Gohan is het hoofdpersonage van Dragon Ball Z Maar Goku stal de schijnwerpers

Gohan is het hoofdpersonage van Dragon Ball Z Maar Goku stal de schijnwerpers
Gohan is het hoofdpersonage van Dragon Ball Z Maar Goku stal de schijnwerpers
Anonim

Dragon Ball Z heeft een verscheidenheid aan Z-vechters die op een of ander moment de actie leiden. Bij het specificeren van een held/hoofdpersoon voor de serie, noemen de meeste fans Goku meteen omdat hij het hoofdpersonage is in Dragon Ball, de voorloper van Dragon Ball Z.

In veel opzichten verdient Goku deze titel. Hij houdt zich staande tegen de eerste grote schurk van de serie, Raditz, hij wordt een Super Saiyan voor enig ander hoofdpersonage en verslaat in zijn eentje Frieza, en iedereen vertrouwt voortdurend op hem om de dag te redden.

Desalniettemin is er een ander personage dat een gelijke positie heeft in het aandrijven van de actie: Gohan.

Afbeelding
Afbeelding

REIS

Hoewel Gohan's reis letterlijk de langste in de serie is (hij is meer op het scherm te zien dan enig ander personage, inclusief Goku), is er meer aan zijn zoektocht dan alleen het aantal afleveringen. In Dragon Ball doorloopt Goku meetbare paden voordat hij uiteindelijk het World Martial Arts Tournament wint en de officiële titel van de sterkste krijger in de Z World verkrijgt.

Gohan's reis begint meteen in de serie en gaat dieper dan nummer één worden in een vechtsportcompetitie. Op amper vijfjarige leeftijd komt Gohan in hoge mate op het spel te staan wanneer Piccolo hem dwingt om zes maanden helemaal alleen in de wildernis te overleven, en hem vervolgens voor nog eens zes maanden traint door een rigoureuze daglange strijd. Gohans benarde situatie neemt een ernstige wending wanneer hij ziet hoe zijn vrienden een voor een vallen door Nappa en kort daarna door de tirannieke Frieza.

Afbeelding
Afbeelding

Dit is een terugkerend thema met Gohan als vechter. Zijn macht is verweven met verlies en pijn; hoe meer mensen hij verliest, hoe meer hij bereid is om te vechten en zijn verborgen potentieel aan te boren. Anders heeft Gohan zijn voldoening gehaald door een gewone burger in de samenleving te zijn.

Afbeelding
Afbeelding

INTERN CONFLICT

Afgezien van de tijdreizende Trunks die afkomstig is uit de meest gruwelijke Dragon Ball Z-tijdlijn, heeft Gohan tijdens zijn vormende jaren te maken gehad met aanzienlijke emotionele beroering.

Als kind ervaart Gohan de dood op het eerste gezicht wanneer Piccolo zichzelf opoffert om hem te redden. De slachtoffers blijven zich vermenigvuldigen met Gohan die getuige is van meer van zijn vrienden die vallen met elke passerende schurk. Net als in de stijl van het Dragon Ball-universum, worden ze nieuw leven ingeblazen door een paar wensen aan Shenron of Porunga, maar elk van deze tijdelijke sterfgevallen zorgt ervoor dat Gohan zich verantwoordelijk voelt, en als gevolg daarvan ontwikkelt hij een zelf waargenomen zwakte en onzekerheid.

Afbeelding
Afbeelding

Gohan bereikt zijn breekpunt wanneer Android 16 en Goku omkomen in hun pogingen om Cell te stoppen. Hoewel deze verliezen Gohan ertoe aanzetten om naar een Super Saiyan 2 te stijgen en de slechterik te verslaan, is het niet zonder veel interne conflicten en oplossingen dat hij zijn volledige vechtpotentieel kan ontketenen. Deze strijd is wat Gohan tot een meeslepend en meer innemend hoofdpersonage maakt.

In tegenstelling tot Goku die een kinderlijke onschuld en afstandelijkheid ten opzichte van echte problemen vertoont, absorbeert Gohan elke calamiteit om hem heen en probeert hij het op te lossen (Dende redden van Dodoria op Namek, Lime en haar grootvader helpen tijdens de Cell Arc filler, creëert het alter ego "The Great Saiyaman" om misdaad te bestrijden), of wordt verteerd door schuldgevoelens wanneer hij gedwongen wordt aan de zijlijn te zitten terwijl zijn dierbaren tot bloedens toe worden geslagen.

Afbeelding
Afbeelding

GROEI

Wat Gohan onderscheidt van Goku, Vegeta en de rest van de Z-Warriors, is zijn progressieve groei in plaats van een terugkeer naar karaktereigenschappen uit het verleden (met name de roekeloosheid van Goku en Vegeta in de strijd om hun Saiyan Pride). Met elke tegenstander ontwikkelt Gohan een sterker gevoel van vertrouwen, klaar om te vechten om iedereen die hem dierbaar is te beschermen.

Natuurlijk, het is leuk om te zien hoe Goku vecht tegen Majin Buu als een Super Saiyan 3, het is opwindend om de rematch van Goku en Vegeta te zien te midden van het uitkomen van Majin Buu, maar wanneer Gohan vecht, doet hij het interne en externe werk om te winnen.

Afbeelding
Afbeelding

Gohans groei strekt zich ook uit tot zijn dagelijks leven. Hij begint met een kluizenaar die zijn dagen thuisonderwijs doorbrengt, lezen en zijn hersenen scholastisch voeden. Tegen het einde van de serie gaat Gohan naar een gewone middelbare school, raakt bevriend met tieners van zijn eigen leeftijd, gaat op een date en ervaart voor het eerst liefde wanneer hij Videl ontmoet (hoewel dit begint als een verhitte rivaliteit). Gohan's ontwikkeling is op grotere schaal dan enig ander personage en dat maakt hem zo boeiend om te volgen.

Terwijl kijkers die geïnteresseerd zijn in goede verhalen de boog van Gohan waarderen, is een andere set gefixeerd op Goku's meedogenloze strijdlust. Uiteindelijk leidde deze fanbase Akira Toriyama ertoe om af te wijken van het beëindigen van de serie met Gohan als de nieuwe beschermer van de planeet en in plaats daarvan Goku opnieuw op het slagveld te introduceren, waardoor hij het toneel voor hem klaarde om Majin Buu te verslaan.

Helaas, voor fans van concrete plotuitvoering en gelaagde karakterontwikkeling, blijft Gohan de ware held van Dragon Ball Z.

Aanbevolen: