witch Project is een goed voorbeeld dat Hollywood niet altijd honderden miljoenen dollars hoeft uit te geven om een hit te maken.

Aanbevolen: